Pârtiile Bran (Zănoaga) aparțin de județul Brașov. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Pârtiile Bran (Zănoaga) poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Braşov se găsesc în Predeal, Poiana Brașov, Cheile Grădiștei, Drăguș – Moțul Drăgușului și Bran (Zănoaga).
Bran, reședința localității omonime, mai demult cunoscută ca Bran Poartă (sau Turciu, varianta românească veche) este o localitate în Județul Brașov, Transilvania, aflată la aproximativ 30 km de orașul Brașov.
Comuna Bran este situată relativ în centrul țării, la limita sudică a Județului Brașov, în unitatea geografică denumită “Platforma Bran”, zonă ce face legătura între Depresiunea Țara Bârsei și Depresiunea Rucăr-Câmpulung Muscel, prin DN73, la aproximativ 27 km de Municipiul Brașov. Centrul de comună este amplasat exact la capătul trecătorii Rucăr-Bran spre Transilvania.
Faima Branului este fără îndoială legată de castelul cu același nume care a ajuns să fie sinonim cu Dracula. Totodată, zona este cunoscută pentru pensiunile agroturistice.
Stațiunea turistică Bran este situată la 30 km de Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului, reprezentând un important punct de reper în turismul din România, atât datorită frumuseții peisajului, cât și a Castelului Bran.
Bran are o climă temperat-continentală, cu accente montane. Temperaturile medii anuale se încadrează între 0 și 4,5 grade C. Stratul de zăpadă este discontinuu.
Județul Brașov este situat în partea centrală a României, la îmbinarea a două mari lanțuri muntoase: Carpații Orientali și Carpații Meridionali, învecinându-se cu județele: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș.
Relieful județului este format din munți, depresiuni și dealuri. Dintre acestea, munții ocupă aproximativ 40% din teritoriu, fiind amplasați, în marea lor majoritate, la marginea sudică a județului, între limita cu județul Sibiu, la vest, și limita cu județele Buzău și Covasna, la est. Văile traversate de Olt, culoarul Rucăr-Bran, pasurile Predeal, Predeluș, Bratocea și Tabla Buții, introduc pronunțate denivelări transversale în acest aliniament muntos, reducându-i masivitatea și individualizând o serie de masive.
Poziționarea geografică a județului Brașov, în centrul țării, favorizează dezvoltarea turismului sub diverse forme.Buna infrastructură feroviară și rutieră care asigură legătura cu capitala țării, dar și cu Europa occidentală, face ca aici să ajungă anual mai mult de 400.000 de vizitatori.
Între resursele naturale cu potențial turistic se numără Munții Carpați și dealurile care ocupă mai mult de jumătate din teritoriul județului Brașov, care oferă una dintre cele mai bine prezervate biodiversități din Europa. Elementele rare de floră și faună au determinat crearea a două parcuri naționale: Piatra Craiului, extins pe 15.000 de hectare și Bucegi, cu cel mai spectaculos peisaj alpin. Un al treilea parc, Munții Ciucaș, se află în curs de certificare.
Județul Brașov deține cele mai renumite mărci ale turismului montan din țară, mai ales pentru sporturile de iarnă, cum ar fi stațiunile turistice Poiana Brașov și Predeal, apreciate și pe plan internațional pentru posibilitățile pe care le oferă.
Clima județului Brașov are un specific temperat-continental, caracterizându-se prin nota de tranziție între clima temperată de tip oceanic și cea temperată de tip continental: mai umedă și răcoroasă în zonele de munte, cu precipitații relativ reduse și temperaturi ușor scăzute în zonele mai joase.
Inversiunile de temperatură nu sunt numeroase, de aceea, temperaturile minime din timpul iernii nu se înscriu în valorile extreme.
La aproximativ 4 kilometri de castel, în Valea Porții Bran, au fost inaugurate 3 pârtii de ski și snowboard sub denumirea de Pârtiile Bran – Zănoaga, de dificultăți diferite, dintre care 2 sunt omologate de Ministerul Dezvoltării din România.
Bran se află la 30 de kilometri de orașul Brașov, în Munții Piatra Craiului din Masivul Bucegi. Ruta principală este drumul Brașov – Câmpulung. Branul este traversat de DN73, care leagă Brașovul de Târgoviște.
Dacă dorești să ajungi cu autobuzul la Castelul Bran se asigură curse regulate din 30 în 30 de minute de la Autogara 2 din Brașov, în cursul săptămânii și din oră în oră în weekend către Bran – Moieciu.
Daca ai nevoie să ajungi cu un avion dintr-o regiune îndepărtată a țării sau chiar din afara României, aeroportul din București este cel pe care echipa ski-si-snowboard.ro ți-l recomandă. Aeroportul Internațional Henry Coandă din București primește atât zboruri interne cât și externe și este și cel mai mare aeroport din România.
Cel mai apropiat aeroport intern este cel de la Ghimbav-Brașov.
Având în vedere că Bran este o localitate turistică foarte vizitată, în zonă există numeroase unități de CAZARE, hoteluri, vile, pensiuni sau cabane.
Pârtiile Bran-Zănoaga, așa cum sunt ele cunoscute, sunt amplasate la circa 4 km de centrul localității, pe Valea Porții.
Pârtia este dotată cu un teleskiuri, tunuri mobile de zăpadă artificială și nocturnă.
În ce privește gradul de dificultate, pârtia oferă multiple variante de coborâre, astfel că aici se pot da atât turiștii începători, amatorii, cât și skiorii sau snowboarderii experimentați, cărora le plac coborârile abrupte și virajele bruște.
Pârtiile din Bran sunt: Zănoaga Variantă, Zănoaga Subteleferic și Zănoaga Baby Ski.
Pârtia Zănoaga Baby-Ski este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și lungimea de 700 m. Are o înclinație de 14% pe o diferență de nivel de 50 m. Pârtia Zănoaga Baby-Ski este dotată cu teleschi mono-post și nocturnă.
Pârtia Zănoaga Subteleferic este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate, cu lungimea de 650 m. Are o înclinație de 25% pe o diferență de nivel de 160 m. Pârtia Zănoaga Subteleferic este deservită de un teleschi mono-post.
Pârtia Zănoaga Variantă este o pârtie neagră cu un grad de dificultate ridicat, cu lungimea de 700 m. Are o înclinație de 31% pe o diferență de nivel de 170 m. Pârtia Zănoaga Variantă este dotata cu teleschi mono-post.
Programul pentru toate pârtiile de ski și snowboard Bran Zănoaga, pe sezonul 2014-2015:
Tarifele instalației transportului pe cablu – teleschi Bran (Zănoaga), pe sezonul 2014-2015:
Închirierea de skiuri, bețe și clăpari costă 35 lei. Același preț este și pentru închirierea plăcii și a bocancilor de snowboard.
La baza pârtiei Bran (Zănoaga) există mai multe centre de închiriere a echipamentului sportiv.
Turiștii care aleg pârtia de la Zănoaga vor avea o surpriză în privința prețului teleschiului, deoarece costurile sunt la jumătatea celor practicate pe pârtiile din stațiunile turistice de pe Valea Prahovei. La baza pârtiei din Bran este amplasat un centru de prim-ajutor și o școală de ski și snowboard. Pentru a alunga frigul, poți pot consuma băuturi fierbinți sau mâncăruri tradiționale la restaurantele din zonă. Tot aici poți încerca și noile ATV-uri aduse în Bran-Zănoaga.