Bețele de ski. Cum alegi bețele de ski și ce trebuie să știi despre ele

1-bete-de-ski-toate-tipurile-ski-si-snowboard.ro

Ai plecat vreodată la pârtie fără bețele de ski? Le-ai uitat vreodată acasă? Dacă nu ești vreun speed carver de nivel măcar mediu, pariez că te-a “durut” experiența fără ele. Sunt o parte importantă a echipamentului de ski alături de clăpari și schiuri. Bețele de ski au vârful de metal (de obicei) și deasupra lui, la câțiva centimetri se află coșul. În partea de sus a bețelor se află mânerul, apărătoarea și cordelușa lui.

Bețele de ski sunt folositoare când te dai în powder, când ajungi pe teren foarte denivelat (bose, movile, moguli), pe pante abrupte, pe gheață etc. Folosirea corectă a bețelor ajută foarte mult la înlănțuirea/legarea virajelor, la sincronizarea mișcărilor și la obținerea și menținerea echilibrului.

Pentru a fi eficiente trebuie să fie ușoare și flexibile, dar în același timp, stabile și rezistente. Un aspect important este că trebuie să aibă în primul rând lungimea potrivită. Pentru începători, bețele de ski model de bază sunt mai mult decât potrivite. Skiorii avansați utilizează unele mai ușoare, cu formă aerodinamică, iar cei care participă la concursuri au bețe de ski speciale. Deci, ia ce se potrivește nivelului tău tehnic de skiat.

Bețele de ski. Scurta istorie a bețelor de ski

1-bete-de-ski-bambus-1930-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Bețele de ski erau făcute la început din lemn, apoi din bambus (anii 1930) și oțel (anii 1940, începutul anilor 1950). În 1958 au fost inventate cele din aluminiu. Cele folosite în zilele noastre, din materiale compozite, sunt mai tari decât cele din aluminiu. 

Aproape de capătul tijei este un “coș” rotund, cu scopul de a împiedica afundarea adâncă a bățului. Acesta are forme variate: de la cele mici, sub aspectul unui con, până la cele largi, de forma unui fulg de zăpadă. Coșurile mici sunt folosite pe bețele de concurs, cele largi sunt utilizate în zăpadă afânată, iar cele intermediare sunt folosite de oameni obișnuiți care vin la munte și vor să practice schiatul.

La capătul superior al bățului este mânerul, ce are o curea fixă sau detașabilă. Aceasta se trece peste încheietura mâinii pentru a asigura o priză mai sigură și a preveni pierderea bățului, în eventualitatea unei căzături.

Se folosește câte unul în fiecare mână. Bețele de ski trebuie alese după statură.

Cum alegi lungimea bețelor de ski

Folosirea unei perechi de bețe cu lungimea potrivită ție este imperativă pentru a putea schia corect. Unele alese necorespunzător, fie că sunt mai lungi sau mai scurte decât cel bune, îți vor altera poziția fundamentală pe skiuri și pot deveni chiar periculoase. În cazul în care până acum ai avut bețe nepotrivite, o să vezi o mare diferență atunci când le vei schimba cu cele corespunzătoare, diferență care se va simți prin îmbunătățirea poziției fundamentale și implicit a stilului de skiat.

Echipa SSS îți va arăta cum poți alege bețele de ski potrivite pentru tine. Sunt câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi:

Stai în picioare, drept, cu coatele apropiate de corp și cu antebrațul flexat, astfel încât unghiul dintre braț și antebraț să fie de 90 de grade.

Ai grijă la brațe, coatele trebuie să fie apropiate de corp și pumnii strânși în fața ta, ca și cum ai ține bețele de ski.

Pune pe cineva să te urmărească sau uită-te într-o oglindă în cazul în care nu ai pe cineva prin preajmă și poziționează antebrațele astfel încât să fie paralele cu podeaua.

Roagă pe cineva să-ți măsoare distanța dintre degetul mare de la mână și podea.

În cazul în care nu te poate ajuta nimeni, du-te lângă un perete cu un creion sau un abțibild, reia-ți poziția și fă un ușor semn pe perete sau lipește abțibildul în dreptul degetului mare. După această operație, măsoară distanța de la semn până la podea.

Lungimea obținută este cea a bățului potrivit pentru tine. La aceasta trebuie să adaugi alți 5 centimetri pentru că atunci când vei pune skiurile și clăparii în picioare vei fi mai înalt.

Stai cu genunchii flexați când probezi bețele de ski pentru că asta va fi poziția corectă în care le vei utiliza. În funcție de acesta flexie a genunchilor, antebrațul este posibil să fie sau nu paralel cu solul.

cum-alegi-betele-de-ski-schi-cu-clapari-pe-schiuri-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Pentru a avea mai multă precizie în aflarea lungimii potrivite, încălță clăparii și ține bețele de ski cu vârful în sus, astfel încât mânerul să atingă podeaua. Ține bățul de ski direct sub coș, astfel încât degetul mare să-l atingă. În această poziție, antebrațul și bățul trebuie să închidă un unghi de 90 de grade. Dacă unghiul este mai mare, aveți nevoie de un băț mai lung; dacă este mai mic de 90 de grade, acesta trebuie să fie mai scurt.

Sfaturi :

Atenție! Bețele prea scurte sau prea lungi sunt periculoase în viraje, dau o poziție greșită corpului și îți pot afecta stilul de schiat.

Dacă ai reușit să stabilești lungimea potrivită, roagă-l pe vânzător să-ți arate cum se prinde corect mânerul. Este indicat să încerci cu mănuși, în așa fel încât poți să verifici dacă este potrivită cureaua, care este reglabilă, în general. Nu strică dacă mânerul este dotat cu opritoare pe partea inferioară și superioară, deoarece permit o prindere mai bună (asemănătoare cu un joystick).

Bețele de ski sunt măsurate în cm sau inches, dar poți folosi un convertor pentru a afla cealaltă valoare.

Bețele de ski se construiesc cu dimensiuni care cresc cu 5 cm pentru fiecare lungime nouă, 100, 105, 110, 115 cm. Deci, dacă ești nevoit să rotunjești dimensiunea, mai bine alegi valoarea mai mare, pentru că un băț mai lung se poate tăia, un băț mai scurt nu se poate lungi.

Dacă bățul este prea scurt, mișcările trebuie să fie ample, iar acest lucru te va dezechilibra și obosi. Dacă acesta este prea lung va fi incomod. Dacă nu te simți bine cu bețele de ski alese, poți oricând să te duci la un magazin sau un atelier să le ajustezi.

Bețele de ski. Materialele bețelor de ski

Materialul este criteriul imediat următor în alegerea bețelor de ski. Producătorii cunoscuți recomandă aliajul de aluminiu, fiind un material ușor și rezistent în timp. În general, vârful este de metal, ușor ascuțit, iar baretele de mână ar trebui să fie reglabile.

Noua construcție a bețelor de ski din Air Carbon HM 20% iese imediat în evidență prin greutatea mult redusă, comparativ cu Alu 7075. Diferența este sesizabilă, o reducere cu 15% a greutății fără a afecta în niciun fel rigiditatea. O reducere cu aprox 92 g/m aduce o considerabilă îmbunătățire a gradului de balans al bețelor. Rezultatul: brațe mai puțin obosite la finalul zilei. Bețele se remarcă acum și prin rezistența crescută la rupere, neputând să fie îndoite atât de ușor ca înainte.

Transfer de “know-how” la cel mai înalt nivel. Poziția de lider pe care o ocupă Fischer în domeniul skiului nordic se datorează numeroaselor concepte și tehnologii care, după ce au fost implementate cu succes, sunt acum integrate și în domeniul skiului alpin. Schiorii de tură vor beneficia astfel de QuickFit Strap pentru cea mai rapidă introducere/scoatere a mâinii în/din curelușa schiului, fără a-i aduce modificări acesteia și Cork Lite Handle, pentru o utilizare mai armonioasă a bețelor.

Cu ajutorul noii construcții, Fischer combină beneficiile a doua materiale total opuse, suprapunându-le pe straturi: Air Carbon și Alu Core.

Comparând cu materialul deosebit de bun, Alu 7075, noul material este cu 20% mai ușor și 30% mai rigid, dar și cu 30% mai rezistent la rupere. Miezul de aluminiu dă forma bețelor de ski și le face extrem de rezistente. Nu se vor rupe ușor nici chiar la impactul cu margini ascuțite.

Greutatea mult redusă a bețelor și rigiditatea sunt date de Air Carbon. Skiorii vor beneficia de balansul mult îmbunătățit al acestora și rezistență la rupere (nu se vor îndoi ca cele din aluminiu).

Accesoriile reprezintă un element important în alegerea bețelor, căci îți ușurează tura de ski. Aici fac referire la opritoarele de pe mâner, care împiedică mâna să alunece de pe băț și materialul din care sunt confecționate mânerele, care oferă cea mai bună prindere (grip) pentru palme.

Tipuri de bețe de ski

2-alpine-Ski-Poles-alegerea-betelor-de-ski-si-snowboard.ro-alpin

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Bețele de ski alpin (Alpine Ski Poles)  Sunt folosite în competițiile de viteză mare, precum Slalom Uriaș, Super G, Coborâre și Combinata Alpină (Giant Slalom, Super Giant Slalom, Downhill și Speed Skiing). Pot avea designul făcut să se îndoaie și să ia forma corpului schiorului în poziția de viteză (flexată), pentru a reduce frecarea cu aerul și pentru încetinirea vitezei schiorului. La Slalom, sunt folosite bețele de ski drepte, și deși reduc viteza, răspund mai bine la comenzi, ajutând skiorul.

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Bețele de ski nordice (Nordic Ski Poles)Sunt folosite în special pentru competițiile de cros, biatlon, etc. Sunt mai lungi decât bețele de ski alpin.

Bețele de ski nordice pentru mers (Nordic Walking Ski Poles) se aseamănă foarte mult cu bețele de ski de cros, doar că sunt mai scurte și au un coș mai mic decât al acestora.

Stilurile coșului variază foarte mult în funcție de cum sunt folosite. Bețele de ski utilizate pe pârtiile neamenajate (back-country ski poles), cu zăpadă adâncă, au coșul de pe băț mult mai mare, în timp ce bețele de ski viteză au coșul mai mic și mai ușor. Pentru stilurile back-country și touring, bețele de ski pot fi și telescopice, astfel încât pot fi ajustabile ca lungime.

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Bețele folosite pentru freestyle sunt mai lungi decat cele folosite în schiatul clasic.

Cum folosești bețele de ski pe pârtie (scurt curs practic / scurt tutorial)

O priză corectă pe mânerul bățului este prima condiție pentru a puncta corect cu bățul de ski. Introdu mâna prin curelușă și apoi apucă ferm mânerul bățului de ski.

Un aspect foarte des neglijat este poziția mâinilor față de corp. Ideal este ca între acestea să fie o distanță puțin mai mare (cu cca 10 cm) decât lâțimea corpului tău și încheieturile mâinilor să iasă în afara proiecției corpului cu cca 10 cm. Nu “stoarce” mânerele bețelor, dar fă o priză fermă pe ele. Brațele ar trebui să fie relaxate și în poziția corectă să nu ai umerii ridicați.

Ține mâinile în fața corpului, (la distanță una față de cealaltă, așa cum am spus mai sus), iar acestea să se afle în plan vertical, puțin deasupra nivelului taliei. Din această poziție, vârfurile bețelor ar trebui să se afle în spatele călcâiului clăparilor tăi, în pozitia inițială de începere a alunecării.

Începutul mișcării de punctare cu bățul presupune o rotire a încheieturii mâinii, astfel încât monturile pumnului să ajungă în sus (se rotește partea de sus a încheieturii mâinii – cea dinspre degetul mare – spre interior). Traiectoria descrisă de vârful bățului nu trebuie să fie una dreaptă, spre în față, ci ușor în exterior, însă în orice caz, vârful bățului trebuie să depășească vârful clăparului. Trebuie să atingă ușor zăpada, gata pentru a puncta, dar fără să rămână prea mult timp în contact cu zăpada.

În cele mai multe situații de ski punctarea trebuie să fie ușoară, nu trebuie să “omori” zăpada prin înfigerea bețelor. Un balans bun al bețelor aduce imediat o sincronizare bună a mișcărilor și un ritm al virajelor. Numai în situații deosebite, cum ar fi, printre movile/denivelări/bose, o punctare energică poate să fie bună pentru echilibru.

Vorbind de sincronizare, apare întrebarea firească: te miști cu grație, dar când faci mișcarea (de a puncta cu bețele de ski)?

Momentul potrivit pentru a puncta este la așezarea skiurilor pe cant. Mișcarea descrisă de băț ajută la așezarea părții superioare a corpului în direcția virajului următor și, ca urmare, virajele se înlănțuie cursiv. Tendința de a derapa este mult mai puțin pronunțată. De reținut că, în cazul în care te dai în viraje scurte, de îndată ce bățul interior a făcut punctare, celălalt băț (vârful) trebuie să înceapă mișcarea spre înainte.

Cel mai mult se simte efectul unei bune folosiri a bețelor de ski atunci când alegi viraje scurte (stil slalom). Dacă nu controlezi bine brațele/mâinile și dacă faci mișcări prea ample, echilibrul va fi mai slab, iar virajele nu vor fi cursive.

Dimensiunea bețelor are o importanță deosebită și prea adesea neglijată, în consolidarea poziției skiorului. Folosirea unor bețe prea lungi te poate pune în poziția “pe spate”, unde ai o stabilitate redusă, cu centrul de greutate în spatele poziției de echilibru.

De asemenea, dacă “uiți” mâinile în spatele corpului, vei fi tot “pe spate”, iar stabilitatea ta va fi redusă.

Dacă ții mâinile prea jos, vei avea o poziție artificială “pe față”, cauzată aplecării trunchiului și nu a flexării genunchilor.

Deși se spune că în tehnica de carving, bețele nu sunt atât de importante, poziția bețelor/încheieturilor contribuie la realizarea mult doritei angulații (orientarea trunchiului la un unghi diferit față de picioare și față de zăpadă). Mâinile prea apropiate de corp împiedică realizarea angulației corecte. 

O poziție pe care o vedem adesea pe pârtie este cea cu brațele desfăcute (care împiedică realizarea balansului corespunzător al bețelor), ce solicită o rotire prea amplă a trunchiului.

Ridicarea excesivă a brațului exterior te va înclina prea mult în viraj și iarăși pierzi din stabilitate.

În mod normal, brațele nu trebuie să se încrucișeze în fața corpului (desigur, nici în spatele acestuia), pentru că astfel pot provoca o rotație involuntară a trunchiului, ce duce la pierderea controlului virajului (de obicei se derapează in exces).

Bețele sunt un foarte bun “barometru” al problemelor de echilibru, identificând: păstrarea contactului prelungit cu zăpada dupa punctare, târârea bețelor de ski pe zăpadă pentru echilibrare, prize prea strânse pe mânerul acestora (crispare), etc. Mâinile și bețele pot fi edificatoare pentru stilul și nivelul de ski pe care îl ai, precum și pentru anumite probleme/lacune în tehnică.

Dacă vrei să-ți îmbunătățești tehnica și să ai senzații frumoase pe zăpadă, acordă puțin mai multă atenție asupra bețelor de schi și modului în care le folosești.

Te dai? Comenteazã!