Pârtiile din Parâng sunt destul de căutate de iubitorii sporturilor de munte, datorită stratului mai mare de zăpadă din această zonă. Au fost toate concepute pe versanți nordici, păstrând astfel mai bine calitatea zăpezii. Aici întâlnim: Pârtia Sub Telescaun, Pârtia Sub Telescaun 2, Pârtia Spre Saivane, Pârtia Euro Parang, Pârtia Poiana, Pârtia “B”, Pârtia Slima, Pârtia V, Pârtia Parâng și Pârtia Poiana Mare, toate aparținând de Județul Hunedoara. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Parâng poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Hunedoara se găsesc la Cheile Buții, Straja, Pasul Vâlcan, Râușor și Parâng.
Situată în Munții Parâng, în vecinătatea Orașului Petroșani, Județul Hunedoara, România, stațiunea oferă un platou alpin foarte întins (100 km pe direcția est-vest, 70-80 km pe direcția nord-sud). Stațiunea Parâng se află la aproximativ 1800 de metri altitudine și este una dintre cele mai apreciate stațiuni de iubitorii sporturilor de iarnă. Pârtiile de ski și snowboard de aici sunt situate în inima Munților Parâng, la aproximativ 5 kilometri de Municipiul Petroșani (situat la 100 km față de Deva, și la 370 km de București).
Județul Hunedoara se învecinează cu Județele Arad, Timișoara și Caraș-Severin, la vest, cu Județul Alba la est și cu Județele Vâlcea și Gorj la sud. Județul cuprinde unităţi de relief distincte, regiunile muntoase ocupând o pondere majoritară. Depresiunile intramontane şi colinare, zonele depresionare şi defileurile completează structura reliefului din cuprinsul judeţului.
Carpaţilor Meridionali le aparţin masivele înalte şi mijlocii din sudul şi sud-estul judeţului, în timp ce Carpaţii Occidentali cuprind masivele mici şi mijlocii din vest şi nord. Din punct de vedere al treptelor de altitudine, etajul montan este compus din subetajul alpin (zone întinse din Munţii Retezat, Godeanu, Parâng şi parţial Ţarcu) şi subetajul de pădure (zonele medii şi joase din Munţii Retezat, Godeanu, Ţarcu, Parâng, aşa-numitul Podiş Dacic din Munţii Şureanu, Poiana Ruscă, Metaliferi şi Masivul Găina). Munţii Vâlcan (cu altitudinea maximă în Vârful Vâlcan – 1946 m) se situează în sectorul sud-vestic al Carpaţilor Meridionali, împreună cu Munţii Mehedinţi, închizând la sud arcul carpatic cuprins între Jiu şi Dunăre. În partea de est se remarcă grupul înălţimilor Straja – Mutu, iar în extremitatea de vest, Creasta Oslei. Pasul Vâlcan este o trecătoare situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali, în partea estică a Munților Vâlcanului, la o altitudine de 1621 m, pe drumul judeţean (DJ664) Vulcan – Schela (drum ce străbate partea vestică a Parcului Naţional „Defileul Jiului”). În Pasul Vâlcan se găseşte cabana omonimă, la o distanţă de 7 km faţă de Oraşul Vulcan.
Depresiunile intramontane din Judeţul Hunedoara cu aspectul unor golfuri (Petroşani, Haţeg, Strei) reprezintă treapta de relief cea mai joasă. Culoarul Orăştiei este mărginit de Munţii Metaliferi şi Şureanu şi are un caracter deluros spre sud, iar spre nord este alcătuit din terase şi lunci. Defileul Mureşului este cuprins, pe teritoriul judeţului, între Localităţile Deva şi Zam şi reprezintă un culoar depresionar format dintr-o succesiune de defileuri şi bazine.
Județul Hunedoara este așezat pe cursul mijlociu al Râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni (N), Orăștiei și Șureanu (S-E), Retezat-Godeanu, Vâlcan și Parâng (S) și Poiana Ruscă (S-V). Cele mai importante râuri care îl traversează sunt Mureș, Strei , Râul Mare, Crișul Alb și Jiu.
Munții Parâng fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului, cea mai mare ca suprafață dintre masivele muntoase ale României. De la est la vest măsoară aproximativ 50 de km iar de la nord la sud circa 25 km. Munții Parâng sunt delimitați la vest de Valea Jiului, iar la est de Râul Olteț și Râul Lotru. La nord sunt delimitați de Munții Șureanu, prin valea Râului Jiul de Est, iar spre sud, sunt delimitați de șirul Depresiunilor Novaci, și Baia de Fier.
Sunt străbătuți de cea mai înaltă șosea de la noi din țară, Transalpina, (2200 m), oferind imagini rar întâlnite. Pe cuprinsul întinderii Munților Parâng întălnim un vârf muntos de peste 2500 de metri, și anume, Vârful Parângul Mare (2519 m) și trei vârfuri de peste 2400 de metri, Gemănarea (2426 m), Stoinița (2421 m) și Cârja (2405 m) și aproximativ 15 vârfuri de peste 2300 m. Munții Parâng se remarcă prin masivitatea lor, care îi fac a fi asemănători cu Munții Făgăraș și prin multitudinea de lacuri glaciare (Mija, Câlcescu, Roșiile, Iezerul Înghețat) care îi aseamănă cu Munții Retezat. Faptul că pe traseele sale sunt puține cabane și refugii montane îl face să fie unul dintre cele mai sălbatice masive muntoase din România. Partea sa sudică se remarcă prin existența unor formațiuni calcaroase, care au dat naștere unor peșteri, cum ar fi: Peștera Muierilor, aflată pe valea Râului Galbena, și Peștera Polovragi, aflată pe valea râului Olteț.
Munții Parâng sunt menționați încă din antichitate. Eschil, – 500 î.Chr., iar mai apoi Herodot, povestesc într-o legendă despre Muntele Parangos, unde Prometeu a fost pedepsit de Zeul Jupiter să stea 3000 de ani în ținutul de piatră.
Stațiunea Parâng este situată la 15 km de Orașul Petroșani. Accesul către locație se realizează până în Petroșani pe drumul național DN66, de unde urmezi pentru înca 8 km drumul judetean DJ709F până în Zona Rusu. De aici, accesul către zona alpină Parâng se realizează printr-un telescaun, al doilea ca lungime din țară, dupa cel de la Borșa. Se poate ajunge cu trenul până în Gara Petroșani pe ruta Timișoara – Simeria – Craiova, iar apoi sunt de parcurs 5 km până la telescaun.
Distanțe: București – Petroșani 319 km; Timișoara – Petroșani 216 km; Cluj – Petroșani 220 km; Arad – Petroșani 265 Km; Craiova – Petroșani 172 Km;
Dacã vii dinspre Hațeg, în primul sens giratoriu din oraș faci stânga, iar dacã vii dinspre Tg. Jiu, la al treilea sens giratoriu din oraș faci dreapta pe str. Cloșca și continui pe str. Zorilor mergând numai înainte pânã la telescaun.Turiștii pot opta pentru cazare în Zona Rusu, care se află la circa 1 kilometru distanță față de telescaun, prin partea dreaptă. O altă opțiune este Zona alpină Parâng, unde se ajunge cu telescaunul iarna sau în cazuri excepționale cu autoturismul 4×4, pe drumul ce pornește din fața Hotelului Rusu (când zăpada nu este viscolită).
Pârtia Sub Telescaun este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate și se întinde pe lungimea de 2460 de metri. Are altitudinea de plecare la 1685 de metri, o diferență de nivel de 612 metri și ajunge la baza pârtiei la cota 1073 de metri. Este deservită de telescaun.
Pârtia Sub Telescaun 2 este o pârtie neagră cu grad ridicat de dificultate și se întinde pe lungimea de 367 de metri. Are altitudinea de plecare la 1685 de metri, o diferență de nivel de 103 metri și ajunge la sosire la cota 1582 de metri. Pârtia Sub Telescaun 2 din Parâng este dotată cu nocturnă și este deservită de teleski și telescaun.
Pârtia Spre Saivane este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate și se întinde pe lungimea de 900 de metri. Are altitudinea de plecare la 1550 de metri, o diferență de nivel de 250 metri și ajunge la sosire la cota 1300 de metri. Pârtia Spre Saivane din Parâng este dotată cu nocturnă și este deservită de teleski.
Pârtia Euro Parâng este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate și se întinde pe lungimea de 600 de metri.
Pârtia Poiana este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și se întinde pe lungimea de 250 de metri. Are altitudinea de plecare la 1500 de metri, o diferență de nivel de 70 metri și ajunge la sosire la cota 1430 de metri. Pârtia Poiana din Parâng este deservită de teleski.
Pârtia “B” este o pârtie neagră cu grad ridicat de dificultate și se întinde pe lungimea de 1200 de metri.
Pârtia Slima este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și se întinde pe lungimea de 600 de metri.
Pârtia V este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și se întinde pe lungimea de 2000 de metri.
Pârtia Parâng este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate și se întinde pe lungimea de 2400 de metri.
Pârtia Poiana Mare este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate și se întinde pe lungimea de 800 de metri.
Întregul domeniu schiabil Parâng este deservit de instalații de transport prin cablu, reprezentate de teleski și telescaun.
Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) din Stațiunea Parâng pentru sezonul 2014-2015:
Tarife pentru sezonul 2011-2012:
Urcarea cu telescaunul în Stațiunea Parâng se realizează pe mai multe categorii, cu diferite prețuri și pe diferite distanțe.
O urcare costă 10 lei, 1 urcare și 1 coborâre (1 tură) costă 15 lei, 4 ture costă 45 de lei, 6 ture costă 70 de lei, iar 10 ture costă 120 de lei. Pentru Telescaun (Pilon 17 – Sosire) 1 urcare costă 2.5 lei, iar 10 urcări costă 18 lei. Pentru Teleski se folosește cartela magnetică cu puncte, iar pentru o singură urcare cu teleskiul în Parâng se anulează 2 puncte. Există cartele magnetice cu 20 de puncte la prețul de 19 lei, cu 40 de puncte la 37 de lei, cu 80 de puncte la 70 de lei și cu 120 de puncte la 100 de lei.
Închirierea echipamentului de ski (schiuri, clăpari și bețe) sau snowboard (placa și bocancii de snowboard) costă 30 de lei.
Pe lângă telescaunul existent, se mai dorește construirea unei noi linii pe care să funcționeze cel de-al doilea telescaun ce va pleca din zona Rusu.