Cum te dai, normal sau goofy?

sss-normal-sau-goofy-snowboard-te-dai-ce-picior-tii-in-fata-pe-placa-natural-or-regular

Cum te dai, normal sau goofy?” … este probabil prima întrebare care-ți va fi adresată de un instructor de snowboard sau de un prieten care se dă cu placa. Dacă stai pe placă într-o poziție care îți vine natural, efortul este aproape inexistent și te poți da cât de mult dorești. În caz contrar, s-ar putea să-ți obosești mușchii mult mai mult decât este nevoie și timpul petrecut pe placă va fi redus din cauza oboselii.

Normal sau goofy?  “Normal“, în snowboard, se folosește atunci când ai piciorul stâng în față pe placă, când cobori drept. “Goofy se traduce ca fraier, bleg, nătâng, tont, dar în acest context înseamnă doar “invers” sau “cu celălalt picior în față” (adică dreptul). Normal sau goofy, deci, se referă strict la ce picior vei folosi în față în timp ce cobori pârtia cu placa. Deși se spune că există o majoritate a celor care se dau “normal“, nu cred că mai este valabil în ziua de astăzi. Cei care se dau “goofy” nu mai sunt puțini, iar ambele stiluri sunt naturale și niciunul nu evidențiază o tehnică mai bună. Pe scurt, cei care se dau “normal” folosesc piciorul stâng în față, iar cei care se dau “goofy” au piciorul drept în față.

sss-normal-sau-goofy-snowboard-te-dai-ce-picior-tii-in-fata-pe-placa

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Cum afli dacă te dai normal sau goofy?

Pentru a determina care picior va fi în față pe snowboard, există mai multe metode sau “încercări“.

Pasionații și practicanții de skateboard sau surf, deja știu care este piciorul pe care-l folosesc. La snowboard este aproximativ aceeași poziție ca la surf sau skateboard, doar că se numește “normal” sau “goofy“.

Chiar și alte sporturi, cum ar fi snooker, baseball, arte marțiale sau darts te pot ajuta să stabilești care este piciorul pe care în general preferi să îl folosești ca piciorul din față pentru echilibrare.

Dacă ești încă nesigur cu care picior stai în față pe placa de snowboard, poți efectua câteva teste simple care te vor ajuta să-ți dai seama dacă ești normal sau goofy.

Alunecă pe o podea lustruită în șosete (ca pe gheață) și vezi ce picior ții în față.

Urcă niște trepte și vezi ce picior ai folosit prima oară.

Roagă un prieten să te împingă ușor de umeri din spate, când nu te aștepti, iar tu stai în poziția “drepți” și vezi ce picior pui prima oară în față (precum în imaginea de mai jos).

sss-normal-sau-goofy-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Când totuși nimic nu te-a convins, hai pe pârtie, pune placa în picioare și vezi cu ce picior preferi să fii în față pe snowboard. Care îți vine natural, normal sau goofy?

Te dai? Comenteazã!