Pârtiile Transalpina Ski Resort sunt printre cele mai noi pârtii de ski și snowboard din România. Transalpina Ski Resort se află printre stațiunile în care zăpada ține cel mai mult din sezon. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Transalpina Ski Resort, poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Vâlcea se găsesc la Perişani și Transalpina Ski Resort (Domeniul schiabil Vidra-Transalpina).
Transalpina Ski Resort se află în Județul Vâlcea, fiind situat pe drumul auto cel mai înalt din România, de unde a împrumutat și o parte din nume.
Județul Vâlcea, localizat în sudul României, se întinde pe o suprafață de 5765 km² și se învecinează cu Județele Alba și Sibiu la nord, Județul Argeș la est, Județul Olt la sud și sud-est, Județul Dolj la sud-vest, Județul Gorj la vest și Județul Hunedoara la nord-vest. Reședința județului este Municipiul Râmnicu Vâlcea. Din punct de vedere administrativ, Județul Vâlcea este împărțit în 2 municipii, 9 orașe și 78 de comune.
Prin așezarea sa geografică, Județul Vâlcea beneficiază de aproape toate formele majore de relief: munți, dealuri subcarpatice, podiș și lunci cu aspect de câmpie, dispuse în trepte de la nord la sud, întregite de defileele Oltului și Lotrului, străjuite de Munții Cozia, Căpățânii, Făgăraș, Lotru și Parâng.
Două treimi din suprafața județului sunt ocupate de Podișul Getic și Subcarpații Getici, cu altitudini între 400–800 m.
Râul Olt străbate județul pe o distanță de 135 km, primind apele a numeroși afluenți, dintre care cel mai important este Lotrul. Acest bazin hidrografic care se află în partea dreaptă a Oltului cuprinde aproape toată suprafața județului. Rețeaua hidrografică este întregită de numeroase lacuri: Gâlcescu, Zănoaga Mare, Iezerul Latoriței (lacuri glaciare), Vidra, Brădet, Cornet, Călimănești, Dăești, Râmnicu Vâlcea, Râureni, Govora, Slăvitești, Ionești Zăvideni Drăgășani (lacuri artificiale pe Lotru și Olt pentru hidrocentrale) și lacurile sărate de la Ocnele Mari.
Județul Vâlcea, prin însăși așezarea sa geografică, dispune de importante resurse naturale. Munții au vaste păduri de conifere și foioase unde trăiesc urși, capre negre, cerbi și căprioare. Oieritul este ocupația ancestrală a oamenilor locului.
Transalpina Ski Resort se află în Munții Parâng, care fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului fiind cea mai mare ca suprafață dintre masivele muntoase ale României. De la est la vest măsoară aproximativ 50 de km, iar de la nord la sud circa 25 km.
Munții Parâng sunt delimitați la vest de Valea Jiului, iar la est de Râul Olteț și Râul Lotru. La nord sunt delimitați de Munții Șureanu, prin valea Râului Jiul de Est. Spre sud, delimitarea este făcută de șirul Depresiunilor Novaci și Baia de Fier. Sunt străbătuți de cea mai înaltă șosea de la noi din țară, Transalpina, care ajunge până la altitudinea de 2200 m, oferind imagini rar întâlnite.
Pe cuprinsul întinderii Munților Parâng găsim un vârf muntos de peste 2500 de metri, și anume Vârful Parângul Mare și trei vârfuri de peste 2400 de metri: Gemănarea, cu 2426 m, Stoinița, cu 2421 m și Cârja cu 2405 m și aproximativ 15 vârfuri de peste 2300 m.
Munții Parâng se remarcă prin masivitatea lor, care îi face a fi asemănători cu Munții Făgăraș. Multitudinea de lacuri glaciare (Mija, Câlcescu, Roșiile, Iezerul Înghețat) îi face să semene cu Munții Retezat. Pe traseele sale sunt puține cabane și refugii montane, Parângul fiind unul dintre cele mai sălbatice masive muntoase din România.
Partea sa sudică se remarcă prin existența unor formațiuni calcaroase care au dat naștere unor peșteri: Peștera Muierilor, aflată pe valea Râului Galbena și Peștera Polovragi, pe valea Râului Olteț.
Stațiunea de ski și snowboard Transalpina Ski Resort (sau Domeniul Schiabil Vidra) este situată pe cel mai înalt drum național din România, în apropiere de lacul de acumulare și a barajul Vidra. Barajul Vidra este amplasat pe Râul Lotru, în Cheile Vidra, la 30 km amonte de Stațiunea Voineasa, Județul Vâlcea. Din vârful pârtiilor priveliștea este una incredibilă: zăpadă, păduri dese de brazi… și la bază, marele albastru și impunător, Lacul Vidra.
Transalpina este de fapt drumul național 67c (DN67c) situat la cea mai înaltă altitudine și face legătura între Oltenia și Transilvania, străbate Județele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. El traversează Munții Parâng din Carpații Meridionali de la sud la nord, atingând cel mai înalt punct la Pasul Urdele (2145 m). Drumul Regelui, cum mai este denumit, este închis pe perioada iernii, cel puțin pe anumite porțiuni foarte periculoase. Acesta începe din Jina, Județul Sibiu, de unde coboară pe o distanță de 7 km până la Șugag. De aici pornește urcușul frumosului drum spre crestele Carpaților Meridionali. După doar câțiva kilometri ajungi la impresionantul Baraj Tău.
Transalpina își continuă ascensiunea în apropiere de Barajul Oașa, un lac de acumulare pe Râul Sebeș, la granița Județelor Sibiu și Alba, în Munții Șureanu. Șoseaua traversează prin partea stângă Barajul Oașa și merge spre Obârșia Lotrului.
De la Obârșia Lotrului, aflată într-o vale cu o priveliște incredibilă, se poate merge în stânga spre Brezoi (60 km, trecând pe lângă Lacul Vidra, unde se află și Stațiunea Transalpina Ski Resort și apoi prin Stațiunea Voineasa) sau în dreapta spre Petrila (28 km). Pentru a continua însă Drumul Regelui trebuie parcurs DN67C înainte spre Novaci. De abia de acolo începe cea mai spectaculoasă parte a Drumului Regal, prin zona alpină, adevărata Transalpina. Serpentinele parcă se aleargă una pe alta, înșiruindu-se pe munte, dezvăluind locuri tot mai înalte, tot mai frumoase, surprinzătoare: Ștefanu, Cărbunele, Muntinu, Urdele (Pasul Urdele, 2145 m).
La un moment dat muntele dispare, iar în față se întinde platoul de pe Vârful Păpușa, de unde se coboară în Stațiunea Rânca și apoi la Novaci, unde ia sfârșit Transalpina.
În septembrie 2011 a început construcția noului domeniu schiabil Transalpina Ski Resort, domeniu ce s-a dorit a fi unul dintre cele mai mari și mai frumoase din țară. În proiect au fost adunați peste 80 de kilometri de pârtii, ce ajung până la 2100 metri altitudine, majoritatea fiind situate în goluri alpine.
În martie 2012 a fost inaugurată prima pârtie de ski și snowboard, Mioarele, iar în 22 decembrie 2012 s-a deschis oficial Transalpina Ski Resort. Cele 7 pârtii moderne cu punct de pornire de la circa 2000 de metri se află lângă Lacul Vidra, între Munții Lotru, Cindrel și Parâng. Pârtiile de ski și snowboard au o lungime totală de 9 kilometri, sunt prevăzute cu sistem de înzăpezire și instalații de transport pe cablu (telescaun – 1800 metri, teleski – 733 metri și o telegondolă de 3 kilometri cu stație intermediară).
Accesul la instalațiile pe cablu (telegondolă, teleski și telescaun) trebuia să fie gratuit până la 31 ianuarie 2013. Din cauza acestei forme de promovare celelalte pârtii de ski și snowboard au protestat și accesul a fost gratuit doar până pe 15 ianuarie.
Pe timpul iernii, la Vidra se poate ajunge dinspre Valea Oltului pe DN7A (Brezoi – Mălaia – Voineasa – Vidra – Obârșia Lotrului).
Porțiunile din Transalpina, Obârșia Lotrului – Rânca și Obârșia Lotrului – Lacul Oașa, nu sunt deszăpezite pe timpul iernii, așadar de la Sebeș nu se poate ajunge pe traseul Transalpinei la Pârtia Mioarele (Sebeș – Șugag – Lacul Tau – Lacul Oașa – Pasul Tărtărău – Obârșia Lotrului – Vidra).
În condiții de vreme nu foarte rea se poate ajunge și dinspre Petroșani, dar înainte de a aborda această rută este recomandat să suni la CNADNR pentru a afla dacă drumul este deszăpezit.
De la Sibiu la Transalpina Ski Resort sunt 140 km (3 ore), iar de la Vâlcea până la pârtie sunt 110 km (2.5 ore). Între Brezoi și Transalpina Ski Resort drumul este asfaltat, mai puțin porțiunea dintre Voineasa și Lacul Vidra (24 km), unde asfaltul mai are denivelări și gropi.
Pentru porțiunea de drum Obârșia Lotrului – Petroșani este recomandat să ai la tine lanțuri pentru roți și neapărat cauciucuri de iarnă.
Conform informațiilor de pe site-ul oficial există și un autocar Amal Tour care circulă din Vâlcea spre Domeniul Skiabil Transalpina, în zilele de sâmbătă și duminică. Plecarea este la ora 7 din Autogara Dacos, iar întoarcerea este programată pentru ora 16. Cost: 40 ron dus-întors (iarnă-primăvară 2013).
La Transalpina Ski Resort există o parcare pe 3 nivele, încă nefinisată, care are aproximativ 350 de locuri.
Locuri de CAZARE nu sunt deocamdată în apropierea pârtiei, însă găsești camere la pensiunile din Voineasa și Brezoi și la puținele pensiuni de la Obârșia Lotrului.
Transalpina Ski Resort are în funcționare în acest moment 7 pârtii dotate cu 2 teleschiuri, 1 telescaun, o telegondolă cu stație intermediară, o stație salvamont și baruri apres-ski. Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu este de marți până duminică între orele 09-17 (ultima urcare se face la 16:35 ), luni fiind zi de revizie tehnică.
Pârtia P1 Transalpina este o pârtie roșie-neagră cu grad mediu-avansat de dificultate și o lungime de 2257 m. Are altitudinea de plecare la 1850 m, o înclinație de 23% și o diferență de nivel de 530 m. Se desfășoară pe lățimea de 50 m și are altitudinea de sosire la 1320 m. Este deservită de telegondolă.
Pârtia P2 Transalpina este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și o lungime de doar 730 m. Are altitudinea de plecare la 1974 m, o înclinație de 16% și o diferență de nivel de 122 m. Se desfășoară pe lățimea de 40 m și are altitudinea de sosire la 1852 m. Transportul persoanelor este asigurat de teleschi.
Pârtia P3 Transalpina este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și o lungime de 350 m. Are altitudinea de plecare la 1926 m, o înclinație de 18% și o diferență de nivel de 66 m. Se desfășoară pe lățimea de 30 m și are altitudinea de sosire la 1860 m.
Pârtia P4 Transalpina este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și o lungime de 730 m. Are altitudinea de plecare la 1974 m, o înclinație de 4% și o diferență de nivel de 31 m. Se desfășoară pe lățimea de 30 m și are altitudinea de sosire la 1943 m.
Pârtia P5 Transalpina este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și o lungime de 675 m. Are altitudinea de plecare la 1943 m, o înclinație de 9% și o diferență de nivel de 66 m. Se desfășoară pe lățimea de 30 m și are altitudinea de sosire la 1877 m.
Pârtia P6 Transalpina este cea mai mică de pe domeniul schiabil și leagă punctul de sosire de la telecabină cu cel de la Telescaunul 2. Este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și o lungime de 120 m. Are altitudinea de plecare la 1949 m, o înclinație de 5% și o diferență de nivel de 6 m. Se desfășoară pe lățimea de 30 m și are altitudinea de sosire la 1943 m.
Pârtia P7 Transalpina este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și o lungime de 1230 m. Are altitudinea de plecare la 1949 m, o înclinație de 14% și o diferență de nivel de 179 m. Se desfășoară pe lățimea de 40 m și are altitudinea de sosire la 1770 m.
Telegondola tronson 1 are 8 locuri și merge pe o distanță de 1992 de metri (cota inferioară este la 1320 de metri, iar cea superioară la 1850 de metri). Are o capacitate de transport de 1100 persoane pe oră, o viteză maximă de 6 m/s și parcurge distanța în 5 minute și 30 de secunde.
Telegondola tronson 2 are 8 locuri și merge pe o distanță de 1080 de metri (cota inferioară este la 1850 de metri, iar cea superioară la 1925 de metri). Are o capacitate de transport de 1100 persoane pe oră, o viteză maximă de 6 m/s și parcurge distanța în 5 minute și 30 de secunde.
Telescaunul are 4 locuri și merge pe o distanță de 1170 de metri (cota inferioară este la 1765 de metri, iar cea superioară la 1949 de metri). Are o capacitate de transport de 1400 persoane pe oră, o viteză maximă de 2,3 m/s și parcurge distanța în 8 minute și 30 de secunde.
Teleschi 1 este pentru o persoană și merge pe o distanță de 754 de metri (cota inferioară este la 1858 de metri, iar cea superioară la 1922 de metri). Are o capacitate de transport de 702 persoane pe oră, o viteză maximă de 3 m/s și parcurge distanța într-un minut și 40 de secunde.
Teleschi 2 este pentru o persoană și merge pe o distanță de 351 de metri (cota inferioară este la 1853 de metri, iar cea superioară la 1974 de metri). Are o capacitate de transport de 690 persoane pe oră, o viteză maximă de 3 m/s și parcurge distanța în 3 minute și 53 de secunde.
Programul de funcționare al telefericelor de pe Domeniul Schiabil Transalpina Ski Resort în sezonul 2014-2015:
Camere web de pe pârtiile din Transalpina Ski Resort sunt și aici:
Cameră Web Transalpina Ski Resort Plecare
Cameră Web Transalpina Ski Resort Teleski
Cameră Web Transalpina Ski Resort Telegondolă Sosire
Cameră Web Transalpina Ski Resort Parcare
Site-ul oficial: www.trans-alpina.ro
Un articol detaliat cu video și foto despre Ski Resort Transalpina îl poți citi AICI.
O galerie foto mai poți vedea și AICI.
Ca să ajungi la Transalpina Ski Resort trebuie să-ți calculezi bine timpul, pentru că drumul de la Voineasa la pârtie este destul de dificil de parcurs iarna și cei 30 de km durează aproximativ 40-60 de minute. Adesea sunt probleme cu locurile de parcare de pe marginea din dreapta a pârtiei, după ce se ocupă locurile special amenajate. La Transalpina Ski Resort există o parcare pe 3 nivele, încă nefinisată, care are aproximativ 350 de locuri. În weekend, aceasta se umple până în ora 10. Mai există o parcare amenajată în exterior care este plină de noroi mai mereu. Mașinile care nu mai au loc în cele două parcări pot staționa pe marginea drumului doar pe partea dreaptă, în direcția de mers Voineasa – Obârșia Lotrului (aproximativ 300 de locuri).
La baza pârtiei există centru de închiriere echipamente sporturi de iarnă (schiuri și clăpari, plăci de snowboard și boots, chiar și săniuțe), dar este preferabil să aveți echipamentul vostru, deoarece stocul nu este prea mare (cel puțin pentru perioada de weekend).
ȘCOLI DE SCHI ȘI SNOWBOARD LA SKI RESORT TRANSALPINA:
Pentru detalii legate de stațiunea Vidra-Transalpina poți găsi coordonate GPS, mail și număr de telefon în foto de mai jos!