Singura pârtie de ski și snowboard de pe teritoriul Județului Bacău se află la Slănic Moldova. Pârtia Nemira din stațiunea turistică Slănic Moldova a fost inaugurată în primăvara lui 2014 și aparține de Județul Bacău. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Slănic Moldova poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și multe informații folositoare.
Singura pârtie de ski și snowboard din Județul Bacău se găsește la Slănic Moldova.
Pârtia Nemira se află în stațiunea turistică Slănic Moldova (în trecut a mai fost numită Băile Slănic sau Slănic). Slănic Moldova este un oraș în Județul Bacău, în regiunea Moldovei, România.
Orașul se află în partea de sud-vest a județului, la limita cu Județul Covasna, în bazinul râului Slănic (un afluent al Trotușului), la poalele Munților Nemira din Carpații Orientali. Altitudinea la care se află orașul este de circa 530 m, într-o vale înconjurată de păduri de fagi și brazi.
Slănic Moldova este o stațiune cu sezon permanent, cu o climă intramontană-depresionară temperată, cu un aer pur, lipsit de praf și particule ce pot provoca alergii, și bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi. Temperatura medie anuală este de 7,4°C .
Județul Bacău este situat în partea de est a României, în mijlocul Moldovei, pe versantul răsăritean al Carpaților Orientali. Se învecinează la nord cu Județul Neamț, la sud cu Vrancea, la vest cu Covasna și Harghita, iar la est cu Vaslui.
Relieful județului este format dintr-o zonă muntoasă, puternic cutată, la vest înglobând grupa central-estica a Carpaților Orientali, o zonă deluroasă care cuprinde Subcarpații și Depresiunea Tazlău-Cașin și o parte din Lunca Siretului și a Podișului Bârladului. Munții de pe raza județului sunt: Munții Tarcăului, Munții Oituzului, Munții Gosmanului și Munții Berzuntului. Cea mai mare altitudine este în Munții Tarcăului, pe Vârful Grindușul – 1664 m.
Clima județului are un caracter continental, variind în funcție de treptele de relief. În regiunea montană și deluroasă este o climă puțin mai aspră decât cea din Lunca Siretului. Temperatura medie anuală este cuprinsă între 9,5 grade Celsius în regiunea de câmpie și 2 grade Celsius în regiunea muntoasă.
Rețeaua hidrografică a Județului Bacău este alcătuită din cursul inferior al Bistriței, o parte a cursului mijlociu al Siretului, precum și din râul Trotuș cu afluenții săi (Tazlău, Oituz, Cașin).
Proiectul Pârtia Nemira Slănic Moldova a fost finalizat cu 6 luni înainte de termenul prevăzut.
Pârtia de ski și snowboard Nemira din Slănic Moldova, finalizată încă din februarie 2014, a fost inaugurată pe 06.03.2014. Aceasta se află pe versantul nordic al Muntelui Nemira, zonă în care a fost necesară defrișarea a aproximativ 7 hectare de pădure. Șase milioane de euro s-au cheltuit pentru construirea pârtiei, dintre care două milioane au fost din fonduri europene.
Traseul Pârtiei Nemira se desfășoară în dreapta axului instalației de transport pe cablu (în sensul de coborare), urmărind culmea ce face legătura cu stațiunea Slănic Moldova. La altitudinea de 490 m traseul pârtiei se intersectează cu cel al telescaunului, trecând pe sub acesta, sosirea pârtiei de schi și snowboard efectuându-se din partea stângă a telescaunului.
Pârtia Nemira din Slănic Moldova este amplasată pe varsantul nordic al Munților Nemira și este situată în spatele Complexului Cerdac din stațiune.
Pentru asigurarea unor condiții optime de practicare a sporturilor de iarnă, precum și pentru asigurarea zăpezii pe pârtia de ski și snowboard din stațiune, de-a lungul întregului sezon de iarnă, respectiv 15 decembrie – 31 martie, este necesară înzăpezirea artificială a acesteia. Instalația de produs zăpadă artificială (tunuri de zăpadă) va utiliza apa din rețeaua de apă potabilă a stațiunii. Ea s-a proiectat în așa fel încât la o temperatură exterioară de -4°C și o umiditate relativă a aerului de 70%, să asigure acoperirea Pârtiei Nemira cu un strat de zăpadă de 30 cm grosime într-un interval de aproximativ 130 de ore, adică în decurs de 16 zile, în regim de funcționare de 8 ore pe noapte. Dacă temperatura exterioară scade la -7°C, timpul de înzăpezire scade și el la aproximativ 70 ore, adică 9 zile.
Posibilitățile de cazare sunt foarte multe în Slănic Moldova (una din cele mai cunoscute stațiuni turistice din țară). Hotelurile, pensiunile, vilele și casele oferă posibilități de cazare pentru toate gusturile și toate buzunarele.
Pârtiei Nemira (Slănic Moldova) este o pârtie albastră cu un grad mic de dificultate și are lungimea de 1414 metri. Altitudinea de plecare se află la 714 m, are o diferenţă de nivel de 230 metri și o înclinație de 17%. Lăţimea medie este de 38 de metri, iar altitudinea de sosire se află la 484 de metri. Pârtia Nemira este dotată cu instalație de transport pe cablu – telescaun cu 4 locuri și cu nocturnă.
Programul Pârtiei Nemira pentru sezonul de ski și snowboard 2014-2015:
Pentru a putea vedea imagini live ale camerelor web de pe pârtiile ce aparțin de Domeniul Schiabil Șureanu accesați linkul ACESTA.
Pentru tarife la telescaunul de pe pârtia de schi Nemira din Slănic-Moldova accesati siteul www.partianemira.ro