Pârtiile de pe Muntele Mic aparțin de județul Caraș-Severin. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Caraş-Severin se găsesc la Semenic, Gărâna și la Muntele Mic.
Stațiunea Montană Muntele Mic este situată la poalele versantului sudic al Munților Țarcu, la o altitudine de 1525 m, în județul Caraș-Severin.
Înconjurată de munți și aer curat cu influențe mediteraneene (clima), Stațiunea Muntele Mic este iarna unul din locurile privilegiate din țară, deoarece zăpada ține chiar și 180 de zile pe an. Temperaturile scăzute înregistrate fac posibilă practicarea sporturilor de iarnă din luna noiembrie până în luna mai. Grosimea stratului de zăpadă are în medie 1 metru.
Caraș-Severin este un județ ce se află în regiunile Banat și Transilvania din România, ce are ca reședință Orașul Industrial Reșița. Situat în partea de sud-vest a României, județul Caraș-Severin ocupă locul al treilea ca mărime între județele țării și cuprinde 2 municipii, 6 orașe și 69 de comune cu 188 de sate.
Limitele Caraș-Severinului sunt în cea mai mare parte convenționale. Se învecinează cu Județele Timiș în nord și nord-vest, Hunedoara și Gorj în est, Mehedinți în est și sud-est, iar Dunărea formează în partea de sud și sud-vest graniță cu Serbia.
Din punct de vedere geografic, în județul Caraș-Severin se află toate cele trei trepte clasice, predominând însă relieful muntos care ocupă 65% din teritoriu, fiind reprezentat de Munții Banatului, Munții Țarcu, Munții Godeanu și Munții Cernei. De aceea, el poate fi considerat ca fiind un județ de munte. Relieful muntos crește în altitudine de la vest spre est, culminând în Munții Godeanului cu înălțimi de 1600-2200 m, ce se ridică cu mult deasupra părții sudice a Munților Poiana Ruscă și a Munților Semenic, Almăj, Locvei, Aninei și Dognecei, care au înălțimi cuprinse între 600 și 1400 m. Acești munți sunt separați de culoarele depresionare Bistra și Timiș-Cerna. Spre vest se întind Dealurile Oraviței, Doclinului și Sacoș-Zagujeni, precum și o porțiune restrânsă a Câmpiei Timișului. Cea mai mică altitudine a județului se găsește în zona localității Drencova, fiind de circa 76 m, iar maximul se înregistrează în Vârful Gugu din munții Godeanu, 2291 m.
Turismul pe Muntele Mic pare a fi început prin anii ’30 ai secolului trecut, când s-au construit câteva facilităţi de cazare, unele dintre ele existând şi azi. Capacitatea de cazare depășea 200 de locuri în perioada respectivă. În acelaşi deceniu s-a introdus electricitatea, prin construirea unei mici centrale hidroelectrice şi s-a realizat o conexiune la reţeaua telefonică, pentru a acoperi necesităţile staţiunii. Stațiunea Muntele Mic era considerată în anii ’40 cea mai modernă staţiune montană a României.
În vara anului 1936 este inaugurat monumentul eroilor bănăţeni, Crucea de pe Muntele Mic. Realizat din opt tulpini de brad donate de Comunitatea de Avere, avea o înălţime de 25 m şi era iluminat pe timp de noapte cu patru reflectoare. Crucea era vizibilă în nopţile senine din cupola Catedralei din Timişoara. În 2004 a fost amplasată pe Muntele Mic o nouă cruce, cu structură din metal şi iluminată feeric în timpul nopţii, menită să înlocuiască vechiul monument.
Dezvoltarea infrastructurii din zonă a continuat şi după război. În anul 1962 a fost dat în folosinţă un teleski și în 1976 a fost inaugurat un telescaun care făcea legătura cu Valea Craiului, lucru ce a dus la construirea de noi facilităţi hoteliere.
Telescaunul, inaugurat în anul 1976, ce are o lungime de 3492 m (cel mai lung traseu din țară) și o diferență de nivel de 799 m, facilitează accesul pe Muntele Mic pe perioada iernii.
Există un plan de dezvoltare al Domeniului Schiabil Muntele Mic-Nedeia cu conexiuni către Borlova și Poiana Mărului.
Muntele Mic se află în partea sudică a Munților Țarcu în apropierea orașului Caransebeș. Acesta, la rândul lui, se găseşte la încrucişarea a patru drumuri principale ale Banatului care duc spre nord-vest: Lugoj – Timişoara – Arad (DN6), spre sud-est: Orşova – Drobeta Turnu Severin – Craiova (E70), spre vest: Văile Pogăniciului şi Bârzavei – Reşiţa (DN58) și spre est: Oțelul Rosu – Sarmisegetuza – Deva – Hunedoara (DN68).
Accesul în stațiune se face pe șoseaua DJ608A care trece prin satele Zervești, Turnu-Ruieni și Borlova. Din acest al 3-lea sat se ajunge la stația telescaunului din Valea Craiului (altitudine 773 m). Până la telescaun sunt 22 km de parcurs, iar de la Borlova drumul urcă spre stațiune pe o distanță de 20 km. Stațiunea Muntele Mic se află la o altitudine de 1600 m.
Iarna, dotarea autovehiculelor cu lanțuri antiderapante este obligatorie, iar tracțiunea integrală constituie un mare avantaj.
Poți opta pentru urcarea cu telescaunul, călătorie ce nu durează mai mult de 40 minute. Pe vreme frumoasă traseul este o încântare, însă nu același lucru se poate spune în caz de condiții meteo nefavorabile. Este obligatorie purtarea unei îmbrăcăminți de iarnă corespunzătoare (mănuși, căciulă, jachetă impermeabilă și rezistentă la vânt).
Nevoia de spaţii de CAZARE este acoperită de hoteluri, cabane şi pensiuni din Stațiunea Muntele Mic.
Pârtia Borlova 1 este o pârtie roșie-neagră cu nivel mediu-ridicat de dificultate și o lungime de 1 km. Altitudinea de plecare este la 1686 m, are o diferență de nivel de 122 m și altitudine de sosire la 1564 m. Pârtia Borlova 1 are o capacitate de 600 de persoane și este deservită de Teleskiul Borlova. Pârtia Borlova 2 este o pârtie roșie-neagră cu nivel mediu-ridicat de dificultate și o lungime de 1 km. Altitudinea de plecare este la 1686 m, are o diferență de nivel de 122 m și altitudine de sosire la 1564 m. Pârtia Borlova 2 are o capacitate de 600 de persoane și este deservită de Teleskiul Borlova. Pârtia Sub Telescaun este o pârtie roșie cu nivel mediu de dificultate și o lungime de 2.5 km. Altitudinea de plecare este la 1560 m, are o diferență de nivel de 410 m și altitudine de sosire la 1150 m. Pârtia Sub Telescaun are o capacitate de 600 de persoane și este deservită de Telescaunul Canton 2. Pârtia Nordica este o pârtie roșie cu nivel mediu de dificultate și o lungime de 1.2 km. Altitudinea de plecare este la 1780 m, are o diferență de nivel de 260 m și altitudine de sosire la 1520 m. Pârtia Nordica are o capacitate de 700 de persoane și este deservită de teleskiul Nordica. Pârtia Valea Soarelui este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și se întinde pe o lungime de 1400 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1700 m, are o diferență de nivel de 180 m și altitudine de sosire la 1520 m. Pârtia Valea Soarelui are o capacitate de transport de 500 persoane pe oră. Pârtia Măloasa este de fapt un drum skiabil (ski weg) și o pârtie albastră cu un grad mic de dificultate ce are o impresionantă distanță de 12 km. Altitudinea de plecare este la 1780 m, iar cea de sosire la 800 m. Pârtia este deservită de un teleski monopost, un teleski bipost și un teleferic cu două locuri. Programul de funcționare al pârtiilor de la Muntele Mic pentru sezonul 2014-2015:
Tarifele pentru instalațiile de transport pe cablu (teleferice) de la Muntele Mic, pe sezonul 2014-2015;
Pe lângă aceste tarife, trebuie să mai țineți cont de următoarele aspecte:
Există câteva centre de închiriat echipamente de ski și snowboard care au prețurile de 35 lei/zi pentru închiriere de ski, clăpari și bețe, și de 40 lei/zi pentru placă de snowboard și boots.
ATENȚIE! Punctele nefolosite se pierd dacă nu sunt consumate în perioada de valabilitate. Folosirea cartelei de altă persoană decât titularul duce la reținerea ei și la pierderea banilor plătiți la achiziționarea ei. În caz de vreme nefavorabilă (lipsa sau topirea zăpezii, sau întrerupere a energiei electrice) NU SE RETURNEAZĂ contravaloarea cartelelor sau a punctelor neconsumate, decât a garanției de 10 RON. Cartela este individuală, netransmisibilă și trebuie să o ai în permanență la tine, inclusiv în stația de sosire. Lipsa cartelei atrage cumpărarea unei noi curse.