Pârtia Șumuleu Ciuc se află în Miercurea Ciuc, Județul Harghita și este o pârtie construită de 3 pasionați ai sporturilor de iarnă din localitate. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Pârtia Șumuleu Ciuc poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Harghita se găsesc în Toplița, Izvorul Mureșului, Mădăraș, Havas Bucsin, Harghita-Băi, Ciumani Snowpark, Borsec, Băile Tușnad, Băile Sărate Praid (Bucin), Miercurea Ciuc, Valea Rece (Csango) și Băile Homorod (Lobogo).
Municipiul Miercurea Ciuc este reşedinţa Judeţului Harghita. Este aşezat în partea estică a Transilvaniei, în zona centrală a depresiunii Ciucurilor și este încadrat de lanţul vulcanic Harghita şi Munţii Ciucului. Vatra oraşului s-a dezvoltat la încrucişarea căilor de comunicaţii din direcţia nord-sud de pe Valea Oltului, respectiv vest-est, care traversează pasurile carpatice Vlăhiţa (Tolvajos) şi Ghimeş. Oraşul este aşezat pe terasele Oltului şi parţial pe marginea conurilor de dejecţie a Pârâului Şumuleu, la poalele Muntelui Şumuleu Mare, cu o înălţime de 1033 m. Altitudinea localităţii variază între 655 şi 730 m deasupra nivelului mării.
Oraşul este înconjurat de păduri de molid. Aria speciilor foioase s-a redus treptat, nefiind prezente în mod semnificativ în depresiune. Muntele Şumuleu reprezintă o excepţie, fiind acoperit de păduri de fag şi păduri amestecate.
În lunile de vară, temperatura medie este de 16°C, iar în timpul iernii de -5,9°C. Valoarea termică maximă de 35,5°C a fost înregistrată în anul 1953, iar cea minimă de -40,0°C în anul 1977. Datorită caracterului depresionar, Miercurea Ciuc este protejat de vânturi puternice.
Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime
Județul Harghita este situat în regiunea Transilvania din România. El se învecinează la est cu Județele Neamț și Bacău, la vest cu Mureș, la sud cu Brașov și Covasna, iar la nord cu Județul Suceava.
Zona de munte din sectorul vestic cuprinde: Munții Călimani, situați în nordul Defileului Mureșului, cu altitudini peste 2000 m (Vârful Pietrosu 2102 m); Munții Gurghiu, dispuși între Defileul Mureșului la nord, Pasul Sicaș la sud, Depresiunea Giurgeului la est, iar la vest Dealurile Mureșului și Subcarpații Târnavelor; Munții Harghitei formează un lanț lung de 70 km și lat de circa 25 km cu Vârfurile Harghita Racu (1757 m), Harghita Ciceu (1759 m) și Harghita Mădăraș (1800 m). Ei se delimitează de Pasul Sicaș și Obârșia Târnavei Mari la nord, de linia Localităților Feliceni, Văleni, Merești și Mărtiniș spre vest, iar spre sud de Depresiunea și Munții Baraolt, pe linia Localităților Herculian și Filia. În est, limita trece pe la baza conului vulcanic Pietrosu și Depresiunea Ciucului.
Zona de munte din sectorul estic cuprinde: Munții Budacului, situați în sud-estul Munților Bistriței, între Râurile Neagra Broștenilor, Borca și Bistricioara; Munții Giurgeului se prezintă sub forma unei culmi prelungi între Munții Călimani la nord, Depresiunile Borsec și Bilbor în est și nord-est, Munții Hășmaș în sud și depresiunea cu același nume la vest; Munții Hășmaș, dispuși între apele Bistricioarei și Pârâul Lavardi; Munții Ciucului, situați la limita estică a Depresiunii Ciucului, între Obârșiile Oltului, Trotușului și Uzului; Munții Perșani pătrund în Județul Harghita prin culmile nordice situate pe valea Pârâului Vârghiș.
Zona de deal este împărțită de Dealurile Târnavei Mici, care se întind de la Valea Nirajului până la Pârâul Nicou Alb, și Dealurile Odorheiului, ce au dominante în partea de vest, Culmile Tăietura, Cetatea Bădeni și Rez.
Zona depresionară a Harghitei cuprinde: Depresiunea Giurgeului pe valea superioară a Mureșului, cu o lungime de 40 km și o lățime maximă de 25 km; Depresiunea Ciucului este situată în partea centrală a Carpaților Orientali, drenată de cursul superior al Oltului și al afluenților săi și se întinde pe o lungime de peste 50 km și o lățime de 10 km; Depresiunea Cașin se află în vestul Munților Ciuc, la limita cu Munții Bodoc și are o lungime de aproximativ 20 km.
Clima prezintă diferențieri importante în funcție de înălțime, văi, depresiuni, curenți.
În Harghita întâlnim două tipuri de climă: În dealurile subcarpatice există climă continental moderată, cu veri calde, bogate în precipitații și ierni friguroase, uneori și viscolite. Temperatura medie vara, în luna iulie, este de 18 grade Celsius, iar iarna, în luna ianuarie, este de -5,5 grade. Specifică zonelor înalte în care verile sunt scurte, răcoroase și bogate în precipitații, iar iernile geroase, viscolite și cu un strat de zăpadă gros și stabil o perioadă îndelugată este clima montană. Media temperaturilor este de 10 grade vara și -8 grade Celsius iarna.
“Noi, majoritatea schiorilor din Miercurea Ciuc, aici am învăţat să schiem, aici am devenit “virusaţi” de acest sport minunat, mai mult chiar, aici ne-am antrenat până la vârsta de nouă-zece ani. Din păcate, au fost probleme cu proprietarii terenului, iar pârtia s-a desfiinţat acum vreo zece sau doisprezece ani. De doi-trei ani tot căutam ce investiţii aş putea să fac după facultate şi într-o zi mi-a venit ideea să reabilităm pârtia de pe Şumuleu. Am reuşit să obţinem un contract de chirie pe termen lung de la Composesoratul Şumuleu, proprietarul terenului, şi am hotărât să facem Pârtia Șumuleu Ciuc.
Aşa că motivaţia era dată de faptul că e un loc drag pentru noi (aici am început să schiem şi noi, și părinţii, şi bunicii noștri), de faptul că e un lucru minunat să ai un asemenea “job” şi de faptul că e o oportunitate atrăgătoare din punct de vedere financiar.
Este un proiect cu finanţare 100% proprie, suntem trei proprietari tineri, iubitori ai sporturilor pe zăpadă. Sprijin am primit de la foarte multe persoane, majoritatea oamenilor cu care a trebuit să lucrăm în timpul construcţiei, fiecare ne-a ajutat cu ce a putut.” a declarat Laszlo Burjan într-un interviu acordat site-ului skivirus.com
Proiectul de viitor al stațiunii cuprinde și realizarea unui fun-park. Administratorii pârtiei au început colaborarea cu riderii renumiți din Miercurea Ciuc și au stabilit detaliile fun-park-ului. Vor să construiască primul fun-park din România care să fie deschis tot sezonul, să fie un loc sigur pentru cine dorește să-și testeze abilitățile tehnice, dar să poate fi și un loc ideal pentru a exersa trickuri sau pentru organizarea evenimentelor de freestyle/slopestyle.
În Miercurea Ciuc poți ajunge de la Târgu Secuiesc pe DN11B și DN12 (E578), de la Sfântul Gheorghe și de la Gheorgheni pe E578, de la Odorheiul Secuiesc pe 13A și de la Onești și Târgu Ocna pe 12A.
În Miercurea Ciuc se poate ajunge și cu trenul.
Pârtia Șumuleu Ciuc este situată la periferia Orașului Miercurea Ciuc și de aceea există posibilități de cazare foarte multe.
Pârtia Șumuleu Ciuc 1a este o pârtie roșie-neagră cu un grad de dificultate mediu-ridicat și are lungimea de 400 de metri. Altitudinea de plecare este la 822 m, are diferența de nivel de 110 de metri și înclinația de 30%. Se desfășoară pe lățimea de 60 de metri, ocupă o suprafață de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 712 m. Pârtia Șumuleu Ciuc este deservită de un teleski, are tunuri de zăpadă și nocturnă.
Pârtia Șumuleu Ciuc 1b este fun-park RideMore si se afla in paralel cu Pârtia Șumuleu Ciuc 1a si are 3 kickere.
Pârtia Șumuleu Ciuc 2 este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și are lungimea de 600 de metri. Altitudinea de plecare este la 822 m, are diferența de nivel de 110 de metri și înclinația de 20%. Se desfășoară pe lățimea de 30 de metri, ocupă o suprafață de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 712 m. Pârtia Șumuleu Ciuc 2 este deservită de un teleski, are tunuri de zăpadă și nocturnă.
Programul Pârtiei Șumuleu Ciuc pentru sezonul 2014-2015 este:
Tarifele pentru teleski la Pârtia Șumuleu Ciuc din Miercurea Ciuc, pe sezonul 2016-2017 sunt:
La baza Pârtiei Șumuleu Ciuc există un bar apres-ski cu terasă.
Parcarea este posibilă în apropierea pârtiei, dar şi în curtea spaţioasă a Hotelului Salvator.
Harghita Formația Salvamont Odorheiul Secuiesc, Tel: 0742-592324; 0744-903663