La Havas Bucsin există o singură pârtie dedicată sportului de iarnă, ce aparține de Județul Harghita. În articolul prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Havas Bucsin poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Harghita se găsesc în Toplița, Izvorul Mureșului, Mădăraș, Havas Bucsin, Harghita-Băi, Ciumani Snowpark, Borsec, Băile Tușnad, Băile Sărate Praid (Bucin), Miercurea Ciuc, Valea Rece (Csango) și Băile Homorod (Lobogo).
Pârtia Havas Bucsin este situată în Localitatea Joseni, la 30 de kilometri de Orașul Gheorgheni. Joseni, mai demult Alfalău, este un sat în partea de vest a Județului Harghita, în Depresiunea Giurgeu. Este reședința Comunei Joseni.
Județul Harghita este situat în regiunea Transilvania din România. El se învecinează la est cu Județele Neamț și Bacău, la vest cu Mureș, la sud cu Brașov și Covasna, iar la nord cu Județul Suceava.
Zona de munte din sectorul vestic cuprinde: Munții Călimani, situați în nordul Defileului Mureșului, cu altitudini peste 2000 m (Vârful Pietrosu 2102 m); Munții Gurghiu, dispuși între Defileul Mureșului la nord, Pasul Sicaș la sud, Depresiunea Giurgeului la est, iar la vest Dealurile Mureșului și Subcarpații Târnavelor; Munții Harghitei formează un lanț lung de 70 km și lat de cca. 25 km cu Vârfurile Harghita Racu (1757 m), Harghita Ciceu (1759 m) și Harghita Mădăraș (1800 m). Ei se delimitează de Pasul Sicaș și Obârșia Târnavei Mari la nord, de linia Localităților Feliceni, Văleni, Merești și Mărtiniș spre vest, iar spre sud de Depresiunea și Munții Baraolt, pe linia Localităților Herculian și Filia. În est, limita trece pe la baza conului vulcanic Pietrosu și Depresiunea Ciucului.
Zona de munte din sectorul estic cuprinde: Munții Budacului, situați în sud-estul Munților Bistriței, între Râurile Neagra Broștenilor, Borca și Bistricioara; Munții Giurgeului se prezintă sub forma unei culmi prelungi între Munții Călimani la nord, Depresiunile Borsec și Bilbor în est și nord-est, Munții Hășmaș în sud și depresiunea cu același nume la vest; Munții Hășmaș, dispuși între apele Bistricioarei și Pârâul Lavardi; Munții Ciucului, situați la limita estică a Depresiunii Ciucului, între Obârșiile Oltului, Trotușului și Uzului; Munții Perșani pătrund în Județul Harghita prin culmile nordice situate pe valea Pârâului Vârghiș.
Zona de deal este împărțită de Dealurile Târnavei Mici, care se întind de la Valea Nirajului până la Pârâul Nicou Alb, și Dealurile Odorheiului, ce au dominante în partea de vest, Culmile Tăietura, Cetatea Bădeni și Rez.
Zona depresionară a Harghitei cuprinde: Depresiunea Giurgeului pe valea superioară a Mureșului, cu o lungime de 40 km și o lățime maximă de 25 km; Depresiunea Ciucului este situată în partea centrală a Carpaților Orientali, drenată de cursul superior al Oltului și al afluenților săi și se întinde pe o lungime de peste 50 km și o lățime de 10 km; Depresiunea Cașin se află în vestul Munților Ciuc, la limita cu Munții Bodoc și are o lungime de aproximativ 20 km.
Clima prezintă diferențieri importante în funcție de înălțime, văi, depresiuni, curenți.
În Harghita întâlnim două tipuri de climă: În dealurile subcarpatice există climă continental moderată, cu veri calde, bogate în precipitații și ierni friguroase, uneori și viscolite. Temperatura medie vara, în luna iulie, este de 18 grade Celsius, iar iarna, în luna ianuarie, este de -5,5 grade. Specifică zonelor înalte în care verile sunt scurte, răcoroase și bogate în precipitații, iar iernile geroase, viscolite și cu un strat de zăpadă gros și stabil o perioadă îndelugată este clima montană. Media temperaturilor este de 10 grade vara și -8 grade Celsius iarna.
Construirea pârtiei Havas Bucsin a durat din august 2006, până în ianuarie 2007.
La Pârtia Havas Bucsin poți ajunge din direcţia Gheorgheni spre Localitatea Praid, la 30 de km de Gheorgheni, iar din direcţia Praid spre Localitatea Gheorgheni, la 20 km de Praid. Distanţa de la şosea până la teleki este de 150 m.
La Gheorgheni ajungi pe E578 prin Reghin – Toplița – Gheorgheni – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe și dinspre Piatra Neamț pe 15 (Viișoara – Plângărați – Bicaz) și pe 12b (Bicazul Ardelean – Bicaz Chei – Gheorgheni).
La Praid ajungi cu din Târgu-Mureș pe E60 (Ceaușu de câmpie) și apoi DN13A (Sângeorgiu de pădure – Sovata – Praid), din Sighișoara pe DN13 (Nadeș, Țigmandru) și DN13A (Sângeorgiu de pădure – Sovata – Praid) sau DN13 apoi DN13C (prin Cristuru Secuiesc) și la final DN13A (Lupeni – Corund – Praid).
Accesul se face și pe calea ferată: Gara Praid, punctul terminus al liniei secundare Blaj – Bălăușeri – Sovata – Praid, care accede la magistrala feroviară Brașov – Sighișoara – Teiuș – Blaj – Cluj-Napoca – Satu-Mare – Oradea. Secția este operată de compania privată Regiotrans. 6 perechi de trenuri sosesc și pleacă zilnic din Stația Praid.
Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Târgu-Mureș (70 km).
Locuri de cazare se găsesc în cele 2 localități apropiate, dar și în cabanele și vilele din Joseni.
Pârtia Havas Bucsin este o pârtie albastră-roșie cu un grad de dificultate mic-mediu și lungimea de 1149 de metri. Are altitudinea de plecare la 1360 de metri, înclinația de 14% și o diferență de nivel de 160 de metri. Se desfășoară pe lățimea medie de 40 de metri, ocupă suprafața de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 1200 de metri. Pârtia Havas Bucsin are capacitatea medie de 800 de persoane și este deservită de un teleski monopost. Elevatorul este tipul Teleschi Nascivera CK80, cu viteza de 2,5 m/s şi o capacitate de 720 persoane/oră. Există instalație de nocturnă pe o lungime de 400 m.
Programul Pârtiei Havas Bucsin pentru sezonul 2014-2015 este:
Tarifele pentru folosirea instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) pentur sezonul 2014-2015 sunt:
Închirieri echipamente pentru ski şi snowboard se fac cu doar 40 lei/pe zi.
Există instructori atestați în zona pârtiei.
Pe Pârtia Havas Bucsin se află o cabană în care poți găsi şi un bufet.
Contact: tel.0728095824, e-mail: info@bucsin.ro