În apropierea Orașului Uricani există Pârtia Cheile Buții ce aparține de Județul Hunedoara. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Pârtia Cheile Buții poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Hunedoara se găsesc la Cheile Buții, Straja, Pasul Vâlcan, Râușor și Parâng.
Cu o deschidere largă spre est și tot mai îngustă spre vest, Uricani este una din porțile principale de intrare în Parcul Național Retezat. Este o bijuterie a naturii, cu un relief sălbatic ce oferă privirii imagini inegalabile și creste ce au custuri dantelate și multe căldări glaciare. Pârâul Buta izvorăște din partea sudică a Munților Retezat și se varsă în Jiul de Vest. Înainte de vărsare, pârâul traversează Cheile Buții, zonă ce surprinde prin frumusețea și varietatea formelor, situată pe flancul sudic al Munților Retezat, la ieșirea din Localitatea Uricani.
Cheile reprezintă o succesiune de meandre încătușate cu versanți foarte abrupți, cu înclinări ce depășesc 60 de grade și care uneori ajung până la 100 m înălțime, oferind peisaje extraordinare. Dacă ajungi iarna prin acest loc, trebuie să știi că aici este amenajată o pârtie de ski și snowboard, preferată mai ales de cei care se feresc de zonele aglomerate din stațiunile celebre.
Orașul Uricani este situat în partea vestică a Depresiunii Petroșani, la poalele Munților Retezat și a Munților Vâlcan, pe Jiul de Vest, la altitudinea de 650-750 de metri. Este cel mai lung oraș din România. Zona în care se află localitatea face parte din cadrul Carpaților Meridionali, în grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Mai este denumită Depresiunea tectono-erozivă Valea Jiului sau Petroșani. Este cel mai vestic oraș din Valea Jiului, fiind situat la poalele Munților Retezat și Vâlcan. Este străjuit la nord de Vârfu Mare (1509 m), poreclit și “Cele Trei Stânci“, iar la sud de Vârful Coarnele, care se ridică la peste 1780 de metri.
Județul Hunedoara se învecinează cu Județele Arad, Timișoara și Caraș-Severin, la vest, cu Județul Alba la est și cu Județele Vâlcea și Gorj la sud. Județul cuprinde unităţi de relief distincte, regiunile muntoase ocupând o pondere majoritară. Depresiunile intramontane şi colinare, zonele depresionare şi defileurile completează structura reliefului din cuprinsul judeţului.
Carpaţilor Meridionali le aparţin masivele înalte şi mijlocii din sudul şi sud-estul judeţului, în timp ce Carpaţii Occidentali cuprind masivele mici şi mijlocii din vest şi nord. Din punct de vedere al treptelor de altitudine, etajul montan este compus din subetajul alpin (zone întinse din Munţii Retezat, Godeanu, Parâng şi parţial Ţarcu) şi subetajul de pădure (zonele medii şi joase din Munţii Retezat, Godeanu, Ţarcu, Parâng, aşa-numitul Podiş Dacic din Munţii Şureanu, Poiana Ruscă, Metaliferi şi Masivul Găina). Munţii Vâlcan (cu altitudinea maximă în Vârful Vâlcan – 1946 m) se situează în sectorul sud-vestic al Carpaţilor Meridionali, împreună cu Munţii Mehedinţi, închizând la sud arcul carpatic cuprins între Jiu şi Dunăre. În partea de est se remarcă grupul înălţimilor Straja – Mutu, iar în extremitatea de vest, Creasta Oslei. Pasul Vâlcan este o trecătoare situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali, în partea estică a Munților Vâlcanului, la o altitudine de 1621 m, pe drumul judeţean (DJ664) Vulcan – Schela (drum ce străbate partea vestică a Parcului Naţional „Defileul Jiului”). În Pasul Vâlcan se găseşte cabana omonimă, la o distanţă de 7 km faţă de Oraşul Vulcan.
Depresiunile intramontane din Judeţul Hunedoara cu aspectul unor golfuri (Petroşani, Haţeg, Strei) reprezintă treapta de relief cea mai joasă. Culoarul Orăştiei este mărginit de Munţii Metaliferi şi Şureanu şi are un caracter deluros spre sud, iar spre nord este alcătuit din terase şi lunci. Defileul Mureşului este cuprins, pe teritoriul judeţului, între Localităţile Deva şi Zam şi reprezintă un culoar depresionar format dintr-o succesiune de defileuri şi bazine.
Județul Hunedoara este așezat pe cursul mijlociu al Râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni (N), Orăștiei și Șureanu (S-E), Retezat-Godeanu, Vâlcan și Parâng (S) și Poiana Ruscă (S-V). Cele mai importante râuri care îl traversează sunt Mureș, Strei , Râul Mare, Crișul Alb și Jiu.
Accesul în zona Cheile Buții se face pe Drumul Național DN66A, ce pleacă din Petroșani până la Câmpu lui Neag, iar de acolo, de-a lungul unui drum pietruit ce datează încă de pe vremea romanilor, pătrunde în Cheile Buții spre amonte. DN66A continuă mai departe prin munți, unde o porțiune a fost reasfaltată pentru a ajunge apoi pe Valea Cernei.
La Uricani se ajunge pe DN66A, varianta vestică a DN66. Poreclit “Drumul lui Băsescu“, acesta leagă orașul de Lupeni, Vulcan, Petroșani și, pe când va fi definitivat, de Băile Herculane.
Orașul se află la 29 km de Petroșani și la 125 km de localitatea Deva, reședința Județului Hunedoara.
Pârtia Cheile Buții este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 400 de metri. Altitudinea de plecare este la 1099 de metri, are diferența de nivel de 60 de metri și altitudinea de sosire la 1039 de metri. Pârtia Cheile Buții are suprafața de 1,4 hectare și este deservită de o instalație de transport pe cablu – teleski. Nu are nocturnă și nici tunuri de zăpadă artificială.
Există un centru de închiriere echipament de ski și snowboard la baza Pârtiei Cheile Buții.
Pârtia Cheile Buții este preferată de cei care se feresc de zonele aglomerate din stațiunile celebre. Este deschisă mai ales în weekend, atunci când în zonă se găsesc mai mulți turiști.