Pârtiile Buscat Resort, deși aparțin de Stațiunea Muntele Băișorii, sunt diferite de cele din stațiunea Băișoara, dar fac parte tot din Județul Cluj. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Buscat Resort poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Cluj se găsesc la Schi Arena (Feleac), Mărișel-Copcea, Dângău Mare, Buscat Resort, Băișoara și Ciucea.
Stațiunea Buscat Resort este situată la Izvorul Pârâul lui Gera, pe culmile ce pleacă spre est din Vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul Stațiunii Muntele Băișorii, Comunei Băișoara (Județul Cluj), la o altitudine cuprinsă între 1200 și 1400 m.
Judeţul Cluj se situează în jumătatea nord-vestică a ţării, aflându-se în zona de contact a trei unităţi naturale reprezentative: Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei. Se învecinează la nord-est cu Judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, la est cu Judeţul Mureş, la sud cu Judeţul Alba, iar la vest cu Judeţele Bihor şi Sălaj.
Judeţul Cluj fost înființat în anul 1968 și are relieful predominant deluros şi muntos. Altitudinile maxime fiind deţinute de masivele Vlădeasa şi Muntele Mare, cu 1842 m şi respectiv 1826 m. Circa un sfert (24%) din suprafața județului este muntoasă, ocupată de Munții Apuseni, cu înălțimi de până la 1800 de metri, localizați în partea de sud-vest. Restul suprafeței este formată în proporție de 76% din dealuri și văi ale Podișului Someșan și Câmpiei Transilvaniei. Terasele și luncile din sectoarele inferioare ale Someșului Mic și Arieșului suplinesc lipsa câmpiilor.
Poziţia geografică avantajoasă a judeţului constituie un factor determinant în eforturile întreprinse de autorităţi pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Judeţul Cluj dispune de o reţea densă de drumuri publice totalizând 2454 km, din care 342 km reprezintă drumuri naţionale.
Aeroportul International Cluj-Napoca aflat in administrarea Consiliului Judetean Cluj a cunoscut o creştere semnificativă a traficului de pasageri ca urmare a programului de dezvoltare şi modernizare, fiind în acest moment al treilea aeroport internaţional al ţării. Pe acest aeroport operează zboruri regulate trei companii aeriene, legând Clujul de Spania, Italia, Austria, Franța, Marea Britanie şi Germania prin zboruri directe. În acest moment, prioritar pentru aeroport este găsirea de parteneri pentru construirea unui terminal cargo modern, proiect care se bucură şi de sprijin guvernamental.
Potenţialul turistic se reflectă în condiţiile deosebit de favorabile oferite pentru practicarea unei game variate de forme: drumeţie, alpinism, turism auto, sporturi de iarnă şi de vară, odihnă de scurtă şi lungă durată, tabere de copii şi tineret, tratament balnear.
Dintre zonele şi obiectivele de mare atractivitate turistica trebuie menţionate: Vlădeasa şi Muntele Mare, stațiuni favorabile practicării sporturilor de iarnă, Munţii Trascăului, deosebit de spectaculoşi datorită formelor de relief, stâncilor impozante, peşterilor, Muntele Baişorii, zonă ce se remarcă prin peisaje de o excepţională frumuseţe, cautată vara de amatorii de vânat şi pescuit şi iarna de cei ai “sportului alb”, zona Lacului Gilău-Tarniţa, care oferă condiţii deosebite pentru agrement la sfârșit de săptămâna și zona Lacului Beliş-Fântânele situată pe malul stâng al lacului de acumulare, pretabilă pentru agrement şi practicarea de sporturi nautice.
Clima Județului Cluj este continental-moderată şi influenţată de circulaţia atmosferică predominant vestică. Amplitudinile termice anuale variază între 23-25 grade celsius în regiunea deluroasă şi scad la 17-19 grade celsius în zona muntoasă.
Composesoratul Muntele Băişorii a primit din partea Consiliului Judeţean Cluj autorizaţia de Construire pentru “Amenajare Bază de Agrement Buscat Resort” – trei pârtii de schi, instalaţie de transport pe cablu, staţie de îmbarcare, staţie de întoarcere şi racorduri electrice. Prima pârtie are 894 m lungime şi 20 m lăţime, a doua – 423 m lungime şi 20 m lăţime, iar ultima, 423 m lungime şi o lăţime de 20 m.
Vârful Buscat are o înălțime de 1676 m și este situat la 60 de km de Cluj-Napoca și aproximativ 100 km de Alba Iulia, Târgu Mureș și Zalău, și la doar 3 km de Stațiunea Muntele Băișorii.
În Staţiunea Muntele Băișorii se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ107M în Băişoara şi urcă 10 km pe valea Ierţa până în stațiune, apoi încă 2 km (o să întîlnești un panou pe partea stîngă care te anunță Buscat Ski and Summer Resort)până la muntele Buscat. Distanța Cluj-Napoca – Buscat este de 54 km, Alba Iulia – Băișoara – 120 km, Oradea – Băișoara – 120 km, Turda – Băișoara – 110 km, Cluj – Băișoara – 60 km.
Echipa SSS te sfătuiește să ai autoturismul echipat corespunzător pentru zăpadă cu cauciucuri de iarnă și lanțuri.
Chiar la baza pârtiilor Buscat Resort există o parcare cu 200 de locuri, localizată lângă After ski.
Cazarea în Buscat Resort se poate face în Stațiunii Muntele Băișorii.
Pârtia Buscat 3 (Buscat Resort) este o pârtie neagră cu un nivel ridicat de dificultate și o lungime de 900 de metri. Altitudinea de plecare este la 1677 de metri, are o lățime de 25 de metri, iar altitudinea de sosire este la 1470 de metri. Pârtia Buscat 3 are o capacitate de 1500 de persoane și se întinde pe o suprafață de 1 hectar.
Pârtia Buscat 2 (Buscat Resort) este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și o lungime de 800 de metri. Altitudinea de plecare este de 1677 de metri, are o lățime de 25 de metri, iar altitudinea de sosire este la 1470 de metri. Pârtia Buscat 2 are o capacitate de 1500 de persoane și se întinde pe o suprafață de 1 hectar.
Pârtia Buscat 1 (Buscat Resort) este o pârtie albastră cu un nivel mic de dificultate și o lungime de 1300 de metri. Altitudinea de plecare este de 1677 de metri, are o lățime de 35 de metri, iar altitudinea de sosire este la 1470 de metri. Pârtia Buscat 1 are o capacitate de 1500 de persoane și se întinde pe o suprafață de 1 hectar.
Toate cele trei pârtii sunt deservite de telescaun pentru două persoane și dotate cu tunuri de zăpadă.
Pârtiile sunt deservite de o modernă instalaţie de transport pe cablu de tip telescaun, prima înființată din munţii Apuseni, ce are o capacitate de 1500 de persoane/oră. Telescaunul se poate lua chiar de la baza pârtiilor, iar durata de urcare este de 5 minute, timp în care puteți admira frumusețea zonei Buscat.
Programul pârtiilor Buscat Resort (Pârtia Buscat 3, Pârtia Buscat 2, Pârtia Buscat 1 ) și al telefericului pentru sezonul 2014-2015 este:
Există instructori acreditați care-ți vor transforma schiul sau snowboardul dintr-un sport într-o pasiune sau invers!
Tarifele pentru instalațiile de transport pe cablu la Buscat Resort pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Zona Buscat Resort dispune de centru de închiriere echipament sportiv.
www.buscat.ro Tel.: 0733 336 553
În fiecare sâmbătă se face un after ski party, fie că e cu vin fiert gratis sau cu berbecuț la proțap, ori acces gratis la patinoar sau concert.
Turiștii pot practica și alte sporturi ca: patinaj, zorbing sau tubing.