Așa cum (ne-)am promis sezonul trecut, anul acesta am revenit cu drag pe bătrânul cărunt Oslea, ca să filmăm cea mai importantă competiție de hike & ride din 2017: Red Bull Oslea Hiride. Cele 100 de locuri au fost ocupate încă din prima zi a înscrierilor. Dar la Oslea Hiride nu e vorba doar despre cantitate. Ci despre calitate. Calitatea oamenilor, vibe-ul unic al riderilor pentru care această competiție este singurul pretext de peste an pentru a se întîlni și a fi una cu muntele lor, la urcare și la alunecare.
Anul acesta, concursul a avut loc sâmbătă, pe 25 februarie. Încă de vineri seara majoritatea concurenților și-a ridicat kit-ul de participare, astfel încât treaba a mers ca unsă a doua zi la start. De dimineață, norii străvezii cerneau linistit câțiva fulgi timizi pe asfaltul din parcarea de la cabana Cheile Buții. Ninsoarea matinală a însoțit riderii până la locul de plecare. Față de anul trecut, concurenții au avut parte de o “mică” surpriză. Organizatorii au modificat suprafața de concurs, atât traseul de urcare până în vârful muntelui, care a fost mai lung cu 600 m, cât și panta de coborâre. De asemenea, punctul de start a fost mutat mai în aval față de cel din 2016.
”Faptul că au schimbat fața de concurs, pentru categoria PRO este un plus, este un playground mult mai variat, dar pentru categoria OPEN, mi se pare un pic cam greu, cel puțin pentru unii dintre ei” spune Sonia Drăgan, rider la categoria Ski PRO feminin, câștigătoarea locului II.
Toto Eremia aka Deliric a participat pentru prima oară la concurs la categoria OPEN. Artistul de rap se dă pe snowboard doar de câțiva ani și a vrut să încerce și fiorul dătător de depentență al competiției, cu toate că abia s-a recuperat dintr-o accidentare. ”Îmi urez să nu îmi sparg fața, nu îmi mai rup vreo mână, să ajung într-o bucată aici!”
La ora 9, poiana din care s-a dat startul concursului era plină. Zâmbete, concentrare, verificare echipament, scârțâit de de zăpadă înghețată, culoare în obraji, Red Bull, energie! Sunet de bucium cutremură văile și sperie ultimii fulgi care se încăpățânau să gâdile baza muntelui. Oslea Hiride 2017 a început.
Pâcla de nori nu a mai zăbovit mult deasupra, astfel că încă din zona pădure, cerul s-a limpezit. Printre ramurile desfrunzite, când și când se arăta fățos mândrul Retezat. La pătrunderea în golul alpin, soarele deja se zbenguia orbitor deasupra versantului pe care oamenii se înșirau ca furnicile.
Concurenții cu care am vorbit ne-au spus că, deși a fost mai lungă, urcarea nu a fost atât de solicitantă ca cea de anul trecut, iar ritmul de urcare a fost mai constant. Odată ajunși sus, în zona de FINISH URCARE, riderii au trebuit să parcurgă o bucată de creastă până la locul de START al coborârii. În mod normal, această porțiune nu ar fi trebuit să ridice probleme, dar vântul s-a întețit progresiv, din ce în ce mai rece.
”Eram în creastă… Monica, 43 de kg, concurentă, a încercat să facă trecerea de la sosire până la start și efectiv a luat-o vântul. Am sărit pe ea și am stat acolo vreo 5 minute… nu ne puteam ridica de jos”, povestește Cosmina Dolha, câștigătoarea locului I la categoria Snowboard PRO feminin.
Încă dinaintea orelor amiezii, rafale de 60-70km/h au măturat mai ales partea de sus a muntelui, aruncând haotic cu alice de gheață, biciuind fiecare pas al concurenților care mai aveau o problemă: zăpada… ”jucăușă”. Cu o pojghiță de 1-2 cm la suprafață, apoi pufoasă la interior, iar pe alocuri cu gheață dedesubt. Un fel de chec ars . Făcând abstracție de aceste inconveniente, noua suprafață de concurs ni s-a părut și nouă mult mai spectaculoasă: mai multe stânci, mai multe zone de drop, mai multe posibilități pentru un freeride de calitate.
”Riderii au avut mai multe posibilități să se exprime, să dea o linie creativă” , ne-a spus Ștefan Mirescu, membru în juriul Red Bull Oslea Hiride 2017.
Ultimii pe listă la capitolul provocări au fost bolovanii de zăpadă înghețată din apropierea zonei de FINISH COBORÂRE. Cu câteva zile înainte de concurs, o avalanșă a adunat pe această suprafață bulgări mari care, odată ce au înghețat, s-au constituit într-o masă suficient de dificil de traversat, astfel că mulți dintre rideri s-au împotmolit pe această „arătură”.
„A fost un pic tricky pentru mine pentru că nu am apucat să văd linia, nu știam la ce să mă aștept. A fost gheață, apoi o crustă jos, unde a fost avalanșa… Eu nu am văzut cât de mari erau bulgării de zăpadă… Dar până la urmă a fost ok. Faptul că am experiență pe partea de schi alpin, m-a ajutat”, ne-a spus Smaranda Munteanu, câștigătoarea locului I la categoria Ski PRO.
Pentru punctajul final, juriul a luat în considerare linia de coborâre, trick-urile și stilul, controlul și tehnica, fluiditatea.
Ionuț Pintican, câștigătorul categoriei PRO la snowboard crede că bețele l-au ajutat foarte mult la urcare, folosindu-le pentru prima oară la concurs. Referitor la coborâre, el spune că nu a fost neapărat mai dificil din cauza elementelor maisus enumerate. Le-a privit ca pe o provocare: ”Evident că este mult mai plăcut să te dai pe zăpadă fresh, decât pe tablă. Dar în condiții de concurs încerci să vezi oare cum merge dacă se schimbă un pic lucrurile.” Iar noi suntem de acord. Mentalitatea de învingător și-a spus cuvântul.
Această mentalitate i-a strâns laolaltă pe oamenii aceștia frumoși încă o dată. Pentru că, indiferent pe ce loc au terminat concursul, sunt cu toții învingători. Iar noi, cei de la echipa ski-si-snowboard.ro ne vom întoarce cu drag și la anul.
Clasamentul complet îl puteți vedea aici, iar albumul foto oficial aici .
Mulțumim pentru tot sprijinul oferit de echipa Red Bull Oselea Hiride pentru realizarea filmului competiției, în special lui Marius Bucur de la Clubul Alpin Valea Jiului. Dacă nu ați făcut-o, merită să participați la activitățile clublui și vara. Pentru că spiritul prieteniei nu piere odată cu topirea zăpezii.