Video EXCLUSIV – Interviu cu Marko Grilc, rider Burton

marko grilc header

Omul nostru, Marko Grilc s-a dat cu noi! La povești, deocamdată, pentru că pe pârtie nu prea a avut vreme. De ce? Pentru că a fost ocupat să își promoveze filmele nou apărute la evenimentul Welcome to Winter din decembrie trecut, unde echipa ski-si-snowboard.ro a fost prezentă. Pentru cei care nu știți cine e Marco, vă spunem că este unul dinte cei mai buni snowboarderi ai planetei, rider Burton și că se dă în gașcă pe zăpadă cu  Mark McMorris şi Terje Haakonsen. Și cu mulți alții din aceia. Buni, adică. Ia mai bine dați voi un play mai jos ca să vedeți ce-i poate placa!

Apăsați butonul CC pentru subtitrare! 

Salut, Marco! bine ai venit în România, este a doua oară când vii aici…

Da.

 

În interviul de anul trecut ne-ai spus că nu ai apucat să te dai încă în România. S-a schimbat situaţia între timp?

Nu, am fost anul trecut aici la eveniment, după care am fost atât de ocupat în resul iernii, încât nu am mai putut să mă întorc, dar mă bucur să fiu din nou aici anul acesta. E atât de tare, anul trecut s-a organizat Burton Riglet Park şi nu era foarte multă lume, iar acum am venit aici şi este nebunie, şi asta este atât de bine pentru snowboarding, mai mulţi copii se implică, mişcarea per ansamblu a crescut şi mă bucur să văd asta.

 

Zi-ne, te rog, câteva cuvinte despre filmul pe care îl vom vedea în seara asta. Este un film nou?

Da, vă voi arăta un ”Grillosode” de anul trecut, dar este o versiune care nu a fost lansată, Este destul de specială, de fapt nimeni nu a văzut-o şi este o premieră. Apoi vom arăta un profil de rider pe care mi l-au făcut cei de la RedBull, după care vom vedea premiera mondială a ”Fullpart”, care practic este o colecţie ale celor mai bune trucuri ale mele din sezonul trecut, film care a fost terminat abia aseară şi noi îl vom vedea azi pentru prima dată.

 

Ai avut situaţii ieşite din comun, comice sau chiar periculoase în timpul filmărilor?

Da, da, am avut, de fapt a fost un rail pe care mă dădeam şi pe care am avut o căzătură foarte nasoală, am avut noroc că nu m-am accidentat dar tot a trebuit să fac o pauză până m-am recuperat, a fost destul de greu pentru că s-a întâmplat chiar în ianuarie şi a trebuit să mă odihnesc câteva săptămâni, dar, din fericire totul a mers conform planului în restul sezonului şi nu am mai avut probleme. Am căzut direct pe rail şi m-am lovit chiar în coaste. Am luat-o destul de bine, de fapt :)

 

Ne bucurăm că ești bine. Zi-ne câte ceva despre ţara ta, despre stațiunile de schi şi snowboard din Slovenia. Cum este să te dai în Slovenia?

Slovenia e super tare, avem munţi foarte frumoşi şi multe staţiuni foarte bune, dar snowboardingul nu este atât de dezvoltat acolo, avem câteva parcuri dar care sunt destul de mici şi nu avem astfel de evenimente şi simt că ar trebui să ne implicăm mai mult să împingem mişcarea, să o facem să crească, şi văzând ce s-a întâmplat aici eu trebuie să mă implic în mai multe astfel de evenimente pe viitor.

 

Sunt mai mulţi schiori în Slovenia decât snowboarderi?

Nu, sunt mulţi snowboarderi, dar pentru că locuim atât de aproape de Austria, mereu mergem în Austria, Faptul că suntem aproape de Alpi este un mare avantaj pentru noi. Sunt şi schiori dar şi mulţi snowboarderi.

 

Care este set-upul tău preferat când te dai?

De obicei folosesc destul de multe plăci diferite, deoarece Burton face plăci pentru orice tip de alunecare, așa că atunci când mă dau pe stradă folosesc un NAME DROPPER, un ’51, e o placă foarte moale, pentru snowpark folosesc un PARKITECT, care e o placă specială pentru parc şi care este foarte bună pe railuri şi sărituri petnru free-ride folosesc mai multe… în ultimul timp m-am dat cu un PROCESS OFF AXIS, e o combinaţie foarte bună pentru sărituri dar şi pentru powder, sau TRICKY PONY, dar şi altele. Eu folosesc plăci diferite când mă dau.

 

Foloseşti numai echipamente noi, sau odată ce te obişnuieşti cu un echipament îl foloseşti doar pe acela?

Nu, clar folosesc numai echipamente noi pentru că tehnologia pregresează şi cu cât o placă este mai nouă, cu atât este mai bună şi ultimele apariții au ultimele componente care au evoluat, iar eu le folosesc pentru că sunt mereu mai bune decât ce am avut înainte.

 

Cât de geru îi este unui rider nou să-şi gaseaescă un sponsor? Cum a fost pentru tine? Este destul să fi talentat şi să te antrenezi din geru sau trebuie să fi şi puţin norocos?

Când eşti tânăr, multe lucruri depind de mediul în care creşti, de părinţii tăi… Unii oameni sunt mai capabili fizic decât alţii când sunt copii, dar talentul este ceva care te va duce doar la jumătate din drum. Eu cred că atunci când eşti foarte tânăr ai nevoie să te dai cât de mult poţi, iar dacă părinţii tăi te pot ajuta şi tu iei treaba asta în serios şi încerci să te dai de dimineaţă până seară cât de mult poţi, vei deveni mai bun. Cu ajutorul internetul, cum este în ziua de azi, este destul de uşor să fi observat dacă eşti bun la ceva. Poţi arată lumii mult mai uşor ceea ce faci, față de timpul în care am crescut eu… Eu cred că cheia este să te dai cât de mult poţi, să progresezi în fiecare zi ca să ajungi la un anumit nivel şi apoi lucrurile pur şi simplu se întâmplă de la sine dacă ai puţin noroc.

 

Care este snowboarderul tau preferat?

Sunt destul de mulţi… în parc aş zice Mark McMorris şi apoi îl respect pe Terje Haakonsen, care este o legendă şi încă are un control extraordinar al plăcii, apoi sunt destul de mulţi copii care vin din urmă ca Roppe Tonteri din Finlanda, e super bun… Max Zebe din Italia, e un jibber foarte bun, sunt atât de mulţi, dar eu încerc să fiu atent şi să respect pe toată lumea, pentru că toţi au câte ceva deosebit şi încerc să văd ce e mai bun în toți.

 

Ai avut ocazia să te dai alături de ei?

Da, îi ştiu pe toţi destul de bine, pe Terje îl ştiu chiar de la început, de 15 ani… şi pe Mark îl ştiu de când era copil, cred că l-am cunoscut când avea 15 ani şi este de uimitor să îi vezi pe toţi, ce se întâmplă cu ei, cum evoluează, cum ajung rideri mai buni şi cât de mult iubesc ei snowboardingul.

 

Ce planuri ai pentru sezonul acesta? Ceva filme noi?…

Da, plec trei pentru săptămâni în SUA, săptămâna viitoare, o să mă dau acolo, o să şi filmez, mai mult pentru social media, clipuri scurte, le numim ”Grillograms” şi apoi… Este deja decembrie, deci cam începe sezonul şi vom începe să filmăm, avem un proiect care durează doi ani. Îl vom filma în toată lumea şi îl vom face ca un documentar, dar teraba e secretă deocamdată şi nu vă pot dezvălui prea multe, dar vom face asta cam tot sezonul.

Te dai? Comenteazã!