Schiurile. Cum alegi schiurile și ce trebuie să știi despre ele

cum-alegi-skiurile-schiurile-ski-si-snowboard.ro

Schiurile. Ce trebuie să știi despre ele

Schiurile sunt făcute din plastic și fibră de carbon, cu ajutorul celor mai noi realizări ale ştiinţei.

Alegerea dimensiunii corecte a schiurilor are o importanță deosebită, lungimea poate influența foarte mult evoluția ta. Pe măsură ce avansezi de la stadiul de începător la cel de profesionist, lungimea schiurilor se va modifica. Iată un bun motiv pentru care merită să cumperi schiuri second hand. Pe măsură ce avansezi vei dori să le schimbi, așa că o investiție mare nu prea merită, mai ales dacă ritmul tău de învățare este alert.

Probabil că ai văzut cât de mare este oferta magazinelor de profil și poate nu e o decizie ușoară, dar trebuie să ții cont în primul rând de tipul de ski pe care vrei să îl practici, de nivelul tău de pregătire fizică și de greutatea pe care o ai. În acest tutorial, ski-si-snoowboard.ro te va învăța câteva lucruri legate de alegerea schiurilor.

Sunt anumite caracteristici pe care trebuie să le iei în seamă, și anume:

Rigiditatea schiurilor

Această caracteristică este dată de flexul longitudinal al schiurilor și de torsiunea lui. Există două tipuri de rigiditate:

SCHIURILE CU FLEXUL MOALE (SOFT SKI FLEX) – îți sunt destinate dacă ești un schior începător sau intermediar pentru că se presupune că nu schiezi cu viteză mare. Aceste schiuri soft nu beneficiază de un grad mare de precizie, vibrează la viteze mari și devin instabile. Ele nu penalizează fiecare greșeală facută și în plus, necesită un efort mai mic pentru declanșarea virajului. În cazul în care optezi pentru alegerea unor schiuri rigide (stiff ski flex), tu fiind începător sau intermediar, vor funcționa împotriva progresului tehnic și a siguranței tale.

1-schiuri-cu-flex-moale-rigid-dur-comparatie-ski-si-snowboard-schiuri

SCHIURILE CU FLEXUL MOALE (SOFT SKI FLEX) – SKIURILE CU FLEXUL RIGID (STIFF SKI FLEX)

SKIURILE CU FLEXUL RIGID (STIFF SKI FLEX) – îți sunt recomandate dacă ești un schior cu un nivel tehnic ridicat pentru că ai nevoie de schiuri precise și stabile la viteze mari. Acestea reacționează rapid și exact la fiecare mișcare a ta. Trebuie să ai o pregătire fizică foarte bună pentru a le folosi și controla.

Dimensiunea la mijloc a schiurilor

schiurile-carve-carving-race-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE CARVE (sau carvurile) au dimensiunea mai mică sau egală cu 72 milimetri. Datorită mijlocului subțire, tranziția de pe o parte pe alta a schiului este mult mai rapidă. Acest lucru va duce la o durată de timp mai mare în care schiurile stau pe canturi, ceea ce îți conferă o stabilitate mult mai bună, mai ales pe zapadă tare și pe gheață. Dacă schiezi pe o pârtie amenajată, aceste schiuri sunt cele mai bune.

În această categorie intră și SCHIURILE DE CURSA (RACE), a căror principală caracteristică este rigiditatea foarte mare. Aceste modele nu pot fi folosite decât dacă ești un schior cu un nivel tehnic de expert și cu o condiție fizică excelentă.

SCHIURILE-MID-FAT-super-ski-mid-fat-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE MID FAT (schiurile medii) au dimensiunea la mijloc între 73-88 de milimetri. Schiurile din această categorie sunt cele care se descurcă bine atât pe pârtiile amenajate, cât și în zonele cu zăpadă nebătută. Sunt schiurile cel mai des folosite de schiorii amatori sau de cei de nivel mediu, din punct de vedere al pregătirii. Lățimea mai mare la mijloc asigură stabilitate și o bună flotabilitate în zăpadă mare, dar scade performanțele pe pârtiile amenajate.

SCHIURILE FAT (schiurile mari/grase) au dimensiunea între 89-100 de milimetri și sunt destinate schiatului în zăpadă adâncă, dar cu performanțe scăzute pe pârtiile bătute sau pe gheață. Se pot îmbunătăți printr-o construcție mai rigidă, însă totodată cerințele cu privire la nivelul tehnic al schiorului, cresc considerabil.

SCHIURILE SUPER FAT (schiurile super mari/ super late) au dimensiunea la mijloc mai mare de 100 de milimetri. Sunt destinate exclusiv schiatului pe zăpadă mare. Datorită bazei mari sunt foarte stabile, dar reacționează cu ușoară întârziere la mișcările schiorului. Acestea au raza mare și sunt construite pentru realizarea virajelor largi, la viteze mari. De asemenea, nivelul tehnic cerut este crescut.

Raza schiurilor și raza de virare

Raza schiurilor nu coincide cu raza de virare:

Raza schiurilor (sidecut radius) – Dimensiunile la vârf, la mijloc și la coadă formează sidecut-ul schiurilor, care în combinație cu lungimea vor determina raza skiurilor și reprezintă raza cercului pe care se înscrie forma schiurilor. Ea este indicată pe aproape toate modele.

sidecut-radious-raza-schiurilor-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Raza de virare Este dată de combinația dintre raza schiului, unghiul de înclinație al acestuia în momentul virajului și lungimea pe care este inversată curbura schiului (camber), în timpul virajului.

Cu cât este mai mare sidecut-ul schiurilor, cu atât mai mare va fi și distanța pe care camberul lui va fi inversat în timpul virajului, rezultând o rază de virare mai mică. Aceasta este influențată și de pantă, de greutatea schiorului, de nivelul tehnic al acestuia și de construcția schiurilor. Nu există o rază ideală, alegerea ei depinzând mai mult de o opțiune personală.

Un element foarte important pe care puțini îl iau în calcul este raza de curbură a schiului. Dacă îți plac viteza și virajele rare e de preferat un ski cu raza de 16-18 metri. Dacă vrei să faci viraje dese, dar să cobori mai încet, e mai potrivit un ski cu raza de 11-13 metri.

Cum alegi schiurile

cum-aleg-skiurile-schiurile-ce-fel-de-tipuri-de-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Prima întrebare pe care o vei auzi într-un magazin sau într-un centru de închiriat schiuri va fi “ce înălțime ai?”. Întrebarea este parțial greșită pentru că înălțimea nu are foarte mult de-a face cu lungimea schiurilor, greutatea fiind factorul decizional. Greșeala este explicabilă pentru că între greutate și înălțime există o oarecare proporție comună la adulți. Dar ce te faci când vine un schior de 165 de centimetri și 100 de kilograme? Poți să îi dai același schi ca unuia de 166 de centimetri și 60 de kilograme? Poți! Dar nu-i va ajuta la fel…

Întrebările care ar trebui să-ți fie adresate în magazin trebuie să se refere la greutatea, înălțimea, stilul de schiat, nivelul tehnic și gradul de pregătire fizică în care te încadrezi.

Schiurile clasice (drepte) au de obicei lungimea între 175 și 220 centimetri. Există o formulă aproximativă pentru a calcula lungimea schiurilor de care ai nevoie. Aceasta este: h x 2,6 + 25 = L, unde “h“- înălțimea corpului tău măsurat în inches, iar “L“- lungimea aproximativă a schiurilor. Alegerea cea mai bună (precisă) a lungimii depinde de greutatea ta și de nivelul tehnic de pregătire pe care il deții. La momentul actual mai sunt foarte puține firme producătoare de astfel de schiuri. 

Carvurile sunt schiurile cele mai subțiri în zona legăturilor. Sunt mai late la vârf și în partea din spate. Dimensiunea acestor schiuri este cu 20-30 centimetri mai mică decât a celor clasice și ar trebui să fie aproximativ egală cu înălțimea ta. Ca regulă generală, carvurile ar trebui să ajungă între nas și bărbie, dacă ești începător, și în zona frunții, daca ești un schior mediu-avansat. 

Schiurile mai scurte te ajută să controlezi mai bine traseul la viteze mici și să iei curbe mai strânse. Schiurile, cu cât sunt mai scurte, cu atât sunt mai ușor de manevrat. Schiurile lungi sunt recomandate celor care vor să skieze agresiv, în viteză.

Tipuri de schiuri în funcţie de abilităţile tale de a skia:

skiuri-incepatori-avansati-mediu-schiuri-v=

SCHIURILE PENTRU ÎNCEPĂTORI – sunt făcute astfel încât să fie mai uşor să înveți tehnicile de bază. O bună pregătire fizică și un instructor bun te pot ajuta mult. Nu sunt recomandate pentru viteză și pentru stilul agresiv.

SCHIURILE PENTRU AVANSAȚI – sunt confecționate din aceleaşi materiale ca modelele sport. Aceste schiuri sunt făcute pentru o plimbare mai confortabilă la viteze ceva mai mici decât în competiții. Sunt universal valabile şi pot fi utilizate pe diferite pante şi pe diferite tipuri de zăpadă (bătătorită, gheață, powder).

SCHIURILE PENTRU SPORTIVI – sunt făcute din materiale de înaltă calitate și sunt foarte rigide, în construcţia lor folosindu-se cele mai recente evoluţii tehnologice. Aceste schiuri pot fi văzute în cadrul competițiilor de la Cupa Mondială. Ele devin după un timp accesibile pentru non-profesioniști. Pe lângă sportivi, acestea sunt folosite în principal de antrenori, sportivi şi foşti schiori buni.

Tipuri de schiuri pentru diferite activități

SCHIURILE DE CARVING – sunt cele mai populare printre schiorii de ocazie. Sunt ideale pentru pârtiie întreținute și vă vor oferi senzații de neuitat. Acestea au între 70 și 80 de milimetri lățime la mijloc (central) și aproximativ 110 milimetri la capete. Această caracteristică le face să aibă un comportament bun în virajele pe canturi.

sss-SCHIURILE-DE-CARVING-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE POWDER – sunt în general mai late și mai lungi decât cele pentru pârtii, pentru a oferi stabilitate pe zăpadă powder. Acestea au între 90 și 140 de milimetri lățime în centru, iar extremitățile pot avea până la 200 de milimetri lațime (la vârf și la coadă).

Unele dintre acestea dispun de tehnologia Rocker. Această tehnologie permite extremităților să se curbeze în sus, și nu în jos, cum se întâmplă în cazul schiurilor care nu dispun de această tehnologie. Altele au fost realizate cu tehnologia reverse sidecut, și sunt mai subțiri la extremități decât în zona centrală, pentru a spori manevrabilitatea.

sss-schiurile-de-POWDER-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE FREERIDE – sunt similare schiurilor powder, însă nu sunt la fel de rapide. Sunt concepute mai ales pentru o performanță bună în afara pârtiilor amenajate, dar se comportă foarte bine și pe pârtii. În general acestea sunt mai late decât schiurile all mountain, având lățimea de 80-100 de milimetri, central și în zona tălpilor. Majoritatea skiurilor freeride de generație mai nouă dispun de tehnologia rocker, care le ajută să plutească în zăpadă powder, oferindu-le în același timp comportament bun și pe pârtiile amenajate.

sss-schiurile-de-freeride-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE ALL MOUNTAIN – până și numele acestor schiuri sugerează că sunt potrivite pe orice tip de zăpadă. Au forma similară cu cea a schiurilor de carving, însă le deosebește lățimea centrală, care se situează undeva între 75 și 90 de milimetri. Acestea asigură o stabilitate mai bună pe zăpada powder, în afara pârtiilor amenajate.

Pe piață e disponibilă o gamă foarte largă de schiuri de tip all mountain cu caracteristici diferite. Unele sunt asemănătoare schiurilor de curse, în timp ce altele adoptă o formă mai apropiată de cea a schiurilor de freeride.

sss-schiurile-ALL-MOUNTAIN-ski-si-snowboard-

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE BIG MOUNTAIN – au de obicei între 90 și 130 de milimetri lățime, iar lungimea lor variază între 180 și 210 centimetri, fiind mai lungi și mai late decât alte categorii de schiuri. Acestea sunt ideale în afara pârtiilor, fiind și foarte rapide în același timp.

sss-schiurile-BIG-MOUNTAIN-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE SLALOM – au devenit tot mai scurte. Cei mai rapizi schiori folosesc acum unele chiar și de 160 de centimetri, în vreme ce acum câțiva ani nici nu concepeau schiuri mai scurte de 200-205 centimetri. Flexibile și ușoare, acestea oferă viteză și manevrabilitate pe pârtiile tari, însă nu sunt o alegere bună în afara pârtiilor.

sss-schiurile-de-slalom-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE DE SLALOM URIAȘ (giant slalom) – sunt mai rigide decât cele de slalom, având în același timp radiusul mai mare. Sunt puțin mai lungi pentru a asigura stabilitate și edge grip-ul pe pârtie.

sss-schiurile-slalom-urias-giant-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE TWIN TIP – sunt preferatele tinerilor care aleg atracțiile parcurilor de zăpadă. Schiurile twin-tip, cunoscute și ca skiuri freestyle, sunt caracterizate de extremitățile identice. Înainte de a alege schiuri twin-tip, testați o pereche pentru a vă asigura că acestea sunt alegerea potrivită.

sss-schiurile-TWIN-TIP-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE CROSS COUNTRY – diferă de cele alpine prin faptul că sunt mult mai ușoare și sunt concepute pentru parcurgerea distanțelor mari pe diferite tipuri de teren, nu exclusiv la vale. Legăturile lasă călcâiele să se ridice de pe schiuri, permițând o mișcare mai apropiată de cea firească în mers. Mulți preferă schiurile neceruite, datorită aderenței acestora.

sss-schiurile-CROSS-COUNTRY-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE CROSS COUNTRY RACING – rapide și înguste, sunt ideale pentru traseele amenajate de Cross Country, însă nu sunt potrivite pentru a explora trasee neumblate. Acestea pot avea specificații diferite și doar în funcție de tipul de zăpadă puteți afla dacă sunt potrivite sau nu.

sss-schiurile-CROSS-COUNTRY-racing-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE TOURING – pot avea o varietate de forme și stiluri. Modelele mai late, mai ales cele cu marginile metalice, sunt concepute pentru teren accidentat, iar cele mai ușoare sunt concepute pentru pârtiile întreținute. Multă lume folosește schiuri freeride pentru touring pentru că acestea se adaptează mai ușor diferitelor condiții.

sss-schiurile-touring-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

SCHIURILE TELEMARK – cei care folosesc acest model virează punând piciorul din exteriorul direcției în care merg, în fața celuilalt din interiorul ei, flexând genunchiul acesta și mai mult, astfel încât skiază și par a purta un singur ski mai lung. Dacă nu ești expert, un model mai iertător ce virează ușor va fi ideal. Cele lungi sau rigide pot fi periculoase sau greoaie pentru începători. Aceste tipuri de schiuri sunt folosite de unii amatori de freeride.

sss-schiurile-Telemark-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Sfaturi utile pentru alegerea skiurilor

Culoarea și designul nu sunt criterii de alegere.

Dacă ești începător, ski-si-snowboard.ro îți recomandă să folosești schiuri închiriate, dar nu alese la întâmplare, ci în funcție de dimensiunile pe care le dorești (lungime, rază de curbură, lățime vârf/coadă). Sunt foarte multe centre de închiriat la aproape oricare pârtie de ski și este aproape imposibil să nu găsești ceva pe placul tău.

De ce îți recomandăm acest lucru? Dacă ești la început și ai condiție fizică și abilități motrice medii, în maxim 20 de ore de schi treci de nivelul începător. Mai departe, la nivelul intermediar o să ai nevoie de altă lungime a schiurilor. În plus, dacă acum ți se potrivesc unele mai lente, dar mai ușor manevrabile, este posibil ca peste puțin timp să ai nevoie de altele mai rapide.

Pentru început, încercă o pereche de schiuri puțin mai scurte, cu raza 11-13 m și puțin mai înguste. Mergi câteva zile cu ele, eventual încearcă și altele de dimensiuni apropiate. Perfecționează-ți stilul și caută-ți din nou schiurile potrivite la centrele de închiriat și abia după aceea cumpără-ți.

cum-alegi-skiurile-schiurile-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Nu alerga după schiuri care sunt mult peste nivelul tău tehnic și peste pregătirea ta fizică!

Încearcă să alegi modele din gamele care ți se potrivesc. Dacă ești începător, nu alege modele din gama de freeride, race sau freestyle. Pentru a putea practica aceste discipline, trebuie să fi trecut de nivelul de începător în schiul de pârtie și să ai o bază tehnică bine pusă la punct.

Încearcă să alegi modele care se potrivesc cel mai bine cu tipul de zăpadă pe care o să te dai în majoritatea timpului!

Alege cel mai rigid schi din gama care ți se potrivește dacă te dai mai tot timpul pe zăpadă tare.

Dacă pârtia pe care cobori e bine bătătorită ai nevoie de un ski mai îngust, în schimb dacă preferi zăpadă afânată ai nevoie de un ski mai lat.

Echipa SSS recomandă să testezi schiurile pe care dorești să le cumperi.

Te dai? Comenteazã!