Cum alegi placa de snowboard și ce trebuie să știi despre ea

sss-placa-de-snowboard-freestyle-freeride-alpine-cursa-all-mountain-jibs-rails-splitboard-powder-te-dai

Cum alegi placa de snowboard

Cum alegi placa de snowboard este un lucru foarte important, indiferent că dorești să mergi ocazional la snowboarding, că ești pasionat de acest sport și mergi des pe perioada iernii la munte, sau că dorești să-l practici la nivel de performanță. Site-ul ski-și-snowboard.ro dorește să te ajute cu câteva sfaturi importante înainte de a lua o decizie în achiziționarea plăcii de snowboard.

Snowboardul este un sport de iarnă și necesită un echipament special, care nu este tocmai ieftin. Una dintre cele mai importate componente este placa de snowboard. Sunt foarte multe modele pe piață, dar trebuie să iei în calcul faptul că placa trebuie să formeze un întreg cu legăturile de snowboard și cu bocancii de snowboard, pentru ca practicantul să aibă rezultatele așteptate.

În primul rând, când alegi placa de snowboard este foarte important să știi la cel nivel ești: începător, intermediar sau avansat. Editorialul nostru se adresează, în primul rând, începătorilor și practicanților de nivel mediu, căci experții cunosc, probabil, majoritatea informațiilor prezentate mai jos.

Este foarte important pentru începători ca în primă fază să experimenteze, închiriind o placă de snowboard. În felul acesta nu dau banii pe ceva ce e posibil să nu mai foloseasca vreodată. Întâi încearcă și mai apoi cumpără! 

Sfatul ski-și-snowboard.ro este să mergi direct în stațiune, la un centru de închiriat echipamente de munte și să încerci acolo o placă de snowboard. Dacă petreci mai multe zile la munte, poți încerca mai multe plăci și în felul acesta îți poți da seama dacă îți place cu adevărat și dacă merită să-ți achiziționezi și tu una sau dacă te vei da ocazional și nu merită sa faci o astfel de investiție.

De asemenea, placa de snowboard nu ar trebui aleasă în funcție de culorile și desenele de pe ea, gândindu-te dacă se asortează sau nu cu restul echipamentul de munte, ori în funcție de preț (prețul poate depinde și de alte aspecte decât cele tehnice). Dacă totuși ești un împătimit al modei, ar fi de preferat să alegi placa de snowboard înaintea restului echipamentului de munte și abia după aceea să încerci să o asortezi.

Și mai e ceva: aspectele cromatice ale plăcii de snowboard pot fi admirate doar în fața barului (apres-ski-ului), pentru că pe pârtie vei avea viteză sau placa va fi acoperită cu zăpadă :)

sss-placa-de-snowboard-freestyle-freeride-alpine-cursa-all-mountain-jibs-rails-splitboard-powder-te-dai-libertate-si-distractie-in-natura

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Există posibilitatea să-ți cumperi placă de snowboard second-hand sau aparținând unei colecții mai vechi (colecții noi apar în fiecare an, iar diferențele tehnice nu sunt așa mari, neobservabile oricum pentru un începător). Aceasta este o variantă bună dacă acum înveți să practici snowboardingul și ai testat deja plăci la vreun prieten ori la centre de închiriat echipamente sportive.

Am menţionat mai sus că nu preţul plăcii este cel mai important factor în alegerea boardului potrivit, dar poţi oricum să apreciezi cât vrei să cheltui şi ce poţi să-ți iei cu banii pe care îi ai.

Placa de snowboard mai bună este una mai uşoară (în cele mai multe cazuri), datorită materialelor folosite. Materialul ieftin dar bun, de fibră de sticlă, poate fi înlocuit de unul mai scump, din fibră de carbon, kevlar, oţel ș.a. Materialul ieftin de spumă, din miezul boardului, poate fi de asemenea înlocuit de unul mai scump, din lemn (mai elastic), din structură grilată (honeycomb), care poate fi fabricată din hârtie îndoită sau aluminiu. Talpa snowboardului poate fi făcută din mai multe materiale. Cele ieftine nu sunt foarte rapide, dar sunt mai uşor de reparat. Modelele de vârf au un material de înaltă calitate (de aceea alunecă mai bine), care absoarbe ceara mai greu, însă stricăciunile apărute sunt mai greu de reparat. Şi marginea plăcii arată diferenţe. La categoriile mai scumpe materialul folosit este oţelul inoxidabil, în loc de oţel ieftin. Trebuie menţionat că şi la capitolul design poți observa diferenţe mari de preţ. La plăcile mai scumpe producătorii fac orice pentru a căştiga inima cumpărătorilor. Mozaicuri, holograme, gravură cu laser, gravură cu poze, inscripţie cu aluminiu, sunt lucruri ce semnalează că producătorul deţine o tehnologie de vârf, care este importantă, dar nu esențială, în alegerea plăcii de snowboard.

Datorită cercetărilor în acest domeniu, tehnologia din gama de vârf începe să-şi facă apariţia şi la categoriile mai ieftine. De exemplu, un model care acum trei ani era de vârf, astăzi poate fi considerat unul obișnuit. Nivelul de pregătire nu depinde de preţul echipamentului. Dacă dorești ca placa de snowboard să fie utilizata cât mai mult timp, trebuie să ai grijă de ea! Cerurirea şi ascuţirea sunt obligatorii.

Dacă ești începător, recomandarea ski-si-snowboard.ro este să nu alegi o placă pentru tot restul vieții. Oricât de entuziasmat ești, nu arunca banii pe o placă scumpă, pentru că o să o zgârii ori o să o lovești foarte ușor. Cu siguranță va avea urme serioase la sfârșitul primului sezon, fie din cauză că ratezi virajele și ieși în decor (pietre, lemne, etc), fie că nu o să ai răbdare să cadă destulă zăpadă și vei exersa în zone nepotrivite. Un alt motiv important pentru care nu îți recomandăm o placă nouă foarte scumpă este că încă nu ți-ai definit stilul. Poate constați că ți se potrivesc viteza și stilul agresiv. Atunci ai nevoie de o placă ceva mai lungă. Dacă vrei să poți vira foarte ușor și să faci trick-uri, atunci ai nevoie de o placă ceva mai scurtă. Poate totuși vrei să faci freeride în zone neamenajate (powder) și ai nevoie de o placă mai lungă, cu anumite specificații tehnice. Ia-ți o placă second-hand și învață să stai în picioare, să te oprești, să virezi și abia apoi te poți hotărî cu ce placă de snowboard vrei să te dai.

Tipuri de plăci de snowboard

Cel mai dificil moment în procurarea echipamentului de snowboard este atunci când îți dai seama de varietatea mare a plăcilor. Alegerea trebuie să depindă întotdeauna de stilul pe care dorești să-l practici: freeride/backcountry, freestyle/jump, sau freecarve/alpine/race și de câteva detalii tehnice care să te ajute să practici stilul ales cât mai bine.

Freestyle boards – în general sunt mai scurte decât plăcile obișnuite și au o flexibilitate ce tinde de la moderat la moale (moderate to soft flex). Plăcile de snowboard freestyle sunt de obicei identice de la jumătate pe lungime (twin-tip shape), pentru a putea fi folosite în ambele direcții la fel de ușor. Au incorporate o mai mare decupare la mijloc (deep side cut), pentru întoarceri mai rapide și mai strânse. Placa de snowboard freestyle este folosită de cele mai multe ori în funpark-uri (pârtii de snowboard special amenajate pentru freestyle, pe care se găsesc componente, de la kickere, la țevi, box-uri și alte accesorii) și la pipe (un semi-tunel cu pereții laterali foarte ridicați pentru a sări mult în aer și a executa diferite acrobații).

sss-placa-de-snowboard-freestyle-ski-si-snowboard.ro-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Park boards – sunt de la scurte la medii, sunt flexibile, tot twin-tip shape, cu un flex asemănător (twin flex). Au o distanță mai mare între legături, pentru a permite întoarceri rapide ale plăcii în mers (switch riding) și pentru a ușura rotirile (easy-spinning). Sunt folosite în special în parcuri special amenajate (funpark-uri).

sss-placa-de-snowboard-freestyle-jibs-rails-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Freeride boards – mai lungi decât plăcile de freestyle și decât cele pentru funpark-uri. Flexibilitatea lor variază de la mediu la rigid și de cele mai multe ori sunt plăci direcționale. Plăcile de snowboard destinate stilului liber (freeride) sunt folosite pe tot muntele (all-mountain), pe pârtiile neamenajate (off-piste), prin locuri greu accesibile (backcountry), în locuri extreme, pe munți cu diferite tipuri de zăpadă (extreme big-mountain descents).

sss-placa-de-snowboard-freeride-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Powder boards – sunt plăci de snowboard unidirecționale, cu partea din față (nose) normală sau un pic mai lată și mai ridicată și cu coada (tail) dreaptă și de obicei mai lată.

sss-placa-de-snowboard-powder-board-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime 

All-mountain boards – sunt plăcile de snowboard cele mai des întâlnite. Reprezintă practic un mix între plăcile freeride și freestyle. Ele pot fi ajustate în funcție de legături pentru a putea fi twin-tip sau direcționale (cu mai multă flexibilitate pe partea din față).

sss-placa-de-snowboard-allmountain-freeride-all-mountain-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

sss-placa-de-snowboard-allmountain-all-mountain-schi-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Race/Alpine boards – sunt boarduri mai lungi, mai înguste, mai subțiri, mai rigide și unidirecționale. Sunt folosite la concursurile de slalom și slalom uriaș și sunt proiectate să facă față cu succes și pârtiilor acoperite cu gheață. De cele mai multe ori riderii folosesc boots de plastic tari (hard-boots), care se aseamănă cu clăparii de ski. Sunt cazuri în care se folosesc și bocanci de snowboard moi (soft boots), în scop recreațional. Cu cât placa de snowboard alpine e mai scurtă, cu atât oferă mai puțină stabilitate la viteze mari.

sss-placa-de-snowboard-alpine-race-cursa-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Split boards – sunt plăci de snowboard care se pot desprinde la jumătate pe lungime și permit ca legăturile să se sucească longitudinal pe board, permițând să fie folosite și ca skiuri cross country. Au un strat special care ajută foarte mult să alunece ușor înainte, dar care nu alunecă în spate, pentru a ajuta riderii să meargă prin locuri plate sau să urce pantele. În momentul în care riderul este pregătit să se dea, jumătățile se unesc foarte ușor, formând o placă de snowboard normală.

sss-placa-de-snowboard-split-board-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Slide boards – sunt plăci de snowboard late, foarte moi, cu muchia ascunsă sub talpă, pentru evitarea opririi cauzate de obstacole, în timp ce practicăm slide-ul. Placa este recomandată dacă vrem să alunecăm pe suprafeţe denivelate (balustrade, bare, margini, țevi).

sss-placa-de-snowboard-freestyle-slide-boards-rails-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Lungimea plăcii de snowboard

sss-placa-de-snowboard-lungime

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Regula este să alegi o placă de snowboard care, așezată lângă tine, să ajungă între bărbie și nas. E bine să știi că experiența, greutatea, stilul pe care vrei să-l practici, precum și zăpada, trebuie toate luate în considerare când cauți snowboardul potrivit.

Lungimea plăcii este dată în centimentri, dar de multe ori se trec numai ultimele două cifre. Aşadar, o ’’placă 56’’ înseamnă un snowboard de 156 de cm. La alegerea lungimii plăcii trebuie să iei în considerare mai multe aspecte:

Înălţime:

Practicanţii mai înalţi au nevoie de o placă mai lungă cu câțiva centimetri față de regula stabilită mai sus (potrivirea între bărbie și nas).

Greutate:

O persoană cu greutate mai mare “apasă” mai tare pe placă, deci o supune unor forțe mai mari. Efectul acestei apăsări se poate observa cel mai bine atunci când te dai pe powder. Greutatea face ca placa sa nu “plutească” atât de ușor ca în cazul unei persoane mai ușoare. Această apăsare de care aminteam mai sus se simte și la viraje. Persoanele mai grele se dezechilibrează și cad mai ușor. Dacă ai o greutate mai mare decat cea corespunzătoare înălțimii tale, recomandarea este să alegi o placă puțin mai lungă, să-ți ajungă până la frunte sau să fie poate chiar cât tine.

Manevrabilitate:

Dacă vrei o placă cu o manevrabilitate bună (modul în care virează placa), atunci optează pentru una mai scurtă, dacă vrei una stabilă şi rapidă, atunci alegerea cea mai bună este o placă de snowboard mai lungă.

Stil:

Dacă eşti agresiv şi dinamic, merită să-ți cumperi o placă mai lungă, dacă vrei să fii mai lejer şi relaxat, atunci optează pentru o placă scurtă.

Lăţimea plăcii de snowboard

sss-placa-de-snowboard-latime

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Lăţimea plăcii este dată de distanţa cea mai mică măsurată între cele două muchii. Aceasta se află în mijlocul boardului. De obicei, este afişată de producători în centimetri (cm) şi milimetri (mm). Cele mai importante aspecte de luat în calcul sunt: mărimea piciorului, legăturile şi mărimea bocancilor de snowboard. La alegerea lăţimii plăcii, legăturile trebuie montate şi bocancii trebuie să fie închiși în legături. Reglarea se face în funcție de modul în care vrei să folosești echipamentul mai târziu.

Ai grijă la reglarea legăturilor! Legăturile de snowboard nu trebuie să depășească muchiile plăcii, dar nici să fie prea depărtate de marginile boardului. Bocancii nu trebuie să aibă botul sau călcâiul ieșit prea mult din legături și să depășească canturile plăcii de snowboard. Legăturile și bocancii trebuie să fie la o distanță egală față de marginile boardului.

Dacă legăturile sau bocancii de snowboard sunt prea departe de marginea plăcii, atunci nu o să ai putere maximă în timpul virajelor sau în momentul alunecării pe muchia plăcii. Dacă legăturile sau bocancii se extind prea mult peste marginile plăcii, în viraje şi în timpul alunecării pe muchii, bocancii iau contact cu zăpada și îngreunează alunecarea, dacă ești în zăpadă moale. În schimb, dacă ești pe o pârtie mai abruptă, unde zăpada e mai tare și placa este mai înclinată, problema bocancilor, care trec peste marginea plăcii, fac activitatea de snowboarding imposibilă. În cazul în care ai mărimea 42 la picior, recomandăm o placă de snowboard cu lățimea de 24 de centimetri sau chiar mai subţire. La mărimi de peste 43 recomandăm plăci de 25-26 de cm. Dacă întorci legăturile spre interior poți remedia problema, dar aceasta este o soluţie temporară. Prima dată trebuie să decizi asupra unghiului legăturilor şi apoi alegi placa de snowboard potrivită.

Flexibilitarea plăcii de snowboard

sss-placa-de-snowboard-flexibilitate

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Flexibilitatea plăcii de snowboard este un alt factor important în alegerea boardului. Plăcile moi au o manevrabilitate crescută, înveți uşor virajul prin alunecare și snowboardingul devine mai ușor. Plăcile dure se lipesc bine de zăpadă, chiar şi în virajele în care intri cu viteză mai mare. Tot plăcile de snowboard dure dau posibilitatea schimbării de muchii şi efectuării virajelor dinamice mult mai ușor, chiar şi sub practicanţi mai grei.

Duritatea plăcii poate să difere la vârf, la mijloc şi la coada boardului. Duritatea diferitelor părţi depinde de modul în care a fost fabricată placa de snowboard. Este bine să nu existe margini de duritate bine definite între diferitele părţi ale boardului. Ar fi bine ca marginea plăcii (cantul plăcii) să fie înclinată într-o linie continuă lină. Dacă duritatea plăcii se schimbă prea brusc, atunci ai de-a face cu o greşeală de fabricaţie sau cu o placă foarte uzată, cum e cazul unui board second-hand.

Arcul de margine al plăcii de snowboard

sss-placa-de-snowboard-raza-radius-sidecut

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Pentru arcul de margine al plăcii de snowboard se folosește și termenul de rază. După cum ştii, plăcile au formă de pişcot, asta înseamnă că lăţimea din mijloc este mai mică decât cea de la vărf şi coadă. Arcul de margine descrie o curbă. Această curbă poate să fie un arc, arcul unei elipse, al unei parabole sau combinaţia celor două.

Simplificând, rămânem la arcul unei elipse. Dacă acest arc este cel al unui cerc, atunci placa de snowboard seamănă mai mult cu un pişcot. Acest lucru îți asigură o manevrabilitate mai mare. În cazul în care raza cercului este de elipsă, placa va vira pe un arc mai mare şi o poți stăpâni şi la viteză mare.

Arcul de margine, flexibilitatea şi lungimea plăcii trebuie armonizate.

În video-tutorialul semnat de prietenii de la fresh-meat.ro, Dan Marcu, instructor de snowboard, vorbește despre alegerea plăcii de snowboard și ce trebuie să știi despre ea.

Mai multe detalii legate de Despre placa de snowboard și acest video găsești AICI.

Acum rămâne să te hotărăști în funcție de toate detaliile aflate, ce fel de placă de snowboard preferi. Nouă sau second-hand? Alege-ți boardul în funcție de lungime, lățime, grosime și de stilul abordat. Alege între un producător de top sau unul obișnuit, în funcție și de posibilitățile financiare. Vrei o placă de snowboard ultimul răcnet de pe piață sau iei un una mai veche?

Te dai? Comenteazã!