Cum alegi legăturile de snowboard și ce trebuie să știi despre ele

legaturile-de-snowboard-schi-te-dai-libertate-si-distractie-in-natura-ski-si-snowboard.ro

Modul în care poți alege legăturile de snowboard este mult mai ușor de realizat decât atunci când alegi o placă de snowboard, deoarece ține cont de mai puține detalii. Echipa SSS te ajută să iei această decizie importantă, deoarece scopul legăturilor de snowboard este de a ține fixați bocancii de snowboard, pe placa de snowboard. Legăturile de snowboard (snowboard bindings) sunt părți esențiale ale echipamentului și au ca scop transmiterea mișcărilor din corpul riderului, într-un mod cât mai eficient, către placa de snowboard de care sunt prinse.

Pentru ca acestea să cadă bine pe placa de snowboard şi pentru a transmite eficient forţele pe canturile boardului, putându-l astfel ghida, trebuie să-ți alegi mai întâi bocancii de snowboard.

Modelele de legături diferă prin calitatea materialelor utilizate, prin comoditatea cataramelor (căptuşeală, fasonare 3D), prin posibilitatea de reglare a călcâiului şi a modului de prindere şi prin diferitele tehnologii de îmbunătăţire, care influenţează şi preţul lor.

La fel ca snowboard-urile, şi legăturile se diferenţiază în funcţie de utilizare. Legăturile moi sunt cele mai bine vândute legături de snowboard. Există şi legături dure tip race, precum şi legături tip Fastec. Indiferent de tipul lor, trebuie să fie rezistente la căzături sau șocuri și să nu se desfacă sub nicio formă. Din punct de vedere al materialului din care sunt făcute (baseplate-urile), pot fi legături din plastic (foarte flexibile), metal (aliaj) sau carbon (cele mai ușoare).

Există două tipuri de legături: legături tari alpin (heard bindings) și legături moi (soft bindings). Legăturile tari sunt folosite împreună cu bocancii de snowboard tari (hard boots). Legăturile moi sunt folosite cu bocancii moi (soft boots). Sunt concepute astfel încât să nu permită desprinderea picioarelor de pe placă.

În snowbording sunt 4 mari categorii de legături: Strap bindings, Step-in bindings cu sau fara highbacks, Flow-in bindings și Plate bindings (cunoscute și sub numele de Hard-Boot bindings).

Componentele legăturilor de snowboard

legaturile-de-snowboard-componente-te-dai-

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

1. Toe Strap reprezintă legătura sau brățara din jurul degetelor picioarelor.

2. Upper Strap sau heal strap reprezintă legătura/brățara de sus/legătura din jurul gleznei piciorului.

3. Ratchet este sistemul de strângere al legăturii de snowboard.

4. Highback este înălțătorul călcâiului cu ajutorul legăturii de snowboard.

5. Forward Lean Adjustment reprezintă reglajul înălțării călcâiului.

6. Base Plate reprezintă partea de jos a legăturilor de snowboard sau talpa legăturii de snowboard.

7. Binding plate este discul de prindere al legăturii de placa de snowboard.

Tipuri de legături de snowboard

Legăturile de snowboard tari

Dimensiunile legăturilor de snowboard tari pot fi reglate prin intermediul cataramelor de pe faţă sau de pe spate, cu scopul de a asigura o fixare perfectă a bocancilor de snowboard. La modelele noi, legăturile de snowboard tari au cataramele pe față sau sunt de tipul “step in” (nu necesită intervenție prin intermediul mâinilor), ca cele de pe schiuri. Datorită faptului că unghiul de montare al legăturilor diferă de la o placă la alta, au fost dezvoltate legăturile de snowboard tari, pentru care se pot regla unghiurile de montare. Diferiţii furnizori de legături au dezvoltat diferite soluții pentru a uşura reglarea unghiurilor, respectiv de a furniza legături de înaltă siguranţă.

Legăturile de snowboard moi

Legăturile de snowboard moi diferă față de cele tari, atât funcțional cât și din punct de vedere al aspectului. Flexibilitatea și libertatea de mişcare sunt asigurate de banda 2-3, respectiv de suportul special pentru călcâie. Legăturile de acest tip pot fi folosite doar cu bocancii moi. În locul cataramelor, aceste legături utilizează benzi pentru a asigura o flexibilitate cât mai bună, pentru a permite executarea săriturilor lungi și buna deplasare în zăpadă adâncă.

Şi în cazul legăturilor de snowboard moi este importantă posibilitatea de a regla unghiurile de montare ale acestora pe placa de snowboard. Este important să se ţină cont de acest lucru în momentul achiziţionării lor. Legăturile de snowboard moi de tip “step in” sunt foarte populare și sunt recomandate pentru începători și în general pentru condiţii normale de utilizare. Există, de asemenea, și legături moi ce pot fi folosite în cadrul campionatelor de snowboard.

Categorii de legături de snowboard

 Categoria Strap Bindings

legaturile-de-snowboard-strap-bindings

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Categoria Strap Bindings este de fapt sistemul original. Sunt încă cele mai populare legături folosite în snowboarding. Cataramele (strap-urile) sunt ajustabile, sigure și foarte confortabile.

Legăturile de snowboard din era noastră sunt proiectate pentru a fi ușoare și rezistente. Strap-urile diferă în funcție de producător, fiind mai ușoare, decupate în forme diferite și ajustate pentru forma tălpii legăturii de snowboard (baseplate-ului).

Legăturile din categoria Strap Bindings sunt formate din baseplate, pe care se sprijină boots-ii. În partea din spate, în poziție verticală, se află highback-ul care se ridică în spatele gleznelor. Acesta fixează călcâiele și partea de jos a piciorului și ajută foarte mult la virajele pe cantul din spate (heel side edge). În partea din față se află două strapuri ajustabile pentru fiecare legătură, care asigură fixarea bocancului de snowboard.

Forma legăturilor diferă în funcție de stilul de snowboarding practicat. Pentru stilul freeride, unde se pune accent pe viteză mare în curbe, de exemplu, se preferă highback-uri mai înalte și mai rigide, pentru un control mai bun al canturilor. Pe de altă parte, în freestyle se dorește un highback mai mic, pentru mai multă flexibilitate la întoarceri și răsuciri.

Cei mai mulți snowboarderi preferă acest tip de legături, pentru că oferă un control excelent. Există mai multe variante atunci când vine vorba de combinații legături-boots. Aceste legături de snowboard se folosesc cu bocanci de snowboard moi, deoarece highback-ul și strap-urile asigură un suport suficient și în același timp foarte bun.

Categoria Step-In Bindings

legaturile-de-snowboard-step-in-bindings-ski-si-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Legăturile de snowboard din categoria Step-In Bindings au fost inventate pentru că legăturile de snowboard cu strap-uri erau greu de prins și necesitau de fiecare dată desfacerea și strângerea strap-urilor pentru a da jos placa și/sau a o pune la loc în picioare.

Aceste legături necesită bocanci de snowboard speciali, iar prinderea se face foarte ușor, prin presarea lor pe legăturile de pe placă. Legăturile step-in sunt de două tipuri: cu highback și fără highback, cele fară highback oferind mai puțin suport în timpul alunecării pe pârtie.

Legăturile de snowboard din categoria Step-In Bindings și mai ales cele fără highback nu prea se mai folosesc.

Categoria Flow-In Bindings

legaturile-de-snowboard-flow-in-bindings-ski-si-snowboard-te-dai-schi

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Legăturile din categoria Flow-In Bindings folosesc un sistem destul de nou, adoptat de firmele producătoare Flow, K2, SP. Aceste legături de snowboard încearcă să combine controlul legăturilor cu stap-uri și modul rapid de prindere al legăturilor step-in, printr-o idee nouă, pusă cu succes în practică, “highback mobil“.

Spre deosebire de legăturile cu strap-uri, acestea au în partea din față un singur strap mai mare, prindera și desfacerea boots-ilor se face prin coborârea în spate a highback-ului și ridicarea acestuia. Mai exact, highback-ul se lasă pe spate la aproximativ 180 de grade, se bagă bocancul de snowboard în legătură și apoi se ridică highback-ul înapoi.

Dezavantajul acestor tipuri de legături este că se reglează mai greu, față de legăturile cu strap-uri.

Categoria Plate Bindings

legaturile-de-snowboard-hard-boots-plate-bindings-te-dai-ski-si-snowboard-sss

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Legăturile de snowboard din categoria Plate Bindings sunt cunoscute și sub numele de Hard-Boot Bindings. Sunt formate dintr-un baseplate rigid, steel bails (strap-uri din oțel) și un mâner de prindere al hard boots-ilor. Acest tip de legături de snowboard se folosește în combinație cu bocancii de snowboard tari (asemenea clăparilor pentru ski), aceștia fiind prinși de legăturile de snowboard prin strapurile metalice și cu ajutorul mânerului special.

Legăturile de snowboard hard sunt rigide, oferind răspuns maxim, dar și putere maximă la carving, viteze mari și alunecări pe zăpadă tare. Aceste legături sunt preferate de practicanții de Alpine, pentru a avea un control cât mai bun al canturilor.

Legăturile de snowboard cel mai des întâlnite

legaturile-de-snowboard-schi-te-dai-libertate-si-distractie-in-natura-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În funcție de stilul în care te dai, poți folosi legăturile de snowboard cu highback-ul mai scurt și flexibil și în același timp un heal strap flexibil. Acestea sunt indicate pentru freestyle (sărituri, rail-uri, trick-uri în snowpark/fun-park).

Pentru freeride se folosește, în general, un highback mai rigid, ceva mai înalt și un heal strap mai rigid (indicate pentru viteze mari pe munte, etc).

Poți alege ca legăturile de snowboard să fie între cele foarte rigide și cele foarte flexibile. Acestea se numesc all-mountain bindings.

Modul de prindere al legăturilor de snowboard

legaturile-de-snowboard-discul-de-prindere-pe-3-suruburi-4

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Legăturile de snowboard trebuie să se potrivească cu placa de snowboard, mai exact, discul legăturilor să se potrivească cu găurile din placă, unde se vor înfileta șuruburile.

De exemplu, anumite plăci de la firma Burton au tehnologia “est”, care prind legăturile de snowboard în doar două șuruburi fiecare, poziționate în exteriorul acestora. Pe acest tip de placă se pot prinde doar Bindings Burton, dar doar cele confecționate tot pe sistemul “est”.

Mai există legături de snowboard care se prind de placă cu 3 șuruburi (3D) sau cu 4 șuruburi (4×4).

Prinderea legăturilor de snowboard 3D și 4×4 se poate face pe același tip de placă.

Prinderea în 4 șuruburi se face potrivind găurile discurilor de mai sus pe cele 4 dintre găurile dorite de pe placa de snowboard.

Prinderea în 3 șuruburi se face folosind găurile potrivite ale discurilor și 3 găuri apropiate de pe placa de snowboard (triunghi).

Când îți montezi legăturile de snowboard pe placă, asigură-te că toate șuruburile sunt bine înfiletate.

În funcție de nivelul lor, legăturile de snowboard mai au pe interior (baseplate) un strat de burete sau gel, cu rolul de a absoarbe din impact și din vibrațiile simțite de rider la aterizare, după sărituri.

În video-tutorialul semnat de prietenii de la fresh-meat.ro, Dan Marcu, instructor de snowboard, vorbește despre alegerea legăturilor de snowboard și ce trebuie să știi despre ele.

Mai multe detalii legate de Despre legături și acest video găsești AICI.

 

Pentru mai multe detalii poți viziona materialul Seminar de snow cu Flo – Lecția 2 “Cum alegi legăturile de snowboard” VIDEO.

Te dai? Comenteazã!