Pârtiile din localitatea Moieciu – Cheile Grădiștei aparțin de Județul Brașov. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Cheile Grădiștei poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Braşov se găsesc în Predeal, Poiana Brașov, Cheile Grădiștei, Drăguș – Moțul Drăgușului și Bran (Zănoaga).
Comuna Moieciu (și nu Moeciu, cum apare pe tot internetul) este situată în centrul țării, la extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Aflată la o altitudine cuprinsă între 800 și 1200 m, ocupă o suprafață de 9491 ha, cu o populație de 4746 locuitori și dispune de o suprafață împădurită de 5482 ha.
Comuna Moieciu are în componență șase sate: Moieciu de Jos, Moieciu de Sus, Cheia, Drumul Carului, Măgura și Peștera.
Comuna face parte din unitatea geografică social-economica a localităților brănene. Toponimul Moieciu este atestat documentar în anul 1405. În fiecare din satele comunei există monumente istorice de artă religioasă. Astfel, în satul de reședință Moieciu de Jos este Biserica ortodoxă cu hramul “Sf. Nicolaie”, construită în a doua jumatate a sec. al XVIII-lea, iar în satul Cheia se află biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, datată din anul 1818.
Moieciu este o zonă cu un potențial turistic foarte mare ce se pretează la valorificarea tuturor formelor de turism, iar datorită dezvoltării în ultimii ani a agroturismului montan, s-au construit din 2010 până-n 2013, 383 de vile și case de vacanță. De asemenea, mai sunt cumpărate peste 287 de terenuri pentru construire de vile, case de vacanță, pensiuni și hoteluri.
Zona este vizitată lunar de aproximativ 9000 de turiști, dintre care peste 3500 rămân cazați în hotelurile și pensiunile din zonă, iar procentul turiștilor străini este de aproximativ 30%.
Dintre formele de turism practicate ar fi: turismul de sejur pentru odihnă – favorizat de factorii naturali, cadrul peisagistic, mediul nepoluat și o gastronomie specifică zonei, turismul de sfârșit de săptămână – ce are asigurate condiții deosebite datorită distanțelor relativ mici până la marile concentrări urbane, turismul de tranzit – favorizat de situarea zonei în apropierea altor zone semnificative din punct de vedere turistic – drumeția practicată în special vara – fiind favorizată de prezența masivelor muntoase Bucegi și Piatra Craiului.
Județul Brașov este situat în partea centrală a României, la îmbinarea a două mari lanțuri muntoase: Carpații Orientali și Carpații Meridionali, învecinându-se cu județele: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș.
Relieful județului este format din munți, depresiuni și dealuri. Dintre acestea, munții ocupă aproximativ 40% din teritoriu, fiind amplasați, în marea lor majoritate, la marginea sudică a județului, între limita cu județul Sibiu, la vest, și limita cu județele Buzău și Covasna, la est. Văile traversate de Olt, culoarul Rucăr-Bran, pasurile Predeal, Predeluș, Bratocea și Tabla Buții, introduc pronunțate denivelări transversale în acest aliniament muntos, reducându-i masivitatea și individualizând o serie de masive.
Poziționarea geografică a județului Brașov, în centrul țării, favorizează dezvoltarea turismului sub diverse forme.Buna infrastructură feroviară și rutieră care asigură legătura cu capitala țării, dar și cu Europa occidentală, face ca aici să ajungă anual mai mult de 400.000 de vizitatori.
Între resursele naturale cu potențial turistic se numără Munții Carpați și dealurile care ocupă mai mult de jumătate din teritoriul județului Brașov, care oferă una dintre cele mai bine prezervate biodiversități din Europa. Elementele rare de floră și faună au determinat crearea a două parcuri naționale: Piatra Craiului, extins pe 15.000 de hectare și Bucegi, cu cel mai spectaculos peisaj alpin. Un al treilea parc, Munții Ciucaș, se află în curs de certificare.
Județul Brașov deține cele mai renumite mărci ale turismului montan din țară, mai ales pentru sporturile de iarnă, cum ar fi stațiunile turistice Poiana Brașov și Predeal, apreciate și pe plan internațional pentru posibilitățile pe care le oferă.
Clima județului Brașov are un specific temperat-continental, caracterizându-se prin nota de tranziție între clima temperată de tip oceanic și cea temperată de tip continental: mai umedă și răcoroasă în zonele de munte, cu precipitații relativ reduse și temperaturi ușor scăzute în zonele mai joase.
Inversiunile de temperatură nu sunt numeroase, de aceea, temperaturile minime din timpul iernii nu se înscriu în valorile extreme.
Legătura comunei Moieciu cu capitala României, Bucuresti, se face pe drumul european E60, distanța între cele două localități fiind de 182 km.
– București – Ploiești – Sinaia – Predeal – Râșnov – Bran – Moieciu
– București – Târgoviște (înspre Câmpulung, fără a ajunge în oraș, ia-o în dreapta spre Brașov) – Valea Mare Pravăț – Dragoslavele – Rucăr – Fundata (comuna situată la cea mai mare altitudine din Romania, 1400 m) – Moieciu
– Brașov – Cristian – Râșnov – Tohan – Bran – Moieciu
Accesul pe cale ferată se face folosind rețeaua București-Brașov (166 km) și Brașov-Zărnești (circa 30 km).
Cât privește accesul cu autobuzul, acesta se face din Autogara II -Bartolomeu, plecările efectuându-se zilnic, din 30 în 30 de minute (sâmbata și duminica din oră în oră).
Turiștii pot opta pentru una din numeroasele unități de CAZARE din zonă, hoteluri, cabane, vile sau pensiuni.
Pentru anotimpul rece au fost amenajate două pârtii de schi și snowboard, în complexele turistice Resort Moeciu și Resort Fundata, ce sunt prevăzute cu instalație pe cablu, teleski.
Sunt dotate cu utilaje moderne pentru a oferi oaspeților cele mai bune condiții pentru distracție.
Pe teritoriul complexului turistic Resort Fundata există o bază sportivă dedicată, în mod particular, schiului de fond și biatlonului, adică o pârtie de schi fond de 3,3 km cu profilul cerut de forurile internaționale și un stadion de biatlon cu 30 de linii de tragere și tura de penalizare adiacentă. Startul și finishul sunt concepute în concordanță cu normele internaționale (regulamentele FIS și IBU).
Această bază sportivă este situată la 1300 de metri altitudine și beneficiază de aprovizionarea cu apa necesară fabricării de zăpadă artificială (în caz de nevoie), de o celulă electrică, de pasarele (poduri de pasaj) spre zona de încercare a schiurilor, zonă de încălzire și spre tribune, de cabine pentru arbitrii, de vestiare pentru sportivi, de sală de calculatoare (computing), de un bar VIP.
Pârtia Cheile Grădiștei (Resort Moeciu) este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic, cu lungimea de 470 m. Are altitudinea de plecare la 860 m, o înclinație de 16% și o diferență de nivel de 60 m. Se desfășoară pe o lățime medie de 40 m, are suprafața de 2 ha și altitudinea de sosire la 800 m. Capacitatea pârtiei este de 450-500 de persoane. Dispune de instalație nocturnă și teleski monopost. Pârtia Cheile Grădiștei este omologată de Ministerul Turismului.
Pârtia Fundata (Resort Fundata) este o pârtie albastră cu un grad mic de dificultate și are lungimea de 250 de metri. Pârtia beneficiază de transport pe cablu, teleski.
Cele 2 pîrtii de ski și snowboard sunt la o distanță de 5 km una de cealaltă!
Programul Pârtiilor din Stațiunea Cheile Grădiștei pe sezonul 2014-2015:
Tarifele pentru instalația de transport pe cablu (teleski) de la Cheile Grădiștei pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Turiștii au la dispoziție centru de închiriere echipament sportiv, iar începătorii pot apela la un instructor de ski sau snowboard.
La baza Pârtiei Cheile Grădiștei există și un patinoar.
Deși peste tot pe internet lumea caută localitatea Moeciu, numele localității scris corect este MOIECIU!