Cele 2 pârtii de ski și snowboard funcționale și bine întreținute din Județul Bihor se află la Piatra Grăitoare. În articolul complet prezentat, aici, pe ski-si-snowboard.ro, poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, galerie foto și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Bihor se găsesc la Stâna de Vale și Piatra Grăitoare.
Județul Bihor se află în regiunea istorică numită Crișana din nord-vestul României. Reședința de județ se află la Oradea. Principalele unități de relief sunt Câmpia de Vest, Dealurile de Vest, Munții Plopișului, Munții Pădurea Craiului, Munții Bihor și parțial Munții Vlădeasa. Altitudine maximă: Vf. Bihorul (Cucurbata Mare)-1849 m, Vf. Budeasa-1790 m, Vf. Cârligați-1693 m. Platoul este mărginit spre sud de Dealurile Vărzarilor, la vest de Valea Fânațelor, la nord de masivul Prislop, iar la est de versanții vestici ai Munților Bihor, ce constituie nucleul Munților Apuseni (Carpații Occidentali) și totodată treapta montană cea mai înaltă a acestora (altitudinea maximă: 1849 m-vârful Curcubata Mare). Datorită poziției geografice ce exprimă etajarea reliefului, regiunea beneficiază de un climat temperat continental cu patru anotimpuri distincte: o vară calduroasă, o toamnă cu temperaturi ce scad treptat, o iarnă rece și o primăvară cu temperaturi ce cresc treptat. Precipitațiile sunt abundente, iar temperaturile extreme sunt în jur de -25 ° C și +36 ° C.
Pârtia Piatra Grăitoare, numită și Pârtia Grăitoare sau Pârtia Nouă se află la 200 m de Pârtia Vârtopu Mare, respectiv Pârtia Vârtopu Mic. Realizată din fonduri europene şi cofinanţare judeţeană, la finalizarea proiectului această pârtie va atinge o lungime de 3 km. Momentan are 1880 m pe cele două variante de coborâre. Telescaunul care asigură transportul până în vârful pârtiei are capacitatea de 1400 persoane/oră (ultima cursă fiind la 19:50). Ascensorul funcţionează şi vara, pentru transportul turiştilor până la creastă.
Pârtia Piatra Grăitoare Roșie este o pârtie roșie cu un nivel de dificultate mediu și o lungime de 1340 de metri. Are o diferenţă de nivel de 256 de metri și este dotată cu iluminare nocturnă.
Pârtia Piatra Grăitoare Neagră este o pârtie neagră cu un nivel de dificultate ridicat și o lungime de 540 de metri. Are o diferenţă de nivel de 256 de metri și este dotată cu iluminare nocturnă.
Pârtia Piatra Specială (Pârtia Piatra Grăitoare Variantă – neomologată) este o pârtie albastră cu un nivel de dificultate mic și o lungime de 1800 de metri. Are o diferență de nivel de 90 de metri și este dotată cu nocturnă. [Această pârtie apare în foarte puține surse. Până când echipa ski-si-snowboard.ro va ajunge în zonă pentru o bună evaluare sigură, o declarăm în curs de dezvoltare!].
Telescaunul Piatra Grăitoare este un unul debreiabil, cu 4 locuri, care se întinde pe o lungime de 1108 metri. El va fi deschis și pe perioada verii pentru a urca turiștii doritori în Vârful Muntelui.
Programul de funcționare al Pârtiilor de la Piatra Grăitoare în sezonul 2015-2016:
Pentru a putea vedea imagini live ale camerelor web de pe pârtiile ce aparțin de Piatra Grăitoare accesați linkul ACESTA
Centrele de închiriat echipamente sportive de la Piatra Grăitoare asigură turiștilor toate cele necesare (clăpari, skiuri, bețe, boots, snowboard, sănii) pentru a se aventura fără griji. În apropierea acestei pârtii există o mini-pârtie special amenajată pentru turiștii care doresc să se dea cu sania, deoarece este interzis accesul săniilor pe pârtiile din jur.
ATENȚIE! Nemulțumirile apar din cauza gradului de dificultate al coborârii unei variante de la Piatra Grăitoare și a gheții de pe cealaltă variantă. Lucrul lăudabil este telescaunul, care face Pârtia Piatra Grăitoare accesibilă tuturor. Priveliștea pe care o ai de sus din vârful pârtiilor este superbă!