Stațiunea Vatra Dornei are 5 pârtii de ski și snowboard. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Vatra Dornei poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Suceava se găsesc la Mălini, Gura Humorului (Complex de agrement Ariniș), Cârlibaba, Vatra Dornei, Domeniul Schiabil Drumul Tătarilor – Valea Putnei (Mestecăniș) și Câmpulung Moldovenesc.
Vatra Dornei este parte a regiunii istorice Bucovina de Sud, aflată în partea nordică a României. Peisajul superb, atmosfera feerică alături de specificul cultural, fac din această zonă o destinație de vacanță perfectă. Regiunea Dornelor este ferită de vânturi, fiind aparată de Munții Carpați care ocrotesc zona. Zona are un climat temperat continental de nuanță alpină, cu o temperatură medie anuală de 4,5 grade C.
Judeţul Suceava este situat în partea de nord-est a României (în Regiunea Moldova), între Pietrosul Călimanului (2022 metri) și Albia Siretului (233 metri), într-un cadru natural dominat de elemente bioclimatice central și nord-est europene, ce creează o armonie peisagistică inedită, cu o așezare în formă de amfiteatru. Reședința județului este Municipiul Suceava.
Judeţul se învecinează la nord cu Ucraina, la est cu Judeţul Botoșani, la sud-est cu Judeţul Iași, la sud cu Judeţele Neamţ și Harghita, la sud-vest cu Judeţul Mures, iar la vest cu Judeţele Bistriţa Năsăud și Maramureș.
Zona de munte ocupă 65,4% din suprafața Județului Suceava și cuprinde munţi cu înălțimi între 800 si 2100 de metri. Principalele grupe de munți de pe teritoriul sucevean sunt: Munții Călimani, Munții Giumalău, Munții Rarău, Munții Stănișoarei, Munții Suhard, Munții Țibăului, Obcinile Bucovinei, Subcarpații Moldovei.
Munţii Bistriţei, şi în mod special partea nordică a crestei acestora, se impun în peisajul Ţării Dornelor prin culmile abrupte şi stâncoase, încă relativ bine împădurite. În partea de nord, Valea Bistriţei îi separă de Masivul Giumalău prin spectaculoasele Chei ale Zugrenilor – o secţiune prin două masive cristaline, cu pereţi abrupţi şi o diferenţă de nivel care ajunge până la circa o mie de metri.
În Munţii Bistriţei nu există infrastructură de cazare (cabane, refugii), însă este posibilă camparea. Cu excepţia traseului de creastă (Cheile Zugrenilor – Sat Păltiniş), celelalte trasee pot fi parcurse într-o singură zi, iar o parte dintre acestea pot fi străbătute şi pe bicicletă.
În cadrul zonei montane s-a dezvoltat o serie de depresiuni dintre care cea mai importantă este Depresiunea Dornei (cu două compartimente: Dorna și Neagra Șarului).
Zona de podiș și dealuri subcarpatice ocupă 34,6% din suprafața teritorială suceveană. Raportat la marile unităţi geografice ale ţării, teritoriul judeţului se suprapune parţial Carpaţilor Orientali și Podișului Sucevei.
Zonele de podiș și dealuri subcarpatice sunt reprezentate de Podișul Sucevei și Subcarpaţii Neamţului, cu altitudini cuprinse între 300 și 500 de metri. Podișul Sucevei se împarte în Podișul Dragomirnei și Podișul Fălticeni, ce încadrează între ele Depresiunea Rădăuţi. Suprafeţele cele mai joase sunt formate din luncile și terasele joase de-a lungul râurilor, prezentând ca principală caracteristică faptul că, pe mari întinderi, nivelul apei freatice este relativ ridicat, dând naștere zonelor cu exces de umiditate.
Spaţiul geografic al Judeţului Suceava se înscrie aproape în egală măsură sectorului cu climă continentală (partea de est) si cu climă continental – moderată (partea de vest).
Stațiunea Vatra Dornei, supranumită și “Perla Bucovinei“, este situată la o altitudine de 802 m în Depresiunea Dornelor, la 112 km distanță de Suceava și 89 km de Bistrița Năsăud, la confluența Bistriței Aurii cu Dorna. Vatra Dornei este în primul rând orașul sporturilor albe. Pârtiile de schi, snowboard și sanie pentru concursuri și agrement primesc în fiecare an mii de turiști din țară, dar și de peste hotare, amatori, dar și sportivi de performanță. Istoria stațiunii se întinde de-a lungul secolelor, încă de la 1592, fiind recunoscută chiar din secolul al XVIII-lea ca o importantă destinație turistică de austriecii care își petreceau vacanțele aici, beneficiind de avantajele serviciilor balneare. Sezonul de ski și snowboard durează din decembrie până în aprilie în Vatra Dornei. Pârtiile de ski și snowboard sunt prevăzute cu instalații de transport pe cablu.
De mare interes au devenit coborârile cu snowmobilul. Un moment aparte pentru oaspeții așezării îl constituie în luna februarie Serbările Zăpezii, un corolar al bunei dispoziții, având ca ingrediente muzica, dansul, sportul, imaginația și desigur, zăpada.
Municipiul Vatra Dornei este așezat în nordul României, în sud-estul Județului Suceava, la confluența Râurilor Bistrița Aurie și Dorna. Vatra Dornei se află la 110 km depărtare de Municipiul Suceava, 40 km de Câmpulung Moldovenesc, 90 km de Municipiul Bistrița și 165 km de Piatra Neamț.
Accesul spre stațiune se face pe DN17 dinspre Bistrița și dinspre Câmpulung Moldovenesc. Dacă vii dinspre Piatra Neamț, mergi pe DN15, treci de Lacul Izvorul Muntelui, apoi continuă drumul înainte pe DN17B. Dacă vii dinspre Năsăud, mergi pe DN17D până la intersecția cu DN1B unde vei face la dreapta. Dacă vii dinspre Sighetu Marmației, urmează direct DN1B.
Cel mai apropiat aeroport se află în Municipiul Suceava.
CAZAREA în Stațiunea Vatra Dornei se poate face la multele pensiuni și vile din zonă.
Pârtia Dealu Negru (sau Pârtia Telescaun) este o pârtie roșie, cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 3200 de metri. Are altitudinea de plecare la 1301 metri, iar cea de sosire este la 860 metri. Pârtia Telescaun beneficiază de instalație de zăpadă artificială cu bandă transportoare și nu are nocturnă. Pârtia Dealu Negru din Vatra Dornei (sau Pârtia Telescaun) este deservită de un telescaun pe o distanță de 3 km, cu o capacitate de transport de 200 persoane pe oră. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20-25 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitorești ale câtorva masive muntoase ce înconjoară depresiunea. Transportul cu telescaunul este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara și iarna.
Pârtia Parc 1 este o pârtie roșie, cu un grad mediu de dificultate și cu lungimea de 900 m. Are altitudinea de plecare la 965 de metri, o diferență de nivel de 160 de metri, un grad de înclinare de 28,5% și altitudinea de sosire la 805 metri. Pârtia Parc 1 din Vatra Dornei este deservită de 1 teleschi monopost și un baby-lift, beneficiază de nocturnă și tunuri de zăpadă artificială. Este situată în centrul Stațiunii Vatra Dornei, în vecinătatea Parcului Central și este una din cele mai vizitate pârtii de ski din nordul țării. Tot aici se organizează în fiecare an “Sărbătorile Zăpezii”. Teleschiul Parc ce deservește Pârtia Parc 1 din Vatra Dornei are o lungime de 230 de metri. Baby-lift-ul are o lungime de 230 de metri.
Pârtia Poienița (sau Pârtia Parc 2) este o pârtie albastră, cu un grad mic de dificultate și o lungime de 550 de metri. Are altitudinea de plecare la 1010 metri, o diferență de nivel de 100 de metri și altitudinea de sosire la 910 metri. Pârtia Parc 2 este deservită de un teleski monopost și beneficiază de o lărgime optimă pentru începători și copii, având un grad de dificultate redus. Este situată în continuarea Pârtiei Parc 1. Pârtia Poienița din Vatra Dornei este deservită de 1 teleschi monopost și un baby-lift, beneficiază de nocturnă și tunuri de zăpadă artificială. Teleschiul Parc ce deservește Pârtia Parc 2 din Vatra Dornei are o lungime de 230 de metri.
Pârtia Veverița este o pârtie roșie, cu un grad mediu de dificultate. Lungimea pârtiei este de 780 de metri, are lățimea medie de 35 de metri și o diferență de nivel de 180 de metri. Beneficiază de iluminat nocturn, instalație de producere a zăpezii artificiale și instalație de transport pe cablu (un teleschi bipost).
În afară de cele patru pârtii de schi alpin mai există Pârtia Dealu Runc, dedicată practicării de schi fond și este situată în continuarea părții superioare a Pârtiei Veverița. Are o lungime de 5000 de metri și un grad de dificultate scăzut, fiind recomandată pentru începători. Nu beneficiază de iluminare nocturnă, zăpadă artificială sau transport pe cablu.
Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) din Stațiunea Vatra Dornei, pentru sezonul 2014-2015 este:
Pentru imagini cu Pârtia Veverița de sus click aici, iar pentru imagini de la baza pârtiei click aici.
Pentru imagini cu Pârtia Parc 1 click aici.
Tarifele instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) în Stațiunea Vatra Dornei, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Tarifele pentru lecții de ski și snowboard pentru 2013-2014 sunt: lecții private (1 – persoană 50 de lei, 2 – persoane 40 de lei de persoană), lecții colective (grup de 3-4 persoane cu 30 de lei de persoană și grup de 5-8 persoane cu 20 de lei de persoană) și ski training personal cu 200 de lei pe zi.
Accesul la instalația de transport la Pârtia Veverița se face pe bază de skipass. Tariful pentru skipass este de 4 lei per urcare, iar la 5 urcări cumpărate primiți o urcare gratis!
Turiștii au la dispoziție centru de închiriere echipament sportiv, locuri din care pot achiziționa gustări. În stațiune există diverse metode de agrement (dintre cele care funcționează iarna, trebuie amintit patinoarul).
Telescaun Vatra Dornei: www.telescaun.ro, telescaundorna@yahoo.com, +40788 022 548