Domeniul Schiabil Ghețarul se află în Localitatea Gârda de Sus, Județul Alba. În articolul complet prezentat, aici, pe ski-si-snowboard.ro, poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și multe informații folositoare.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Alba se găsesc în Arieșeni – Vârtop, Gârda de Sus – Domeniul Schiabil Ghețarul și Domeniul Schiabil Șureanu.
Comuna Gârda de Sus, unde se găsește Domeniul Schiabil Ghețarul, aparține de Județul Alba, Transilvania. Are în componență 17 sate: Gârda de Sus (reședință), Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncușii, Dobrești, Gârda Seacă, Ghețari, Hănășești, Huzărești, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Pliști, Scoarța, Snide și Sucești.
Descoperirile arheologice din Județul Alba datează din perioada neolitică, cunoscută sub numele de „Cultura Petrești”. Denumirea regiunii provine din cuvântul latin albus, -a, -um, însemnând alb.
Alba este un județ al României situat în Transilvania. Reședința lui este Municipiul Alba Iulia. Se învecinează cu județele Cluj și Mureș la nord, Sibiu la est, Hunedoara la sud-vest și Arad și Bihor la nord-est. Județul este compus din 4 municipii, 7 orașe și 67 de comune (2007).
Munții Apuseni se află în vest și nord-vest, fiind caracterizați printr-o structură geologică complexă cu resurse de minereuri neferoase (cupru, plumb, zinc) și metale prețioase (aur, argint). Solul fertil al regiunii a determinat apariția așezărilor omenești, încă din trecutul îndepărtat. Valea Mureșului, cu afluenții săi, Arieș, Sebeș, Cugir și regiunile învecinate au constituit zone agricole favorabile creșterii animalelor, exploatării forestiere, îndeosebi agriculturii (cereale, legume și fructe) și viticulturii.
Poziționarea Văii Mureșului cu afluenții săi a înlesnit construirea de drumuri rutiere și feroviare, favorizând un trafic intens. Dacă în nord-vest și vest sunt Munții Apuseni, Munții Sebeșului se află în sudul județului, iar 25% din suprafața județului este ocupată de Podișul Târnavelor, cu podgorii renumite și resurse de gaze naturale.
Predomină regiunile înalte de podiș, deal și munte, în est cu Munții Metaliferi (M.Trascăului cu “Muntele Mare“), în sud, Munții Șureanu, în nord-vest, Munții Bihorului și Munții Parâng.
Județul Alba este acoperit la est de Podișul Târnavelor și Podișul Secașelor, iar la vest de Munții Apuseni. Munții Șureanu, străbătuți de Valea Sebeșului limitează sudul județului, precum și o mică parte din Munții Cindrelului. Nordul și nord-vestul sunt străjuite de Muntele Mare și Munții Bihor. Culoarul Mureșului separă Munții Apuseni de Podișul Târnavelor (400-500 m altitudine).
Proiectul Domeniul Schiabil Ghețarul aparţine investitorului Rareş Gărduş (deși s-a vorbit că ar aparține și controversatului deputat şi om de afaceri Silviu Prigoană). Proiectul este realizat pare-se în parteneriat cu Consiliul Local Gârda de Sus şi cu sprijinul unei firme din Austria. Când proiectul va fi gata, la dispoziţia doritorilor vor fi 3 pârtii care vor beneficia de nocturnă şi de un sistem de zăpadă artificială. Dincolo de frumuseţea zonei, dezavantajul principal al acestui proiect constă în altitudinea destul de scăzută pentru durabilitatea zăpezii – circa 735 m. Lucrările au fost demarate cu seriozitate de către investitorul privat, ajungându-se ca în această toamnă investiţia să fie realizată în procentaj de peste 95 la sută. Deoarece au apărut neînţelegeri cu unul dintre proprietarii de terenuri, investitorul proiectului, Rareş Gărduş, ne-a declarat că în condiţiile actuale domeniul schiabil de la Gârda, în care au fost investiţi până în prezent peste 1,2 milioane de euro, nu se va mai deschide niciodată. Mai multe detalii citește în articolul Scandal cu pârtiile de la Gârda de Sus – Domeniul schiabil Gheţarul.
Pârtia Ghețarul 1 din Gârda de Sus este o pârtie neagră cu un grad de dificultate ridicat și are lungimea de 1100 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1050 de metri, are înclinația de 32%, diferența de nivel de 350 de metri și ajunge la baza pârtiei la altitudinea de 700 de metri. Pârtia Ghețarul 1 este deservită de telescaun.
Pârtia Ghețarul 2 din Gârda de Sus este o pârtie roșie cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 1600 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1050 de metri, are înclinația de 22%, diferența de nivel de 350 de metri și ajunge la baza pârtiei la altitudinea de 700 de metri. Pârtia Ghețarul 2 este deservită de telescaun.
Pârtia Ghețarul 3 din Gârda de Sus este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și are lungimea de 2200 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1050 de metri, are înclinația de 16%, diferența de nivel de 350 de metri și ajunge la baza pârtiei la altitudinea de 700 de metri. Pârtia Ghețarul 3 este deservită de telescaun.
Pe lângă telescaunul care deserveșete toate cele 3 pârtii ale Domeniului Schiabil Ghețarul din Gârda de Sus, pe platoul Snide este amplasat și un teleski.
În acest moment se știe că această investiție a fost anulată, deși Domeniul Schiabil Ghețarul de la Gârda de Sus este în proporție de 95% finalizat. Mai multe detalii despre acest subiect găsești în articolul Scandal cu pârtiile de la Gârda de Sus – Domeniul schiabil Gheţarul.