Pârtiile de la Arena Platoș aparțin de Județul Sibiu și se află în apropierea Stațiunii Păltiniș. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Arena Platoș poți găsi informații și detalii folositoare despre amplasarea geografica, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video ș.a.m.d.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Sibiu se găsesc la Jina, Păltiniș, Gura Râului (Trecătoarea lupilor), Bâlea și Arena Platoș.
Arena Platoș este una din cele mai noi stațiuni montane de la noi din țară și se află situată la intrarea în Păltiniș, Județul Sibiu.
Județul Sibiu se învecinează la est cu Județul Brașov, la vest și sud-vest cu Alba, la sud-est cu Argeș, la sud cu Vâlcea iar la nord cu Județul Mureș.
Munții Făgărașului se întind pe teritoriul Județului Sibiu, cu partea lor estică, și sunt cei mai înalți munți din țară, cu vârfuri cuprinse între 2000 și 2500 m (Negoiu, Ciortea, Vârtopu, Vânătoarea lui Buteanu). Munții Făgărașului reprezintă un masiv muntos care face parte din Carpații Meridionali și în care se află cel mai înalt vârf montan din România, Vârful Moldoveanu-2544 m. Până în perioada interbelică, Vârful Negoiu, cu o altitudine de 2535 de metri, era considerat cel mai înalt vârf din Carpați, exceptând vârfurile din Munții Tatra. Munții Făgăraș sunt traversați de cea mai înaltă șosea din România, Transfăgărășanul.
Masivul are o climă aspră, cu caracteristici subpolare. Temperatura scade cu creșterea altitudinii. Valoarea medie anuală a crestei atinge -2 grade Celsius. Temperatura variază între +20 și -38 grade Celsius. Sunt rare zilele când deasupra Făgărașului cerul este complet senin. Masivul își formează nori proprii, are clima lui. Aici sunt înregistrate cele mai mari valori de precipitații, ajungând la 1400 mm/an. Iarna se produc multe avalanșe, care fac imposibilă circulația pe drumul alpin Transfăgărășan, care din 1974 traversează masivul.
Munții Lotrului sunt o grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Cel mai înalt pisc este Vârful Șteflești, având 2242 m.
Munții Cindrel, numiți și Munții Cândrel, sunt o subgrupă de munți situată în Carpații Meridionali, delimitată de Râul Sebeș, Râul Sadu și Podișul Transilvaniei. Munții Cindrel au un relief glaciar reprezentat de circuri glaciare, care adăpostesc tăuri glaciare. În porțiunea centrală, vârfurile acestor munți au altitudini de peste 2000 m, cel mai înalt fiind vârful cu nume omonim munților, Vârful Cindrel, cu o altitudine de 2244 m. În rest, altitudinile coboară spre 1700 m. Astfel, Munţii Cindrel, prin morfologia lor (culmi domoale şi platouri) se pretează foarte bine la practicarea skiului de fond.
În partea de nord, la trecerea spre Podișul Transilvaniei, se află zona etnografică Mărginimea Sibiului.
Județul Sibiu are o climă continental-moderată, cu diferențe de temperatură în funcție de formele de relief, astfel temperaturile medii anuale oscilează între 9,4 grade pe Valea Oltului și scad sub 0 grade pe Vârful Negoiu. Cantitățile de precipitații medii anuale sunt cuprinse între 650 mm în zona depresionară și urcă peste 1300 mm, în zona muntoasă.
Arena Platoș este un resort relativ tânăr, fiind inaugurat în 2010. Inițiatorii proiectului sunt foști snowboarderi de performanță: campionul mondial Martin Freinademetz din Austria, campionul național Andy Fazekas din Sibiu (unul dintre primii snowboarderi din România), Aurel Balu – un împătimit al sporturilor de iarnă. Ajutați fiind de o echipă de tineri inimoși, aceștia au făcut posibilă deschiderea acestui modern resort de ski și snowboard.
Situat la 30 de km de Sibiu, pe platoul Poiana Poplăcii, înaintea Staţiunii Păltiniș, la o altitudine de 1400 de metri în Munții Cindrel, complexul de schi şi agrement oferă iubitorilor de sporturi de iarnă cinci pârtii dotate cu 4 instalații de transport pe cablu, tunuri de zăpadă, nocturnă, centru de închirieri, şcoală de ski şi snowboard, apres-ski bar construit după model austriac, tabere și evenimente. Pentru iubitorii de freestyle, stațiunea se laudă cu cel mai modern fun-park cu nocturnă din România.
Accesul spre Sibiu se poate face cel mai ușor pe drumurile naționale și pe drumurile europene: E81: Satu Mare-Zalău-Cluj Napoca-Sebeș-Sibiu-Râmnicu Vâlcea-Pitești, E68: Arad-Deva-Sebeș-Sibiu-Făgăraș-Brașov, DN1: București-Ploiești-Brașov-Sibiu-Alba Iulia-Cluj Napoca-Oradea, DN7: București-Râmnicu Vâlcea-Sibiu-Deva-Arad, DN14: Sibiu-Copșa Mică-Sighișoara.
Se poate ajunge cu mașina personală din Orașul Sibiu pe drumul județean DJ106 (30 km).
Există un ski-buss care face legătura între oraș și stațiunile de ski și snowboard din Județul Sibiu, iar orarul îl găsești pe site-ul arenaplatoș.ro.
Sibiu este un importat nod feroviar, așa că se găsesc rute de transport interne și chiar internaționale.
În Orașul Sibiu există și un aeroport cu zboruri interne și internaționale regulate.
Pârtia Arena (Pârtia D) este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și are lungimea de 400 de metri. Altitudinea de plecare este la 1550 de metri, are înclinația de 14%, o diferență de nivel de 100 de metri și altitudinea de sosire la 1450 de metri. Capacitatea pârtiei este de până la 550 de persoane, este deservită de un teleski mono-post și este dotată cu tunuri de zăpadă și instalație de nocturnă.
Pârtia Panorama Sibiului (Pârtia B1) este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate și are lungimea de 600 de metri. Altitudinea de plecare este la 1550 de metri, are înclinația de 22% și o diferență de nivel de 100 de metri. Se desfășoară pe o lățime medie de 40 de metri și are altitudinea de sosire la 1450 de metri. Capacitatea pârtiei este de până la 1200 de persoane, este deservită de un teleski și este dotată cu tunuri de zăpadă și instalație de nocturnă.
Pârtia Poiana Poplăcii (Pârtia B2) este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate și are lungimea de 600 de metri. Altitudinea de plecare este la 1550 de metri, are înclinația de 22% și o diferență de nivel de 100 de metri. Se desfășoară pe o lățime medie de 40 de metri și are altitudinea de sosire la 1450 de metri. Capacitatea pârtiei este de până la 1200 de persoane, este deservită de un teleski și este dotată cu tunuri de zăpadă și instalație de nocturnă.
Pârtia Platoș (Pârtia A) este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și are lungimea de 520 de metri. Altitudinea de plecare este la 1500 de metri, are înclinația de 17%, o diferență de nivel de 50 de metri și altitudinea de sosire la 1450 de metri. Capacitatea pârtiei este de până la 1200 de persoane, este deservită de un teleski monopost și este dotată cu tunuri de zăpadă și instalație de nocturnă.
Pârtia Soarelui (Pârtia E) este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și are lungimea de 600 de metri. Aceasta are altitudinea de plecare la 1525 de metri, are înclinația de 22% și o diferență de nivel de 75 de metri. Se desfășoară pe lățimea medie de 40 de metri și are altitudinea de sosire la 1450 de metri. Capacitatea pârtiei este de până la 1200 de persoane, este deservită de un teleski monopost și este dotată cu tunuri de zăpadă.
Pârtia Fun-Park este o pârtie special concepută pentru distracție, sărituri și alte trick-uri, cu anumite elemente ajutătoare, instalate sau făcute pe pârtie (de la box, la jib, la kicker…). Pârtia Fun-Park din Arena Platoș are lungimea aproximativă de 400 de metri.
Pârtia de Sanie este o pârtie special amenajată pentru pasionații de săniuș. Pârtia de Sanie din Arena Platoș are aproximativ 400 de metri lungime.
Pârtia Școala de Schi (Pârtia F) este o pârtie albastră cu un nivel de dificultate mic. Are lungimea de 50-100 de metri și este dotată cu baby-ski.
Pârtia Baby-Ski este o pârtie albastră cu nivel de dificultate mic. Are lungimea de 50-100 de metri și este dotată cu babyski.
Pârtia La Gâscani din Arena Platoș este în curs de amenajare! Este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și are lungimea de 800 de metri. Are altitudinea de plecare la 1540 de metri, înclinația este de 22%, diferența de nivel de 100 de metri și altitudinea de sosire este la 1440 de metri.
Toate pârtiile de la Arena Platoș sunt deservite de instalații de transport pe cablu-teleski și un telescaun.
Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) din Arena Platoș, pentru sezonul 2014-2015 este:
Pentru a putea vedea imagini live ale camerelor web de pe pârtiile ce aparțin de Arena Platoș accesează linkul ACESTA.
Tarifele instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) în Stațiunea Arena Platoș, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Prețurile pentru închirierea echipamentelor de ski și snowboard la Arena Platoș, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Toate pârtiile au acces la centrul de închiriere echipament sportiv, bar, terasa de unde se pot procura gustări și băuturi calde. Poți apela cu încredere la serviciile instructorilor de ski și snowboard.
Pe lângă instructorii din zonă în ultimele 2 ani, Echipa Fresh-meat organizează tabere de ski și snowboard la Arena Platoș.
Pe lângă băutura de la bar, te mai poți destinde antrenându-te alături de cunoscuți sau nu, pentru campionatul de cuie!
Arena Platoș este probabil cea mai primitoare stațiune de ski și snowboard de la noi din țară (cel puțin din câte stațiuni a vizitat echipa ski-si-snowboard.ro), cu oameni minunați – de la directorul tehnic, Toni (de la care am obținut si un interviu), până la băieții care întrețin pârtia și fetele de la bar.