Stațiunea Straja este una din cele mai cunoscute și frecventate stațiuni montane din România, datorită stratului de zăpadă ce ține mai mult timp, dar și datorită multitudinii de pârtii. Cele care aparțin de Județul Hunedoara – Stațiunea Straja sunt: Pârtia Straja, Pârtia Lupului, Pârtia Lupului 2, Pârtia Canal, Pârtia Canal 2, Pârtia Platoul Constantinescu, Pârtia Sfântu Gheorghe, Pârtia Telegondola, Pârtia Mutu, Pârtia Platoul Soarelui, Pârtia Vârful Straja și Pârtia pentru Începători. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Straja poți găsi informații și detalii folositoare despre amplasarea geografica, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video s.a.m.d.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Hunedoara se găsesc la Cheile Buții, Straja, Pasul Vâlcan, Râușor și Parâng.
Staţiunea Turistică Straja este localizată în Judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de Municipiul Lupeni. Prima datare a localităţii a avut loc în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, principalele ocupaţii ale locuitorilor acestor zone erau creşterea animalelor şi vânătoarea. Începând cu secolul al 19-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată, iar Lupeniul a devenit un puternic centru industrial carbonifer al României. În acest oraş se află cea mai mare mină subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni.
Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 şi 3 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002.
Județul Hunedoara se învecinează cu Județele Arad, Timișoara și Caraș-Severin, la vest, cu Județul Alba la est și cu Județele Vâlcea și Gorj la sud. Județul cuprinde unităţi de relief distincte, regiunile muntoase ocupând o pondere majoritară. Depresiunile intramontane şi colinare, zonele depresionare şi defileurile completează structura reliefului din cuprinsul judeţului.
Carpaţilor Meridionali le aparţin masivele înalte şi mijlocii din sudul şi sud-estul judeţului, în timp ce Carpaţii Occidentali cuprind masivele mici şi mijlocii din vest şi nord. Din punct de vedere al treptelor de altitudine, etajul montan este compus din subetajul alpin (zone întinse din Munţii Retezat, Godeanu, Parâng şi parţial Ţarcu) şi subetajul de pădure (zonele medii şi joase din Munţii Retezat, Godeanu, Ţarcu, Parâng, aşa-numitul Podiş Dacic din Munţii Şureanu, Poiana Ruscă, Metaliferi şi Masivul Găina). Munţii Vâlcan (cu altitudinea maximă în Vârful Vâlcan – 1946 m) se situează în sectorul sud-vestic al Carpaţilor Meridionali, împreună cu Munţii Mehedinţi, închizând la sud arcul carpatic cuprins între Jiu şi Dunăre. În partea de est se remarcă grupul înălţimilor Straja – Mutu, iar în extremitatea de vest, Creasta Oslei. Pasul Vâlcan este o trecătoare situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali, în partea estică a Munților Vâlcanului, la o altitudine de 1621 m, pe drumul judeţean (DJ664) Vulcan – Schela (drum ce străbate partea vestică a Parcului Naţional „Defileul Jiului”). În Pasul Vâlcan se găseşte cabana omonimă, la o distanţă de 7 km faţă de Oraşul Vulcan.
Depresiunile intramontane din Judeţul Hunedoara cu aspectul unor golfuri (Petroşani, Haţeg, Strei) reprezintă treapta de relief cea mai joasă. Culoarul Orăştiei este mărginit de Munţii Metaliferi şi Şureanu şi are un caracter deluros spre sud, iar spre nord este alcătuit din terase şi lunci. Defileul Mureşului este cuprins, pe teritoriul judeţului, între Localităţile Deva şi Zam şi reprezintă un culoar depresionar format dintr-o succesiune de defileuri şi bazine.
Județul Hunedoara este așezat pe cursul mijlociu al Râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni (N), Orăștiei și Șureanu (S-E), Retezat-Godeanu, Vâlcan și Parâng (S) și Poiana Ruscă (S-V). Cele mai importante râuri care îl traversează sunt Mureș, Strei , Râul Mare, Crișul Alb și Jiu.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare echipată cu instalaţie de transport pe cablu – teleschi. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada – ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune. Prin cele 12 pârtii de ski și snowboard Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din sezonul 2012-2013, 20 km din aceștia vor fi acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 10 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.
Cea mai lungă pârtie este Straja, cu o lungime de 8,1 km, ce pleacă din Vf. Straja (1868 m) şi ajunge la staţia de îmbarcare a telegondolei (750 m). Înlocuirea telescaunului cu o telegondolă modernă şi construcţia noului telescaun de pe Vf. Straja au făcut mai facilă deplasarea pe pârtii a iubitorilor de zăpadă.
Pârtia Straja este o pârtie roșie cu un nivel de dificultate mediu, ce se întinde pe lungimea de 8.1 kilometri. Altitudinea de plecare se află la 1868 de metri, are o diferență de nivel de 1118 metri și ajunge la sosire la altitudinea de 750 de metri. Este acoperită cu zăpadă artificială.
Pârtia Lupului este o pârtie neagră cu un nivel de dificultate avansat și se întinde pe lungimea de 519 metri. Altitudinea de plecare se află la 1610 de metri, are o diferență de nivel de 163 de metri și ajunge la sosire la altitudinea de 1447 de metri. Pârtia Lupului din Straja este acoperită cu zăpadă artificială și este dotată cu nocturnă.
Pârtia Lupului 2 este o pârtie roșie cu un nivel de dificultate mediu și se întinde pe lungimea de 750 metri. Altitudinea de plecare se află la 1610 de metri, are o diferență de nivel de 163 de metri și ajunge la sosire la altitudinea de 1447 de metri. Pârtia Lupului 2 din Straja este acoperită cu zăpadă artificială și este dotată cu nocturnă.
Pârtia Canal este o pârtie neagră cu un nivel de dificultate avansat și se întinde pe lungimea de 1400 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1700 de metri, are o diferență de nivel de 180 de metri și o înclinație de 33%. Ocupă o suprafață de 5,6 hectare și ajunge la sosire la altitudinea de 1520 de metri. Această pârtie este amenajată special pentru snowboard.
Pârtia Canal 2 este o pârtie roșie cu un nivel de dificultate mediu și se întinde pe lungimea de 1200 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1700 de metri, are o diferență de nivel de 180 de metri și o înclinație de 28%. Ocupă o suprafață de 5,6 hectare și ajunge la sosire la altitudinea de 1520 de metri.
Pârtia Platoul Constantinescu este o pârtie albastră cu un nivel de dificultate mic și se întinde pe lungimea de 1741 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1726 de metri, are o diferență de nivel de 366 de metri și o înclinație de 19%. Ocupă o suprafață de 8.7 hectare și ajunge la sosire la altitudinea de 1360 de metri. Pârtia Platoul Constantinescu din Straja este acoperită cu zăpadă artificială și este dotată cu nocturnă.
Pârtia Sfântu Gheorghe este o pârtie albastră cu un nivel de dificultate mic și se întinde pe lungimea de 700 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1343 de metri, are o diferență de nivel de 144 de metri și o înclinație de 21%. Ocupă o suprafață de 2.8 hectare și ajunge la sosire la altitudinea de 1199 de metri. Pârtia Platoul Constantinescu din Straja este acoperită cu zăpadă artificială și este dotată cu nocturnă.
Pârtia Mutu este o pârtie albastră-roșie cu un nivel de dificultate mic-mediu și se întinde pe lungimea de 1269 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1697 de metri, are o diferență de nivel de 200 de metri și o înclinație de 24%. Ocupă o suprafață de 12.7 hectare și ajunge la sosire la altitudinea de 1497 de metri.
Pârtia Platoul Soarelui este o pârtie albastră cu un nivel de dificultate mic și se întinde pe lungimea de 405 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1462 de metri, are o diferență de nivel de 102 metri și o înclinație de 17%. Ocupă o suprafață de 2.8 hectare și ajunge la sosire la altitudinea de 1360 de metri. Pârtia Platoul Soarelui din Straja este acoperită cu zăpadă artificială și este dotată cu nocturnă.
Pârtia Telegondola este o pârtie roșie cu un nivel de dificultate mediu și se întinde pe lungimea de 3200 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1700 de metri, are o diferență de nivel de 180 de metri, o înclinație de 28% și ajunge la sosire la altitudinea de 1520 de metri.
Pârtia Vârful Straja este o pârtie roșie cu un nivel de dificultate mediu și se întinde pe lungimea de 1000 de metri. Altitudinea de plecare se află la 1868 de metri și este acoperită cu zăpadă artificială.
Pârtia pentru Începători este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și are lungimea de 400 de metri. În general este folosită pentru cursurile de schi ale Clubului Montana.
Pârtiile din Stațiunea Straja sunt deservite de 7 teleskiuri, un baby-ski, un telescaun și o telegondolă.
Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) din Stațiunea Straja, pentru sezonul 2014-2015:
Tarifele instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) în Stațiunea Straja, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Prețurile pentru închirierea echipamentelor de ski și snowboard la Straja, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
În Stațiunea Straja există mai multe centre de închiriere echipament sportiv de iarnă, monitori acreditați și chiar școli de ski și snowboard.
Partia de 8.1 km nu este chiar practicabilă pe toată lungimea ei. Ca să urci până la punctul de plecare trebuie să iei gondola, un tescaun și un teleski. Pe Lângă Pârtia Constantinescu cu o lungime de aproxiamtiv 1,5 km, ai urcarea cu telescaunul pe partea stângă și teleskiul pe partea dreaptă. Ajuns în vârf poți să urci alt teleski pe pârtia Mutu, cea cu lungimea de 1,3 km. Aceste două pârtii sunt unite și poți face o coborâre de aproximativ 3 km. Gondola teoretic este unită cu pârtiile mai de sus de o pasarelă, dar trebuie să traveresezi șoseaua, pe care rareori există zapadă. Pârtia pe sub gondolă are aproximativ 3,5 km. Cei 3 km de sus plus cei 3,5 km de sub gondolă, însumează până acum cam 6,5 km de pârtie. Începând cu zezonul 2016-2017, s-a introdus ski-pass unic, valabil pentru toate instalațiile pe cablu. Prețul este de 100lei/zi. Turiștii spun că la capitolul servicii, calitatea lasă de dorit, iar servirea în restaurante este cam lipsită de pretenții. Există câteva locuri de cazare decente, dar statiunea nu excelează nici la acest capitol. Nocturna funcționează până la ora 21:00.
Alte informații găsești pe
www.skistraja.ro
Tel: +40722 780 615
În staţiunea turistică Straja există un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont ce asigură atât ordinea şi disciplina în staţiune, cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.