Azuga, una dintre cele mai vechi stațiuni de schi de la noi din țară, aparține de Județul Prahova. Are în componență Pârtia Sorica, Pârtia Cazacu, Pârtia Cazacu Variantă, Pârtia Cazacu Bretea (sau Pârtia Cazacu Legătură), Pârtia Azuga Sud, Pârtia La Stână și Pârtia Cazacu Babyski Începători. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Azuga poți găsi informații și detalii folositoare despre amplasarea geografica, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video ș.a.m.d.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Prahova se găsesc la Sinaia, Bușteni și Azuga.
Azuga este un oraș aflat în nordul Județului Prahova, în zona istorică Muntenia. Se situează pe Valea Prahovei, la confluența cu Râul Azuga, la poalele Munților Bucegi și Munților Baiului, în vecinătatea culmilor Sorica și Cazacu.
În trecut, Azuga purta denumirea de Între Prahove și a avut, ca şi celelalte localităţi de pe valea superioară a Râului Prahova, un statut aparte. Amplasarea acestei aşezări în zona montană a constitutit argumentul forte pentru acordarea statutului de “staţiune climaterică de prim rang” şi localitate “de villegiatură“. Acest statut trecut în Anuarul Oficial a fost obţinut în anul 1924, după realizarea mai multor anchete la faţa locului. Evoluţia numărului de turişti a fost atent urmărită. La 1892 au fost înregistraţi 485 de vizitatori. În 1936 s-a înfiinţat Oficiul Naţional de Turism şi ulterior, la Azuga s-a înfiinţat Oficiul Local de Turism.
În anul 1948 staţiunea era foarte apreciată, un număr mare de villegiaturişti, printre aceştia şi mulți străini au venit la Azuga. (sursa: monumenteprahova.ro )
Infrastructura domeniului schiabil al Văii Prahova, care însumează peste 22 de kilometri de pârtii, poziționează Județul Prahova pe locul doi pe țară, într-un clasament realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, după Județul Brașov. Prahova este pe locul trei pe țară și în clasamentul celor mai lungi pârtii de ski și snowboard, cu „Drumul de Vară” care măsoară 2972 de metri, fiind administrată de Primăria Sinaia.
Județul Prahova își are limitele geografice și administrative la nord cu Județul Brașov, la est cu Județul Buzău, la sud cu Județul Ilfov și cu Județul Ialomița, iar la vest cu Județul Dâmbovița.
Județul este cunoscut și pentru regiunea turistică Valea Prahovei, aflată în partea de nord-vest și pentru zona viticolă Dealul Mare, cu podgoriile de la Tohani și Valea Călugărească.
Județul Prahova este situat la sud de curbura Munților Carpați, în zona de centru-sud a României, fiind străbătut de meridianul de 26ºEst și de paralela de 45ºNord. Prahova ocupă o suprafață de 4716 kmp, reprezentând 2% din teritoriul țării.
Județul are un relief deosebit de variat, începând de la culmile Carpaților Meridionali (Munții Bucegi) și Carpaților Orientali (grupa Carpaților Curburii — Munții Baiului, Grohotiș și Ciucaș) în nord, urmate de dealurile subcarpatice în centru și Câmpia Piemontană a Ploieștilor (parte a Câmpiei Române) în partea de sud. Munții din nord pot fi trecuți prin Valea Prahovei către Pasul Predeal de pe teritoriul județului vecin, Brașov, sau prin Pasul Bratocea, pe Teleajen, ambele drumuri ducând către Brașov.
Clima Județului Prahova este temperat-continentală. Temperatura medie anuală este de -2ºC la altitudini mari și depășeste 10ºC în regiunile joase din câmpie.
Azuga este o stațiune turistică cu vechime în sporturile de iarnă. Azuga se poate mândri cu prima pârtie de schi din România omologată de Federația Internațională de Schi – Pârtia Sorica.
În Azuga se regăsesc 7 pârtii cu o lungime totală de 7 kilometri și 7 instalații de cablu cu o lungime totală de 4 kilometri.
Județul Prahova este un important nod, atât de cale ferată, cât și de căi rutiere, fiind traversat de mari axe rutiere spre Europa Centrală, Europa de Est, Rusia, Turcia și Grecia.
Spre Azuga, accesul auto îl poți face pe DN1/ E60 (București – Ploiești – Câmpina – Comarnic – Sinaia – Bușteni – Azuga – Predeal – Brașov), pe DN71 (Târgoviște – Pucioasa – Fieni – Moroieni – Sinaia) și mai departe pe DN1/E60 (Sinaia – Bușteni – Azuga – Predeal – Brașov) sau pe 129A din Predeal (o variantă ocolitoare și nerecomandată).
Accesul feroviar spre Azuga se poate face pe ruta București – Brașov și sunt garnituri de toate tipurile, de la Regio (vechiul tren personal), la Inter Regio (vechiul tren accelerat/rapid) și InterCity.
Din 2004 au fost introduse automotoarele Desiro (Săgeata Albastră) pentru trenurile rapide care circulă pe distanțe medii (trenurile zăpezii: București – Sinaia – Bușteni – Azuga – Predeal – Brașov cu oferte tarifare avantajoase în perioada de iarnă).
Stațiunea Azuga a avut prima pârtie de schi omologată. Oferă posibilități de cazare destule, fiind o stațiune turistică dezvoltată și promovată foarte mult, mai ales după 1990. Turiștii se pot caza în hoteluri, pensiuni, vile, cabane sau la persoane private.
În Azuga se regăsesc 7 pârtii de ski și snowboard cu o lungime totală de 7 kilometri și 7 instalații de cablu cu o lungime totală de 4 kilometri.
Pârtia Sorica este o pârtie roșie cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 2100 de metri. Are altitudinea de plecare la 1539 de metri, înclinația de 29% și diferența de nivel de 561 de metri. Ocupă o suprafață de 8,4 hectare și are altitudinea de sosire la 938 de metri. Pârtia Sorica din Azuga are capacitatea de până la 2500 de persoane, este deservită de un teleski și o telegondolă. Dispune de nocturnă și tunuri de zăpadă și este omologata de Federația Internațională de Schi si de Ministerul Turismului.
Pârtia Cazacu este o pârtie roșie cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 2200 de metri. Are altitudinea de plecare la 1540 de metri, înclinația de 28% și diferența de nivel de 530 de metri. Ocupă o suprafață de 7,5 hectare și are altitudinea de sosire la 1010 metri. Pârtia Cazacu din Azuga dispune de nocturnă, tunuri de zăpadă și are capacitatea de până la 700 de persoane. Este deservită de un teleski și o telegondolă.
Pârtia Cazacu are în partea de jos următoarele 2 ramificațiii:
Pârtia Cazacu Variantă este o pârtie roșie cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 400 de metri. Are altitudinea de plecare la 1114 metri, înclinația de 33% și diferența de nivel de 116 metri. Se desfășoară pe lățimea de 19 metri, ocupă 1 hectar și are altitudinea de sosire la 998 de metri. Pârtia Cazacu Variantă din Azuga are capacitatea de până la 500 de persoane, este dotată cu tunuri de zăpadă artificială și este deservită de un teleski și de un baby-ski.
Pârtia Cazacu Bretea (Pârtia Cazacu Legătură sau Stație) este o pârtie roșie cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 715 de metri. Are altitudinea de plecare la 1141 de metri, înclinația de 23% și diferența de nivel de 213 de metri. Ocupă o suprafață de 1 hectar și are altitudinea de sosire la 928 metri. Pârtia Cazacu Bretea din Azuga are capacitatea de până la 400 de persoane și este deservită de telegondolă, teleski și tunuri de zăpadă.
Pârtia Azuga Sud este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și are lungimea de 770 de metri. Pârtia are altitudinea de plecare la 1487 de metri, înclinația de 20% și diferența de nivel este de 154 metri. Se desfășoară pe lățimea de 50 metri, ocupă suprafața de aproape 4 hectare și are altitudinea de sosire la 1333 de metri. Pârtia Azuga Sud din Azuga are capacitatea de până la 500 de persoane. Este dotată cu tunuri de zăpadă artificială și este deservită de un teleschi și de telegondolă.
Pârtia La Stână este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și are lungimea de 910 metri. Are altitudinea de plecare la 1487 de metri, înclinația de 17% și diferența de nivel de 154 metri. Se desfășoară pe lățimea de 50 metri, ocupă 4,5 hectare și are altitudinea de sosire la 1333 de metri. Pârtia La Stână din Azuga are capacitatea de până la 500 de persoane și este dotată cu tunuri de zăpadă artificială. Este deservită de un teleski și de telegondolă.
Cazacu Babyski Începători este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic și are lungimea de 110 metri. Pârtia Cazacu Începători (baby-ski) din Azuga este dotată cu tunuri de zăpadă, instalație nocturnă și este deservită de baby-ski.
Alte pârtii de ski fond, precum și un traseu de snowboard, situate în vecinătatea Pârtiei Cazacu, însumeaza 10 km.
Infrastructura de transport pe cablu din Azuga este asigurată de Telegondola Azuga, Teleski Sorica, Teleski Cazacu, Babyski Cazacu, Babyski Sorica, Banda rulantă Sorica, Teleski Sorica Sud (La Stână).
Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) din Stațiunea Azuga, pentru sezonul 2014-2015 este:
Tarifele pentru instalațiile de transport pe cablu de la Azuga, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Prețurile pentru închirierea echipamentelor de ski și snowboard la Azuga, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
În Complexul Cazacu este interzis snowbording-ul deoarece pârtia este privată, iar proprietarul nu permite acest lucru.
Atenție!
Complexul Cazacu (cu teleski și babyski) și Complexu Sorica (telegondola, teleski și banda) nu funcționează cu aceleași abonamente.