Istoria Snowboardului în România – video

0-istoria-snowboardingului-in-romania

Echipa SSS a încercat să afle cât mai multe detalii despre cum a evoluat scena snowboardului în România și despre veteranii acestui sport al zăpezii.

Istoria Snowboardului în România – pionerii

În România, snowboardul a apărut la sfârșitul anilor ’80 în două zone din țară, la Sinaia și la Bâlea Lac.

Exista voci care afirmă că la Sibiu au fost primii snowboarderi, înainte de Sinaia (Andi Fazekas în 1985, Sibiu, fiind cel mai cunoscut pioner al acestui sport; Mortila Zaharescu Toma în 1987, Sinaia).

Despre Andy Fazekas se știe că a dat tonul snowboardului în judeţul Sibiu. A început în anul 1985, iar prima placă şi-a construit-o cu mâinile sale.

6-arena-platos-andy-fazekas-romania-snowboard-veteran-primii-ski-si-snowboard

Andy Fezekas>>>Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Încă mai am acea placă. Mulţi oameni au vrut să o cumpere, dar ţin la ea enorm. Poate o scot la o tură înainte de concurs…“, declara Fazekas, înaintea concursului din 2013 organizat la Arena Platoș, Sibiu.

Şi-a început cariera de profesionist în 1995, iar de atunci a dominat toate concursurile la care a participat. A câştigat de 12 ori campionatele naţionale de snowboard, fiind campionul en-titre după victoria din ultimul campionat desfăşurat la Azuga. În 2001 ocupa locul 22 la nivel mondial, iar în 2003 a încheiat pe locul 5 campionatul mondial de bordercross.

2-istoria-snowboardingului-snowboardului-in-romania-Mortila-Zaharescu-Toma-rider-ski-si-snowboard-romania-boardercross

Mortila Zaharescu Toma>>>Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În anul 1987, Doctor Călin Arimie a cumpărat primul snowboard din fibra de plastic și cu legături formate din curele. Împreună cu Mortila Zaharescu Toma au început să coboare pe snowboard în Valea Dorului, Sinaia.

1-istoria-snowboardingului-snowboardului-in-romania-Mortila-Zaharescu-Toma-rider-ski-si-snowboard-romania

Mortila Zaharescu Toma>>>Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

După 1988, turiștii străini care veneau să învețe să skieze au adus și primele plăci de snowboard cu ei. Cehii au venit cu VASA Dictator și englezii cu Burton și Crazy Banana, pe care monitorii de ski autohtoni le-au achiziționat și au început să practice acest nou sport. Dintre aceștia, primii care au practicat snowboardul au fost Dan Sîrbu (Sinaia), Andi Mihai (Bușteni), Dinu Ștefănescu, Marius Centiu și Gabriela Muraru (București).

Istoria Snowboardului în România – dezvoltare, competiții

În anii ’90, în Poiana Brașov, au apărut câțiva snowboarderi care au contribuit la dezvoltarea acestui sport în România. Dorin Pipos, Mihaela Sulica, Mihai Cotop, Silvia Demeter și Miklos Iulius au fost primii practicanți care au obținut rezultate foarte bune în următorii ani.

Cele mai bune rezultate obținute în acest domeniu de sportivi români au fost locul 11 în Cupa Mondială, locul 1 în Cupa Continentală la snowboardcross (Silvia Demeter) și locul 2 FIS Race și clasarea în primii 36 în Clasamentul Europa Cup (Mortila Zaharescu Toma).

4-silvia-demeter-snowboardcross-ski-si-snowboard-in-romania

Silvia Demeter>>>Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În România, snowboardul a adunat primii adepţi la începutul anilor ’90, imediat după Revoluţie. După un scurt progres a urmat o lungă perioadă de stagnare.

3-silvia-demeter-snowboardcross-ski-si-snowboard-in-romania

Silvia Demeter>>>Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În România, nimeni n-a avut „răbdare” cu snowboardul. Adică el a apărut în anii ‘90, au existat mărci interesate în creşterea nivelului competiţional şi al mişcării. Rezultatele au apărut dar, exact în mijlocul evoluţiei, totul s-a oprit. După care a venit criza. Acum pare că suntem din nou în momentul zero. Cei mai buni rideri din ţară au deja peste 25 de ani, ca să nu zic spre 30. Generaţia nouă se lasă uşor aşteptată. Burn a înteles că e nevoie de timp, că e nevoie de investiţii în evenimente chiar dacă ele momentan sunt mici şi că riderii au nevoie de susţinere, chiar dacă ei nu sunt încă la nivelul de „afară”. Dar, din păcate, cu o floare nu se face primăvară. Toată lumea – de la Federaţie la marketeri, sponsori şi owneri de staţiuni montane – trebuie să înţeleagă că snowboardul are un potenţial de entertainment uriaş. Dar, ca orice mişcare, are nevoie de interes şi de investiţii”, spune Radu Pilat, Community Marketing Expert.

Istoria Snowboardului în România – Filmul documentar From Romania With Love

Al treilea episod din scena est-europeană de snowboard a fost filmat în România.

Andy Fazekas, pe vremea aceea student în Sibiu, probabil nu și-a imaginat niciodată că un cadou primit de la rudele sale din Germania în anul 1984 ar avea un impact atât de puternic asupra tineretului din România… comunistă, și nu numai.

La scurt timp după primirea cadoului, a fost delegat de Nicolae Ceaușescu pentru a prezenta noul sport intitulat snowboard întregii nații, în timpul Festivalului Serbările Zăpezii.

Cu timpul, în regiunea muntoasă din Transilvania s-a dezvolatat prin pasiune, dedicație și ambiție o scena a snowboardului autohton. Acești tineri s-au dedicat total pentru dezvoltarea acestui sport, în întreaga țară. Din motive economice, majoritatea veteranilor și-au fabricat singuri sau cu ajutorul prietenilor primele snowboarduri. Toți au trecut peste rutina zilnică legată de problemele cu stațiunile care nu acceptau riderii pe pârtiile de ski, lipsa fun-park-urilor special amenajate și mentalitatea restrânsă a oamenilor cu privire la snowboard și snowboarderi.

Și totuși, ce trebuie admirat, respectat și de ce nu, învâțat de la ei, este că nu au cedat. Au continuat până au reușit să-și trăiască visul de a face snowboarding cu pasiune.

Filmul descrie călătoria prin scena freestyle a snowboardingului din România. Boarderii profesioniști precum Wojtek Paelusiak sau Bazsi Takcs și alții din țări precum Slovacia, Franța, Polonia sau Ungaria, se înâlnesc cu snowboarderii locali profesioniști români pentru a descoperi Carpații și alte locuri interesante de dat din România.

Interviuri interesante despre dezvoltarea acestui sport și scena snowboardingului autohton, dar și dificultățile prin care au trecut riderii români sunt completate cu imagini de freestyle snowboarding est european de cea mai bună calitate. De aceea Echipa SSS a ales să arate acest film la Istoria Snowboardului în România.

Producer: Blickinsfreie – blickinsfreie.de
Promoter: Romanian Graffiti – romaniangraffiti.ro

Te dai? Comenteazã!