Echipamentul de protecție pe pârtie

sss-echipamentul-de-protectie-pe-partie-armura-soft-genuchiere-coloana-pantaloni-scurti-ski-snowboard-te-dai

Echipamentul de protecție pe pârtie are în componență mai mult multe elemente. Echipa SSS o să-ți prezinte cele mai importante componente.

Casca de ski/snowboard de protecție

sss-casca-de-snowboard-de-protectie-ski-si-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Casca de schi/snowboard ar fi prima recomandare pentru tine ca să te simți mai în siguranță pe pârtie. Conform unui studiu al British Medical Journal, loviturile la cap pot fi reduse cu până la 35% daca porți cască pe pârtie. Reducerea riscului la accidente de acest fel a crescut cu 59% în cazul copiilor sub 13 ani, potrivit aceluiași studiu.

Există o grămadă de argumente atât pro, cât și contra purtării căștilor, dar la sfârșitul zilei faptele vorbesc de la sine. Să porți o cască înseamnă să reduci riscul loviturilor grave în zona capului  în cazul unor accidente.

Motive bune pentru a purta o cască de schi/snowboard:

– odată ce zăpada a fost bătătorită, există riscul să se formeze un strat de gheață deasupra. Capul tău neprotejat și izbit de gheață poate avea drept rezultat răni grave și lovituri dureroase.

– chiar dacă vei cădea pe zăpadă moale, dedesubt poate fi un pietroi sau un ciot de lemn, o casca de protecție este necesară pentru mai puține dureri.

– căștile de protecție nu numai că te vor proteja, dar îți vor ține și de cald.

– căștile bune au propriile sisteme de ventilație; poți să reglezi cât aer vrei să intre prin fantele de aerisire (la cele care permit acest lucru).

– multe dintre căști sunt dotate cu mini-difuzoare și cu conectori pentru mp3, sau urechi detașabile/căști.

– căștile de ultimă generație sunt foarte ușoare, asigură o ventilație excelentă și se reglează perfect pe cap.

– căștile sunt cool; există multe modele cu și mai multe desene și culori.

Cum alegi o cască de ski/snowbaord de protecție?

casca-de-snowboard-de-protectie-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În primul rând, nu toate căștile de ski/snowboard oferă același grad de protecție. Poate că nu vei avea nevoie de protecție maximă, dar asta depinde de stilul tău de a schia. Dacă te dai doar pentru recreere, probabil că nu vei vrea să îți cumperi o cască scumpă special concepută pentru competiții de schi alpin fabricată din fibră de carbon. Așa că înainte să îți iei o cască, ia în considerare următoarele:

Fantele de aerisire. În funcție de cât de ventilat vrei să fii la cap, verifică numărul și modul de dispunere a găurilor de aerisire de pe cască.

Designul. Unele căști îți asigură o protecție mai bună, acoperindu-ți și urechile cu materialul din care sunt construite. Altele sunt mai „scurte”, urechile fiind acoperite de un material moale, parte a căptușelii din cască. Chiar și acestea oferă o protecție mai mult decât suficientă pentru o partidă recreațională de schi sau de snowboard.

Cu margine în partea din față sau fără? Arată, de fapt, ca borul unei pălării. Alegerea unei astfel de căști de schi sau snowboard nu este doar o problemă de stil. Acea protecție poate acționa ca un scut, oprind gheața sau zăpada să-ți intre în ochi. Ar fi păcat!

Compatibilitate audio. Protecțiile pentru urechi ale acestui tip de cască sunt dotate cu difuzoare și cu intrări pentru mufa stereo conectată la mp3.

Potrivirea cu ochelarii. Majoritatea căștilor urmează linia ochelarilor. Pentru mai multă siguranță, ia ochelarii cu tine și verifică asta, atunci când îți cumperi casca.

PONT: Nu cumpăra o cască second-hand. La fel cum o cască pentru bicicliști sau skateri ar trebui să nu mai fie folosită dacă este avariată după unul sau mai multe lovituri serioase, la fel ar trebui să se întâmple și cu caștile de schi/snowboard.

Mănușile

sss-manusi-de-ski-si-snowboard-te-dai-libertate-si-distractie-in-natura

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În funcție de buget și de pretențiile tale de rider, cumpără-ți mănușile de ski sau snowboard! Fie că le iei de la taraba de la baza pârtiei, fie de la o firmă de renume, acestea nu sunt un moft. Sunt obligatorii. Evident, calitatea costă, ca și în cazul celorlalte accesorii și piese de îmbrăcăminte. Ele își fac treaba: te protejează de frig, de umezeală, de lovituri la impactul cu solul. Unele chiar au în căptușeală o tijă din plastic dur, care îți protejează încheieturile și palmele. Există și mănuși subțiri, din material sintetic, care se poartă pe sub cele de schi. Acestea sunt foarte utile în cazul în care afară e foarte frig și este nevoie să scoți mănușa cea groasă ca sa îți legi boots-ii, de exemplu, sau ca să faci o poză.

Cagula

sss-cagula-de-ski-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Magazinele oferă multe modele de cagulă pentru schi si snowboard. Ca și croială, majoritatea sunt făcute pentru a proteja toată fața și capul, sau doar fața sau anumite părți ale feței. Când alegi o cagulă, fii atent la materialul din care este fabricată: unele sunt făcute din material windstopper la exterior cu polar pe interior. Acestea țin de cald, protejează la vânt, mai ales când schiezi la viteze mari și au o respirabilitate bună. Altele sunt făcute doar din polar, din lână sau din neopren. În funcție de nevoile tale, ia-ți o cagulă și nu-ți va părea rău! O cagulă bună o sa te coste un pic mai mult, dar vei vedea că face toți banii atunci când pe pârtie, în vârf de munte, vântul tăios și rece, multele grade sub 0 și viscolul, vor fi parte din distracția ta și nu un chin.

Eu nu am putut mânca normal timp de 2 săptămâni din cauza durerilor groaznice în gât, cu care m-am pricopsit în urma unei răceli, tocmai din cauză că nu am purtat cagula atunci când a trebuit. În timp ce mă dădeam cu viteză, frigul a intrat pe lângă ochelari și cască, a ajuns la ureche și… a fost suficient să se inflameze amigdalele.

Cagula purtată la vremea ei te salvează de dureri și de bani cheltuiți pe antibiotice!

Armura

 

sss-armura-soft-shell-hard-protectie-ski-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Cum alegi armura? La ce e bună? Ai nevoie de ea?

Fie că ești un schior sau snowboarder experimentat sau doar începător, un lucru e sigur: căzăturile sunt la ordinea zilei, fie că sunt mai rare sau mai dese. Armurile pot face ca aceste căzături să fie mai puțin dureroase.

Există două tipuri de armură: hard-shell și soft-shell.

Armurile hard-shell sunt construite în cea mai mare parte din elemente din plastic rezistent, mulate pe părțile-cheie ale corpului, supuse loviturilor: stern/piept, spate, umeri și coate. Deși sunt mai groase și oarecum mai incomode decât cele soft-shell, acestea protejează mai bine. Armura hard-shell este utilă atunci când stilul tău de a te da pe pârtie este mai agresiv. Atunci când vei cădea, vei fi recunoscător armurii tale.

Armurile soft-shell au elemente de căptușeală umplute cu spumă, care amortizează loviturile în zonele expuse. Datorită construcției specifice, aceste armuri sunt mai flexibile și mai ușoare decât cele hard-shell. Armurile soft-shell sunt bune pentru tine, dacă:

– ești un rider care se dă ușor, pentru recreere și este important să îți protejezi partea de sus a corpului

– ești începător și te deprinzi cu elemente mai avansate de tehnică

– ai avut un accident și vrei să îți protejezi mai bine zona afectată

– pur și simplu vrei să ai pe tine echipamentul de bază și ceva extraprotecție.

 

Jachetă, vestă, sau doar protecție pentru coloană?

sss-armura-soft-genuchiere-coloana-pantaloni-scurti-ski-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Armurile sub formă de jachetă sunt disponibile sub mai multe forme din punct de vedere al designului, începând de la cele care îți asigură o protecție completă, până la cele care acoperă doar anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul și umerii sau doar coloana vertebrală. Ceea ce trebuie să te întrebi tu este ce parte de sus a corpului vrei să protejezi? Ai anumite zone care îți fac probleme la efort? Dacă, de exemplu, în trecut ai avut un umăr lovit sau ești mai sensibil la coloană, poate acelor zone ar trebui să le acorzi o mai mare importanță.

Armurile sub formă de vestă îți acoperă pieptul, coastele și spatele, lăsând brațelor o libertate mai mare de mișcare.

Armurile pentru coloană le atașezi cu ajutorul unor bretele elastice, cu arici. Sunt construite ca niște carapace de broască țestoasă, doar că sunt flexibile, ușoare și subțiri. Plasticul dur din care sunt construite va asigura o protecție eficientă spatelui tău.

Unii rideri nu poartă amură, motivând că e greoaie și voluminoasă, afectându-le libertatea de mișcare. Alții vor cât mai multă protecție și cheltuiesc sume mari pe astfel de echipamente. Este bine totuși să fii precaut, să găsești ce să pui pe tine astfel încât să ai măcar un minim de protecție. Gama de produse de acest fel este foarte variată. Regula care se aplică aici, ca și în alte domenii, este că prețul face diferența. Cu cât vei investi mai mulți bani în aceste accesorii, cu atât vei beneficia mai bine de tehnologia folosită pentru construcția lor. Există armuri hard-shell din materiale dure, foarte ușoare și subtiri, care asigură o mobilitate foarte bună.

În video-tutorialul semnat de prietenii de la fresh-meat.ro, Dan Marcu, instructor de snowboard, vorbește despre protecția pentru coloană și ce trebuie să știi despre ea.

Mai multe detalii legate de Protecția pentru coloană și acest video găsești AICI.

Orice vei alege, gândește-te la siguranța și la sănătatea ta!

Ochelarii de ski și snowboard

La ce sunt buni  ochelarii de ski și snowboard? Păi, în primul rând, ochelarii de protecție sunt concepuți să filtreze razele UV și să îți protejeze ochii de reflexiile soarelui în zăpadă. O pereche de ochelari de ski sau snowboard ieftini, cel mai probabil nu te vor proteja de razele UV. Ochelarii de protecție iau conturul feței, împiedicând gheața, zăpada și vântul să pătrundă. Te vor proteja, de asemenea, de crengi și ramuri atunci când te dai printre copaci, mai ales la viteză mare. Majoritatea ochelarilor au lentilă dublă, aerisită, prevenind astfel aburirea. Pentru cei care poartă ochelari de vedere, există și ochelari de schi special construiți pentru a fi purtați peste aceștia. Vei găsi, de asemenea, ochelari ale căror lentile pot fi schimbate, în funcție de condițiile meteo.

Cum alegi ochelarii de ski sau snowboard?

sss-echipa-ochelarii-de-ski-si-snowboard-te-dai-echipament-libertate-si-distractie-in-natura

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Mulți nu cred că vor avea nevoie de ochelari până în momentul în care se vor da de vreo două ori și vor avea parte de vânt rece, gheață, zăpadă sau soare puternic pe pârtie. Mai ales dacă au parte de toate deodată.

Ar fi mai bine să-ți cumperi ochelarii, decât să-i închiriezi. Centrele de la baza pârtiei nu au prea multe modele și, în timp, vei plăti mai mult pentru folosirea lor. Atunci când îți cumperi ochelari, ține cont de culoarea lentilei și de forma lor. Ia casca de protecție de ski sau snowboard cu tine și fii atent la conturul ochelarilor și la marginea dinspre frunte a căștii: acestea trebuie să urmeze aceeași linie, să se îmbine perfect.

Vei vedea că ochelarii de schi/snowboard vin cu o varietate de culori. Culoarea ochelarilor nu este doar o fiță și nu o alegi în funcție de trendul modei. Ea îți va îmbunătăți vederea pe pârtie, filtrând lumina și polarizând culorile din jurul tău, în funcție de vreme. Ochelarii au un indice VLT (visible light transmission—essentially), mai pe românește, cantitatea de lumină care ajunge la ochiul tău. Veți mai găsi, de asemenea, indicele S urmat de o cifră (de la 0 la 3), care este corespondentul indicelui VLT. O lentilă cu S 0 este bună pentru noapte, iar o lentilă S 3 este utilă în condiții de lumină orbitoare. În general, dacă lentila are un număr VLT mai mare, înseamnă că ea poate fi folosită atunci când sunt nori și vremea este închisă. Dacă indicele VLT este mai mic, lentila este potrivită pentru vreme cu soare. Așadar, avem următoarele tipuri de lentile:

lentilele incolore sunt potrivite pentru viscol și pentru noapte. Ele pot avea un indice VLT de 99% sau S 0

lentilele colorate în nuanțe de galben, auriu, orange deschis filtrează lumina albastră, accentuează umbrele, permițându-ți să vezi mai bine dâmburile. Sunt utile pentru zilele mai întunecate, cu lumină variabilă și pentru condiții de ceață

lentilele colorate cu maro, orange închis, bronz sau verde cresc contrastul și asigură confort ochilor în lumină strălucitoare.

Unele lentile au și polarizare. Structura unei lentile polarizate face ca reflexiile orizontale să fie blocate, îmbunătățind, astfel, vizibilitatea atunci când ai un soare puternic care se reflectă în zăpadă, de exemplu.

Pantalonii de protecție pentru ski sau snowboard

sss-armura-soft-pantaloni-scurti-ski-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

De ce ai avea nevoie de pantalonii de protecție?

Poate că nu ești obișnuit cu idea de a purta pantaloni de protecție pe sub cei de schi/snowboard, dar după ce vei avea la activ câteva căzături in fund, poate vei reflecta un pic și la această oportunitate.

Pantalonii de protecție pot fi o alegere înțeleaptă pentru riderii fără experiență care tocmai învață cum să stea în echilibru pe placă/schiuri, dar și pentru cei mai experimentați care vor să-și forțeze un pic limitele, încercând trick-uri noi și pârtii neumblate sau cu grad mai mare de dificultate.

Cu niște pantaloni de protecție de calitate vei avea parte de:

protecție la căzăturile pe fund, astfel încât, atunci când vei lua în plin o margine de dâmb, durerea va fi mult atenuată, iar fundul tău nu va mai fi vânăt.

protecție la șolduri și pe coapse, pentru căzăturile în lateral.

protecție pentru genunchi.

căptușeală și o bună izolație pentru fund, foare utile atunci când iei o pauză, te așezi pe zăpadă, privindu-ți prietenii sau peisajul. Straturile țesăturii îți vor ține și de cald; o pereche de astfel de pantaloni fabricați din material respirabil vor fi călduroși, fără a se supraîncălzi.

PONT: Când alegi o pereche de pantaloni de protecție fii atent la ce parte protejează: unele au elementele de protecție din spumă și/sau burete cusute în material, altele pot fi scoase. În funcție de model și de producător, unii pantaloni beneficiază de extra protecție prin atașarea cu arici a unor părți din plastic dur. De asemenea, vei găsi pantaloni de protecție mai scurți și mai lungi. Majoritatea pantalonilor sunt unisex, dar unele firme produc pantaloni special pentru femei. Bineînțeles, există pantaloni și pentru cei mici.

Ca alternativă la armurile complete pentru corp și la pantalonii de protecție, puteți opta pentru protecții separate pentru genunchi, încheieturi și coate, fie că sunt fabricate din burete/spumă, fie din plastic dur.

Te dai? Comenteazã!