Cu ce te îmbraci pe pârtie, este un lucru important de știut și folositor. Riderii (schiori și boarderi) ar trebui să aibă noțiunile necesare despre echipamentul outwear și, în timp (dacă nu-și permit de la început), ar trebui să-și achiziționeze toate piesele de îmbrăcăminte respective.
Tricou din poliester. Tricoul nu trebuie să fie din bumbac. Când transpiri, bumbacul se udă și rămâne așa. Mai ales dacă te oprești din efort, tricoul de bumbac ud va deveni rece pe corp și poți răci; în plus, nu e nici confortabil să ai îmbrăcămintea rece și udă pe tine. Un tricou din poliester va păstra temperatura corpului constantă. Datorită țesăturii speciale, va conduce transpirația spre exterior și se va usca foarte repede, iar atunci când ești în repaus, nu îl vei simți rece pe piele.
Pantaloni din poliester. Aceștia vor fi foarte utili pe pârtie, mai ales in zilele cu multe grade sub zero. Fac fix același lucru ca tricoul. Îți vor menține partea de jos a corpului într-o zonă de confort, astfel încât să nu îngheți în timp ce te dai.
PONT: cumpără-ți pantaloni din material uni, sa nu aibă țesătura cu model în relief (dungi, de exemplu), iar îmbinările și cusăturile să fie fine, de calitate, altfel riști ca după o zi pe pârtie să rămâi cu răni. Boots-ii strânși pe picior vor apăsa pe izmană și vei rămâne cu semne.
Polar. Cunoscut ca și Polartec sau flece, polarul este de diferite grosimi; ține de cald și are o respirabilitate bună, ca și tricoul de poliester. Materialul moale are, de asemenea, și o oarecare impermeabilitate. Fiind din material sintetic, se va usca repede și te va proteja de frig, chiar daca ești îmbrăcat doar cu el.
Costum de schi/snowboard. Oferta este pentru toate buzunarele, mai ales în perioada de reduceri. Nu te arunca, însă, la ce este cel mai ieftin. Când alegi o geacă sau un pantalon pentru pârtie, verifică pe etichetă specificațiile:
Gradul de impermeabilitate. Este indicat în milimetri, de exemplu 5000 mm/H2O, 8000mm/H2O. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât costumul tău te va proteja mai bine de umezeala din exterior.
Gradul de respirabilitate. Este exprimat în grame/m2/24hr, de exemplu 8000 g/m2/24hr. Cu cât această cifră este mai mare, cu atât te vei simți mai bine când faci efort, transpirația fiind eliminată spre exterior mai eficient.
Evident, cu cât indicii prezentați mai sus vor fi mai mari, cu atât mai mult va crește și prețul.
Pantalonii și geaca sunt mai bune dacă au întărituri pe zonele de solicitare mai mare, cum ar fi coatele sau genunchii. Fermoarele, de asemenea, sunt mai rezistente dacă sunt întărite. Verifică și grosimea căptușelii. Unii dintre voi se vor simți mai bine cu o căptușeală groasă, alții cu una foarte subțire; unele costume nici nu au căptușeală.
Ponturi:
Foarte utile sunt fantele pentru aerisire, atât la pantaloni, cât și la geacă. Acestea se inchid cu fermoare, iar când ești încins le vei aprecia funcționalitatea. La costumele mai ieftine acestea pot lipsi.
Șosetele de schi sau snowboard sunt groase și înalte, până aproape de genunchi. Fie că sunt din lână, poliester sau din alte materiale sintetice combinate, îți vor ține picioarele calde. Probabil că le vei scoate un pic ude la sfârșitul zilei, dar fiind elastice și cu o respirabilitate bună, te vei simți bine în ele tot timpul. Nici să nu te gândești să îți pui șosete de bumbac. Când o să transpiri, acestea vor rămâne ude, se vor strânge pe picior și există riscul să faci bătături la frecarea cu boots-ii sau cu clăparii. În plus, în momentele de pauză, se vor răci pe picior.