Cum alegi casca de snowboard și ce trebuie să știi despre ea

casca-de-snowboard-de-protectie-ski-si-snowboard

Cum alegi casca de snowboard ar trebui să fie un lucru foarte important pentru tine. Protecția împotriva accidentărilor ar trebui să te determine să afli cât mai multe lucruri. Echipa SSS îți va arăta nu doar cum alegi casca de snowboard, dar și ce tebuie să știi despre ea.

Deși casca de snowboard nu arată atât de bine și uneori chiar nu este confortabilă, ea este esențială în prevenirea leziunilor la cap, de la mici dureri până la lovituri grave (sau mai rău!).

În funcție de stațiunea de ski și snowboard în care te afli, este posibil să fie sau să nu fie obligatorii căștile de snowboard de protecție (la noi în țară nu sunt obligatorii în nicio stațiune). Cu toate acestea, chiar și în locurile unde casca de snowboard pentru protecție este opțională, o să întâlnești rideri care poartă așa ceva.

Este necesar să porți o cască de snowboard pentru protecție?

sss-casca-de-snowboard-de-protectie-te-dai-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Unii rideri susțin că din experiența lor, a purta o cască de snowboard pentru protecție conduce la o deteriorare semnificativă a imaginii snowboarding-ului. Ei descriu sentimentul “ca un pumnal înfipt în inima libertății” oferite de acest sport (care de altfel este și principalul argument al evoluției rapide a snowboardingului).

Ca de cele mai multe ori în viață, decizia de a purta sau nu îți aparține, atât timp cât ești dispus să accepți posibilele repercusiuni ale hotărârii tale. Există și excepția când stațiunea în care te afli nu acceptă rideri pe pârtie fără cască de snowboard și aici evident că ai de ales ori să o folosești ori să pleci spre altă stațiune.

Dacă nu mai ești începător în snowboarding și dorești să cobori lent și relaxat o pârtie albastră (ușoară) fără prea multe obstacole, cel mai probabil nu vei păți nimic fără casca de snowboard. Trebuie să-ți reamintim că pe pârtia de ski și snowboard, chiar dacă ești atent și precaut, tot pot exista accidente în care o altă persoană poate intra în tine din greșeală.

Dacă ești un boarder avansat și plănuiești să cobori cu viteză (carving style) sau să practici sărituri incredibile cu rotiri și trickuri, atunci ar fi total iresponsabil din partea ta să nu porți o cască de protecție. Ține minte că există oricând posibilitatea ca după o lovitură la cap să nu te mai ridici…

Casca de snowboard de protecție și potrivirea ei

sss-te-dai-casca-de-snowboard-de-protectie-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Printre cele mai importante criterii în alegerea unei căști de snowboard pentru protecție sunt: acoperirea zonelor vulnerabile și compactibilitatea ei. Cel mai important, totuși, având în vedere numeroasele forme și mărimi, este să ți se potrivească perfect și să-ți stea confortabil pe cap.

Din moment ce vei purta casca de snowboard pentru protecție pe pârtie timp de 5-8 ore pe zi, este normal să fie confortabilă și fixă, astfel încât la sfârșitul zilei să nu ai dureri de cap. Mai mult de atât, dacă nu ți se potrivește la fix, există riscul să te rănească în loc să te protejeze în caz de accident.

Casca de snowboard și compatibilitatea cu ochelarii de snowboard

sss-casca-de-snowboard-de-protectie-ochelarii-de-snowboard-potrivire-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Dacă te duci să cumperi/probezi o cască ar fi o idee bună să pui pe ea și ochelarii de snowboard, să vezi dacă sunt compatibili.

Unele perechi de ochelari nu sunt compatibile cu anumite tipuri de căști de snowboad pentru protecție. În aceste cazuri, dacă alegi o astfel de cască o poți purta deasupra ochelarilor și nu în jurul lor, cum este normal. Prin urmare, vei avea o distanță între ochelari și casca de snowboard (o zonă pe frunte care nu este acoperită/protejată), iar pe vreme urâtă există și posibilitatea să-ți înghețe acea zonă.

Căldura și ventilația căștii de snowboard

sss-casca-de-snowboard-de-protectie-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Căștile de snowboard pentru protecție sunt făcute special pentru sporturile de zăpadă. Sunt proiectate cu garnituri și straturi pe interior, pentru a-ți ține capul cald. Unele chiar vin cu urechi-detașabile în cazul în care afară este prea cald. Dacă nu porți o cască cu dublu scop (de exemplu, o cască construită pentru skate, role, bicicletă) și porți una doar pentru snowboard, nu va trebui să porți o căciulă sub casca (cum este recomandat în caz că ai una cu dublu scop, pentru skate, role, bicicletă).

Casca de snowboard poate avea construite orificii de ventilație care pot fi deschise sau închise. Acestea sunt ușor de folosit și accesibile pentru a păstra constantă căldura capului în zilele reci sau pentru creșterea ventilației, astfel încât capul să respire și să fie răcorit în zilele calde și însorite.

Casca de snowboard și durabilitatea sa

sss-casca-de-snowboard-de-protectie-ski-si-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Dacă te dai pe “pipe” și ești genul de persoana care împinge limitele la extrem oricând, îți poți lua o casca de snowboard care rezistă la o multitudine de lovituri și care asigură o protecție adecvată.

Căștile de snowboard ieftine sau căștile făcute pentru alte sporturi pot fi bune pentru o singură coliziune grea, iar după aceea trebuie înlocuite.

În video-tutorialul semnat de prietenii de la fresh-meat.ro, Dan Marcu, instructor de snowboard, vorbește despre casca de protecție și ce trebuie să știi despre ea.

Mai multe detalii legate de Casca de protecție și acest video găsești AICI.

 

Cel mai important aspect al unui rider ar trebui să fie siguranța și sănătatea sa. Echipa SSS îți recomandă să cumperi o casca de snowboard de protecție cât mai adecvată stilului și cerințelor tale.

Te dai? Comenteazã!