Cum alegi bocancii de snowboard și ce trebuie să știi despre ei

sss-bocancii-de-snowboard-boots-buti-bootsi

În primul rând, ar trebui să cunoști un lucru simplu, dar important. Bocancii de snowboard se numesc boots (= cizme, a se citi “buți”), la fel cum bocancii pentru schiuri se numesc clăpari. În majoritatea căutărilor pe internet o să găsești mai des denumirea în engleză (boots), decât variantele în română buți de snowboard sau bocanci de snowboard, și probabil o să găsești și mai des de atât, cuvinte derivate: bootsi, butsi, cizme, bootsii… Echipa SSS va folosi termenii: bocanci de snowboard și boots de snowboard.

Bocancii de snowboard pot părea niște cizme foarte complicate. Materialul exterior al bocancului de snowboard este confecționat din piele, piele sintetică, cauciuc, nubuck și alte materiale impermeabile. Materialul interior al bocancului de snowboard este fabricat din spuma PU și, în funcție de calitate și preț, poate fi completat cu accesorii din silicon sau din alte materiale care îmbunătățesc calitatea protecției piciorului. Exteriorul boots-ilor trebuie să fie impermeabil, menținând interiorul uscat, pentru a putea sta toata ziua cu ei în zăpadă. Talpa ar trebui să aibă zimți de cauciuc, pentru a nu aluneca pe zăpadă atunci când urci/cobori pârtia.

sss-ciorap-liner-boots-snowboard-bocancii-de-snowboard-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În afară de sistemul de strângere din exterior al boots-ilor, aceștia au șireturi și pe interior. Acolo se află “ciorapul” (căptușeala – în engleză “liner”) care strânge practic glezna și talpa piciorului, prin intermediul unor bureți poziționați strategic.

Există bocancii de snowboard care iau forma picioarele celui care îi poartă, la căldură: thermofolded, sau prin purtare: molded. De preferat ar fi ca ciorapul din interior să fie detașabil de bocancul propriu-zis, astfel va putea fi spălat mult mai ușor.

În momentul în care ești hotărât să-ți cumperi un echipament de snowboard, primul pas și poate cel mai important este alegerea bocancilor de snowboard.

Sfatul nostru este să mergi în magazinele specializate în care majoritatea vânzătorilor sunt practicanți ai acestui sport și care îți stau la dispoziție cu informații ajutătoare. Cu riscul de a primi câteva înjurături în gând, ar trebui să încerci cât mai multe perechi de boots. După ce ai testat diferitele tipuri de bocanci de snowboard și diferite mărci, după ce ai văzut cum se simt, este cazul să te hotărăști. Până acolo mai sunt câțiva pași de parcurs, dar Echipa SSS îți va oferi restul de informații necesare, mai jos!

Este la fel de important, înainte să te decizi să cumperi o pereche de boots de snowboard, să probezi cu o pereche groasă de șosete sau cu ciorapii de snowboard pe care-i vei purta pe pârtie.

Bocancii de snowboard ar trebui să-ți vină fix pe picior, nici prea mari și nici prea mici. După strângere, bocancii ar trebui să cuprindă perfect tălpile picioarelor, degetele mari ar trebui să atingă bombeurile, însă în niciun caz nu trebuie să ai degetele îndoite. Este indicat să lovești cu călcâiele bocancilor de podea, pentru a se fixa mai bine și a vedea mărimea reală. Leagă-ți șireturile și mișcă-te puțin să vezi cum îți stau picioarele în ei.

De reținut: după ce încalți bocancii de snowboard, poziția picioarelor trebuie să fie un pic flexată!

Încalță-i pentru câteva minute, strânge-le bine șireturile (astfel încât să nu ți se miște piciorele în ei) și fă câțiva pași, sări în ei, pune-le presiune doar pe vârfuri (presează-i pe vârfuri, prin îndoirea genunchilor). Câlcâiele trebuie să-ți stea cât mai fixe, să nu ți se ridice aproape deloc de pe tălpile bocancilor de snowboard.

Bocancii de snowboard se aleg după mărime și după stilul de dat

Bocancii de snowboard de pe piață nu corespund întotdeauna ca mărimi. Cel mai bine este să-i probezi și să vezi cum te simți în ei.

Alege bocancii cu o jumătate de număr mai mare decât porți în mod normal la pantof. Nu-ți lua boots cu 2-3 numere mai mari în ideea că o să porți șosete de lână sau 2-3 perechi de șosete flaușate. În bocancii de snowboard nu-ți vor îngheța picioarele, așa că stai liniștit și găsește-ți mărimea potrivită.

În funcție de nivelul la care ești, trebuie să alegi bocanci de snowboard mai moi sau mai rigizi. De exemplu, dacă ești începător ai nevoie de bocancii de snowboard mai moi, mai “permisivi”.

După ce ai învățat mișcările de bază și știi să controlezi destul de bine placa pe pârtie, poți trece la bocancii de snowboard mai rigizi, care te vor ajuta să progresezi în acest sport.

Bocancii tari sunt folosiți pentru stilul alpin (freecarve). Aceștia sunt cei mai rigizi. Pentru stilul freestyle este indicat să alegi bootsii moi, iar pentru stilul freeride e bine să alegi bocancii de snowboard nici foarte rigizi, dar nici moi.

Tipuri de bocanci de snowboard

Bocancii de snowboard se împart în 2 grupe mari: soft boots (bocancii de snowboard moi) și hard boots (bocanci de snowboard tari).

La ambele tipuri poți spune că bocancii au părti interioare şi exterioare. Partea interioară este responsabilă pentru confort, iar partea exterioară pentru rigiditatea lor.

Soft boots sau bocancii de snowboard moi

sss-boots-snowboard-soft-boa-boots-speed-lace-system-te-dai

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Boots – bocanci de snowboard clasici care folosesc șireturi normale.

Boa-boots – bocanci de snowboard care folosesc cabluri de oțel și un sistem de rotire pentru strângerea acestora.

Speed Lace System – bocanci de snowboard ce au 1-2 mânere/clapete la capătul fiecărui șiret (unul pentru partea de jos și unul pentru partea de sus a boots-ilor) de care se trage să îi strângi.

Hard boots sau bocancii de snowboard duri

sss-hard-boots-snowboard-bocancii-de-snowboard-te-dai-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Bocancii de snowboard duri sunt asemănători clăparilor de ski, diferențiindu-se de aceștia prin duritate, prin înclinarea lor pentru pârtiile abrupte și prin teșirea tălpii la vârf și la călcâi.

Bocancii de snowboard hard sunt foarte rigizi, de obicei sunt din plastic, sistemul de strângere fiind cu clapete tot din plastic, și se folosesc pentru stilul alpine. Acest tip de bocanc necesită legături speciale și o placă de snowboard specială.

Aici, cel mai important aspect ţine de fixarea piciorului, pe lânga păstrarea confortului. Partea interioară nu are şiret, dar din punctul de vedere al materialului folosit şi al funcţionalităţii, seamănă cu interiorul bocancului moale. Căptuşeala din interior se mulează perfect pe glezna. Partea exterioară din plastic cu 2-4 clape asigură stabilitatea. La bocancii de snowboard duri, un aspect foarte important ţine de posibilitatea de reglare a înclinării la carâmbul bocancului (canting). Dacă ai o tehnică bună în timpul snowboardingului, cei doi genunchi se pot apropria unul de celălalt, iar în cazul în care ai bocanci necorespunzători, poţi avea dureri. Între talpa şi carâmbul bocancului se poate regla unghiul înclinării. Aşa se poate stabili unghiul potrivit pe pârtie sau în parcare, ca să putem merge comod până la maşină.

Ce se întâmplă dacă…

Alegerea bocancilor este mult mai uşoară decât alegerea plăcii de snowboard. Aici trebuie menţionat că cele trei lucruri placă-bocanci-legături trebuie armonizate. Placa de snowboard are contact direct cu zăpada şi în funcţie de lungimea şi soliditatea ei se prinde/mulează pe pantă, iar pârtia retransmite vibrațiile ei cu o anumită putere. Această putere este transmisă mai departe de legăturile de snowboard către bocanci, unde este importantă rigiditatea corespunzătoare a bocancilor de snowboard, pentru a evita leziuniile picioarelor.

sss-bocancii-de-snowboard-boots-buti-bootsi

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Dacă dintre cele trei componente placa este cea mai moale, atunci încă nu ai nicio problemă. Dar degeaba sunt tari bocancii şi legăturile, dacă placa este moale și nu poate prelua imediat comenzile date de bocanci și legături.

Dacă legătura este prea moale, nici atunci nu ai o problemă. În cazul acesta, o posibilate des întâlnită este de a se rupe legătura, pentru că între placa dură și bocancul dur, pur și simplu nu există o conexiune bună. Tot echipamentul este definit de partea cea mai slabă, în acest caz, legăturile.

Dacă bocancul este moale, poate fi cel mai rău scenariu. În cazul acesta, placa dură dă mai departe încărcătura spre legătura dură şi aceasta o dă mai departe spre bocancii soft. Pentru că boots-ii sunt moi, greutatea merge direct pe gleznă, fapt care poate produce leziuni.

Dacă doar placa de snowboard este prea tare, poate să producă leziuni, pentru că aceasta transmite o presiune foarte mare asupra legăturilor.

Dacă doar legăturile sunt foarte tari nu înseamnă că sunt și periculoase, doar va fi redus nivelul de confort.

Dacă bocancii de snowbaord sunt foarte tari, situaţia este asemănătoare. Pe de-o parte, reduce nivelul de confort, pe de altă parte, simţi că ai un echipament foarte performant în picioare care se finalizează deja la buți, pentru că se pierde energia.

Echipa SSS îți recomandă să testezi bocancii de snowboard din ambele categorii, atât hard, cât și soft, astfel încât să te simți confortabil în ei, să nu te strângă, să nu te bată, pentru că urmează să-i porți o zi întreagă.

În ultimii ani a devenit din ce în ce mai populară folosirea sistemului legăturilor Step-in sau a legăturilor “calci şi apeşi”. De multe ori, asta implică și alte tipuri de boots (cu anumite proprietăți), pentru că sistemul funcţionează împreună cu bocancii de snowboard adecvați. Deci, la cumpărarea bocancilor este bine să iei în calcul și să cumperi legăturile de snowboard care se potrivesc. Dacă vrei să cumperi doar bocancii, atunci merită să te informezi dacă există legături care se potrivesc cu ei şi viceversa.

Nu contează atât de mult culoarea lor, cât contează confortul și răspunsul pe care le oferă. Sunt multe branduri pe piață, așa că ai de unde alege. Fă o excursie în câteva magazine de snowboard și alege-ți bocancii de snowboard potriviți.

În video-tutorialul semnat de prietenii de la fresh-meat.ro, Dan Marcu, instructor de snowboard, vorbește despre alegerea boots-ilor de snowboard și ce trebuie să știi despre ei.

Mai multe detalii legate de Despre boots și acest video găsești AICI.

Pentru alegerea boots-ilor poți vedea și materialul video Seminar de snow cu Flo – Lecția 3 “Cum alegi boots-ii de snowboard”.

Te dai? Comenteazã!