Clăparii de ski. Cum alegi clăparii de ski și ce trebuie să știi despre ei

clapari-de-ski-boots-ski-si-snowboard.ro-incaltari-schi

Clăparii de ski sunt o componentă esențială a echipamentului de schi. Un echipament de ski nu este deloc ieftin, și atunci schimbarea sau înlocuirea lui este destul de costisitoare. Echipa SSS te sfătuiește dacă ești începător să utilizezi echipamentele centrelor de închiriere, până afli la ce nivel ești și ce echipament ar fi potrivit să-l cumperi pentru tine.

Clăparii de ski sunt partea cea mai importantă a echipamentului de ski. Aceștia transmit mișcarea schiorului către ski, deci, atunci când vine momentul să iți alegi clăparul, nu o face pe grabă și nu te uita așa de mult la preț.

Cum alegi clăparii de ski potriviţi?

În cazul în care nu ai un prieten priceput, cea mai simplă variantă ar fi să mergi într-un magazin specializat, să vorbești cu un angajat calificat și să-i explici acestuia ce fel de clăpari de ski dorești. Trebuie să fii sincer cu nivelul tehnic la care ești și să-l rogi să-ți măsoare piciorul, atât în lungime, cât și în lățime. După aceea îți vor fi recomandate câteva modele specifice profilului tău.

Nu e acelaşi lucru a cumpăra încălţăminte de stradă, cu a cumpăra clăpari. Începe prin alegerea unui numar cât mai apropiat de cel pe care îl ai la majoritatea încălțămintei și probează-l.

Clăparii de ski trebuie să fie comozi la prima încercare şi în forma închisă. În felul acesta, călcăiul trebuie să alunece în spate şi vârful tălpii trebuie să stea confortabil. Ai grijă ca degetele să ajungă ferm până în vârful clăparului, dar fără să stea îndoite. Chiar dacă ai senzația că îți sunt mici, continuă proba și caută alții. Cea mai mare greșeală pe care o face majoritatea este să își cumpere clăpari care stau lejer la probare. Clăparii trebuie să țină strâns picioarele, dar fără să determine apariția senzațiilor de arsură în anumite puncte ale picioarelor. Dacă aceste puncte apar, încearcă un număr mai mare sau un calapod mai larg. Un lucru bine de știut este despre gheata interioară, care va mai câștiga cațiva mm atât în lungime, cât și în lățime după primele purtări. Ea este construită puțin mai mică decât shell-ul exterior pentru a permite deformarea firească după picior.

După ce ai strâns clăparii, încearcă să te lași cu putere pe limbile acestora. Când vei face acest lucru ar trebui să simți cum presiunea din vârfuri scade și degetele deja stau mai relaxate. Dacă atunci când faci asta, călcâiele picioarelor se ridică puternic de pe tălpi, încearcă un număr mai mic. Încearcă un număr mai mare dacă vârfurile picioarelor rămân prea strânse când faci presiune pe limbile clăparilor de ski.

Descalță-te și scoate gheata interioară. Introdu picioarele în shell (partea exterioara de plastic) în așa fel încât degetele mari să atingă vârful fiecărui clăpar. În acest moment, între călcâi și clăpar trebuie să încapă un deget, dar nu mai mult de un deget și jumătate, iar în afară de degetul mare, piciorul nu trebuie să mai atingă clăparul în niciun punct.

Reintrodu ghetele în clăpari, dar acum stai cel puțin 5-7 minute cu ei în picioare și plimbă-te. După ce trec minim 5 minute, aceștia ar trebui să devină mai comozi, dar fără să-și piardă din fermitatea strângerii. 

Dacă îți dorești clăpari de ski care să se potrivească sută la sută cu forma picioarelor tale, atunci apelează la firmele care fac modele custom fit.

Dacă ai reuşit să-i ajustezi astfel încât să nu te preseze la călcâie sau glezne şi degetele de la picioare să nu ajungă la vârful clăparilor, nu o să mai ai probleme cu mărimea. Dacă degetele ating vârful acestora, din cauza presării unghiilor, poți avea o infecţie dureroasă, neplăcută şi de lungă durată la unghii. Prin urmare, este foarte important să iei în calcul şi chiar este indicat să probezi clăparii cu ciorapii de ski pe care o să îi porți pe pârtie.

Cu toate acestea, se mai întâmplă ca aceşti clăpari să producă bătături (ex: la tibie), dar acestea pot fi cauzate şi de ciorapi. Dacă aceștia se strâng între picior şi clăpar, atunci în foarte puţin timp pot cauza o bătătură. Este o greşeală uriaşă dacă cineva crede că piciorul trebuie să stea nemişcat în clăpar. 
Întotdeauna acesta se va mişca în două locuri: la degete şi la călcâie. Mişcarea degetelor confirmă comoditatea. Clăparii nu strâng prea tare, circulaţia sângelui este bună, de aceea piciorul nu îți va amorţi. Mişcarea călcâiului este cauzată de diferenţele ortopedice. În lateral, piciorul nu are voie să se mişte, dar pe verticală poate avea un joc de 8-10 mm, care nu reprezintă o problemă.

Materialele de căptuşeală din ziua de azi corespund oricărei cerinţe, aşadar dacă nu te strâng clăparii şi ai ciorapi de schi adecvaţi în picioare, oricât de rece ar fi, nu poate apărea senzaţia de frig.

Clapele acestora trebuie reglate în aşa fel încât ele să ţină piciorul perfect, dar să nu îngreuneze circulaţia sângelui. Cu izolarea termică nu o să ai probleme dacă ai respectat regulile când ai ales mărimea corespunzătoare de clăpari de ski.

La probare, întotdeauna se recomandă mersul activ cu ei in picioare, minim cinsprezece minute.

Nu există un model de clăpari de ski care să se potrivească tuturor. Nu alege după culoare sau după marcă. Sunt mult mai important alte elementele de decizie după care trebuie să te ghidezi.

Fiecare clăpar are un unghi de înclinare ce se schimbă sub presiunea piciorului. Este foarte important cât de mare este presiunea la care este supus clăparul, căci datorită acestei forţe se schimbă duritatea acestuia. Fiecare producător afişează index-ul de duritate pe clăpari (flex index), cuprins între valorile 40-120. Flex index-ul de 40 este recomandat pentru începători, iar cel de 120 este recomandat pentru competitori şi profesionişti. În alegerea acestei valori, cel mai mare ajutor il poți primi de la vânzătorii din magazinele de specialitate. Să nu faci greşeala de a cumpăra clăpari de profesionişti, gândindu-te că pe viitor oricum vei deveni schior profesionist! Trebuie să-ți cumperi clăparii care corespund cerinţelor tale actuale, deoarece, dacă skiezi destul, în 3-4 ani îi uzezi şi ești gata să-ți cumperi alţii care au un flex index mai mare. Cele mai multe firme folosesc și calapoade (fit-uri) foarte înguste pentru clăparii cu flex ridicat.

Alege un model din gama care te interesează (race, freeride, frestyle etc.) și vezi dacă fit-ul (lățimea) pe care este construit ți se potrivește. Dacă acesta este prea larg, mișcarea piciorului se va pierde și nu se va transmite schiului. Nu alerga dupa un fit îngust dacă nu ești înclinat spre performanță sau nu ești dispus să suferi pentru a o atinge.

În ceea ce privește construcția clăparilor, ski-si-snowboard.ro te sfătuiește să alegi un model care are cât mai multe clape de închidere, realizate în întregime din aliaje. Cu cât au mai multe clame, cu atât mai bine clăparii vor fi reglați pe picior. Evită modelele cu o singură clapă de reglare cu intrarea la călcâie! Este mai uşor să pui piciorul în acest tip de clăpari, dar este absolut neadecvat pentru schiat. Singura clapă strânsă la tibie lasă laba piciorului să se mişte, îngreunând controlul schiurilor.

Trebuie reținut despre clăparii de ski că or sa se muleze pe forma piciorului abia după câteva utilizări. Se recomandă ca la primele 2-3 ieșiri să nu-i folosești mai mult de 2 zile consecutiv. În cazul clăparilor cu flex mai mare de 100 nu ar trebui să te aștepți la o senzație de confort. Aceștia sunt realizați pentru performanță, și nu pentru confort.

Culoarea si designul nu sunt criterii de alegere, în schimb cel mai important lucru este chiar probarea clăparilor de ski.

Sfatul Echipei SSS este să probezi cât mai multe modele, cât mai variate ca specificații și de la cât mai mulți producători.

Te dai? Comenteazã!