Bâlea este zona de munte în care zăpada rezistă cel mai mult timp. Din cele 4 pârtii, doar 2 sunt amenajate tehnic. Pârtiile de la Bâlea sunt printre cele mai lungi din țară. Nu este o stațiune în adevăratul sens al cuvântului, dar iubitorii sporturilor de iarnă se simt aici ca acasă. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Bâlea poți găsi informații și detalii despre amplasarea geografică, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video ș.a.m.d.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Sibiu se găsesc la Jina, Păltiniș, Gura Râului (Trecătoarea lupilor), Bâlea și Arena Platoș.
Zona Bâlea este un loc destinat snowboarderilor profesioniști, obișnuiți cu zone off-piste. Totodată este un loc de întâlnire al jumperilor cu ocazia organizării de concursuri de sărituri sau Jibbing.
La 2000 de metri înălțime, pe o distanță de 90 de km, se întinde Transfăgărășanul, șoseaua care leagă Muntenia de Transilvania și străbate printr-un tunel de 900 de metri culmea principală, la peste 2200 de metri. Sub denumirea generică de Bâlea se ascund, de fapt, două locuri pereche, situate la un capăt și la celălalt al unui traseu de telecabină. În partea de jos, la circa 65 de km de Sibiu și la o altitudine de 1234 de metri, se află Bâlea Cascadă. Mai sus, spre creasta Făgărașului, la o altitudine de 2034 de metri întâlnim Bâlea Lac. Aici se află și tunelul de 900 de metri prin care Transfăgărașanul străbate culmea Munților Făgăraș, unind Județele Sibiu și Argeș.
Județul Sibiu se învecinează la est cu Județul Brașov, la vest și sud-vest cu Alba, la sud-est cu Argeș, la sud cu Vâlcea iar la nord cu Județul Mureș.
Munții Făgărașului se întind pe teritoriul Județului Sibiu, cu partea lor estică, și sunt cei mai înalți munți din țară, cu vârfuri cuprinse între 2000 și 2500 m (Negoiu, Ciortea, Vârtopu, Vânătoarea lui Buteanu). Munții Făgărașului reprezintă un masiv muntos care face parte din Carpații Meridionali și în care se află cel mai înalt vârf montan din România, Vârful Moldoveanu-2544 m. Până în perioada interbelică, Vârful Negoiu, cu o altitudine de 2535 de metri, era considerat cel mai înalt vârf din Carpați, exceptând vârfurile din Munții Tatra. Munții Făgăraș sunt traversați de cea mai înaltă șosea din România, Transfăgărășanul.
Masivul are o climă aspră, cu caracteristici subpolare. Temperatura scade cu creșterea altitudinii. Valoarea medie anuală a crestei atinge -2 grade Celsius. Temperatura variază între +20 și -38 grade Celsius. Sunt rare zilele când deasupra Făgărașului cerul este complet senin. Masivul își formează nori proprii, are clima lui. Aici sunt înregistrate cele mai mari valori de precipitații, ajungând la 1400 mm/an. Iarna se produc multe avalanșe, care fac imposibilă circulația pe drumul alpin Transfăgărășan, care din 1974 traversează masivul.
Munții Lotrului sunt o grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Cel mai înalt pisc este Vârful Șteflești, având 2242 m.
Munții Cindrel, numiți și Munții Cândrel, sunt o subgrupă de munți situată în Carpații Meridionali, delimitată de Râul Sebeș, Râul Sadu și Podișul Transilvaniei. Munții Cindrel au un relief glaciar reprezentat de circuri glaciare, care adăpostesc tăuri glaciare. În porțiunea centrală, vârfurile acestor munți au altitudini de peste 2000 m, cel mai înalt fiind vârful cu nume omonim munților, Vârful Cindrel, cu o altitudine de 2244 m. În rest, altitudinile coboară spre 1700 m. Astfel, Munţii Cindrel, prin morfologia lor (culmi domoale şi platouri) se pretează foarte bine la practicarea skiului de fond.
În partea de nord, la trecerea spre Podișul Transilvaniei, se află zona etnografică Mărginimea Sibiului.
Județul Sibiu are o climă continental-moderată, cu diferențe de temperatură în funcție de formele de relief, astfel temperaturile medii anuale oscilează între 9,4 grade pe Valea Oltului și scad sub 0 grade pe Vârful Negoiu. Cantitățile de precipitații medii anuale sunt cuprinse între 650 mm în zona depresionară și urcă peste 1300 mm, în zona muntoasă.
Zona Bâlea este intens curtată de schiori și snowboarderi în special pentru grosimea și persistența stratului de zăpadă cu până la 7-8 luni/an.
Skiul și snowboardingul se practică până în luna iunie în zonă, în prezent funcționând trei instalații de transport a skiorilor/boarderilor, aflate între 2208 metri și 1700 de metri altitudine.
Pe timp de iarnă, drumul uzual și singurul folosit este cel cu mașina până la Bâlea Cascadă și apoi cu telecabina până sus la Bâlea Lac.
Distanțe până la Bâlea Cascadă: 77 de km din Sibiu, 68 de km din Orașul Făgăraș și 85 de km din Curtea de Argeș.
Posibilitățile de cazare sunt reduse pe timpul iernii, dar cu o rezervare din timp se poate să te cazezi sus, la una din cabanele din jurul Lacului Bâlea.
Pârtia Bâlea Cascadă (de la Șaua Doamnei la Cascadă) este o pârtie roșie cu un grad de dificultate mediu și lungimea de 1400 de metri.
Pârtia Bâlea Cascadă (sau Pârtia Șaua Doamnei – Curba de nivel Pilon 2) are altitudinea de plecare la 2200 de metri, înclinația de 28% și diferența de nivel de 500 de metri. Se desfășoară pe o lățime medie de 50 de metri, are altitudinea de sosire la 1700 de metri și este deservită de un teleski monopost. Teleschiul Bălea Lac parcurge distanța de la Șaua Doamnei la Bâlea Cascadă.
Pârtia Curba de nivel-Pilon 2-drum auto-Bâlea Cascadă este o pârtie neagră cu un grad avansat de dificultate și are lungimea de aproape 14 km. Aceasta este în continuarea Pârtiei Bâlea Cascadă, pe drumul auto (închis iarna) și este deservită de telecabină. Nu este amenajată tehnic, de aceea, Echipa SSS îți recomandă să mergi în zonă însoțit de rideri/schiori mai experimentați și să anunți la cabană zona în care urmează să te dai.
Pârtia Curba de nivel-Pilon 2-scoc-cascadă-Bâlea Cascadă este o pârtie neagră cu un grad avansat de dificultate, ce are lungimea de 13 km. Este o pârtie foarte grea, fiind recomandată doar skiorilor și snowboarderilor profesioniști. Pârtia este deservită de telecabină și nu este amenajată tehnic.
Programul de funcționare al Telecabinei este: zilnic între orele 9.00 – 18.00, cu amendamentul că trebuie sa fie cel putin 10 călători per cursă.
Tarife 2013-2014 la Bâlea Lac/Bâlea Cascadă pentru ski și snowboard: Telecabină dus – 25 lei (15 lei pentru copii), Telecabină dus-întors – 50 lei (30 de lei pentru copii). Un bagaj mare costă 10 lei, un bagaj mic te costă 5 lei (dacă dorești să-l transporți cu Telecabina sus la Bâlea Lac sau jos, la Bâlea Cascadă).
La Bâlea Cascadă există un centru de închiriere echipament de ski și snowboard.
Pentru că are pârtii neamenajate, pe care se găsesc o serie de obstacole, Bâlea este locul ideal pentru concursurile de acest gen.
Datorită traseelor periculoase, în Sibiu funcționează cel mai puternic centru Salvamont din România.
Telecabina: 0269-524.407 și 0745-072.602; Salvomont: 0269-216.477 și 0725 286668.