La Mădăraș sunt 6 pârtii de ski si snowboard, localizate într-o zonă superbă și sălbatică. Pârtia Sugo, Pârtia Kicsi Mihaly (sau Pârtia Mihai Mic), Pârtia Nagy Mihaly (sau Pârtia Mihai Mare), Csillasg Osveny, Pârtia Hadak Útja și Pârtia Baby Sugo aparțin de Județul Harghita. În articolul complet de pe ski-si-snowboard.ro despre Mădăraș poți găsi informații și detalii folositoare despre amplasarea geografică, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video ș.a.m.d.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Harghita se găsesc în Toplița, Izvorul Mureșului, Mădăraș, Havas Bucsin, Harghita-Băi, Ciumani Snowpark, Borsec, Băile Tușnad, Băile Sărate Praid (Bucin), Miercurea Ciuc, Valea Rece (Csango) și Băile Homorod (Lobogo).
Harghita Mădăraş este una dintre cele mai spectaculoase staţiuni de ski și snowboard din Transilvania. Muntele Harghita este cea mai lungă şi cea mai tânără parte a lanţului neoeruptiv din Carpaţii Orientali, vârful cel mai înalt fiind Vârful Mădăraş (1801 m). Partea centrală, aşa-numita Harghita Centrală, separă Secuimea, mai precis Scaunul Ciuc şi Scaunul Odorhei. Vârful acestora este Muntele Harghita Mădăraş, supranumit şi “muntele sfânt al secuilor”.
Mădăraș (în maghiară Csíkmadaras, în trad. “Păsărenii de Ciuc“) este un sat în Județul Harghita, Transilvania, România. S-a desprins în anul 2004 din Comuna Dănești și este reședința Comunei Mădăraș.
Județul Harghita este situat în regiunea Transilvania din România. El se învecinează la est cu Județele Neamț și Bacău, la vest cu Mureș, la sud cu Brașov și Covasna, iar la nord cu Județul Suceava.
Zona de munte din sectorul vestic cuprinde: Munții Călimani, situați în nordul Defileului Mureșului, cu altitudini peste 2000 m (Vârful Pietrosu 2102 m); Munții Gurghiu, dispuși între Defileul Mureșului la nord, Pasul Sicaș la sud, Depresiunea Giurgeului la est, iar la vest Dealurile Mureșului și Subcarpații Târnavelor; Munții Harghitei formează un lanț lung de 70 km și lat de cca. 25 km cu Vârfurile Harghita Racu (1757 m), Harghita Ciceu (1759 m) și Harghita Mădăraș (1800 m). Ei se delimitează de Pasul Sicaș și Obârșia Târnavei Mari la nord, de linia Localităților Feliceni, Văleni, Merești și Mărtiniș spre vest, iar spre sud de Depresiunea și Munții Baraolt, pe linia Localităților Herculian și Filia. În est, limita trece pe la baza conului vulcanic Pietrosu și Depresiunea Ciucului.
Zona de munte din sectorul estic cuprinde: Munții Budacului, situați în sud-estul Munților Bistriței, între Râurile Neagra Broștenilor, Borca și Bistricioara; Munții Giurgeului se prezintă sub forma unei culmi prelungi între Munții Călimani la nord, Depresiunile Borsec și Bilbor în est și nord-est, Munții Hășmaș în sud și depresiunea cu același nume la vest; Munții Hășmaș, dispuși între apele Bistricioarei și Pârâul Lavardi; Munții Ciucului, situați la limita estică a Depresiunii Ciucului, între Obârșiile Oltului, Trotușului și Uzului; Munții Perșani pătrund în Județul Harghita prin culmile nordice situate pe valea Pârâului Vârghiș.
Zona de deal este împărțită de Dealurile Târnavei Mici, care se întind de la Valea Nirajului până la Pârâul Nicou Alb, și Dealurile Odorheiului, ce au dominante în partea de vest, Culmile Tăietura, Cetatea Bădeni și Rez.
Zona depresionară a Harghitei cuprinde: Depresiunea Giurgeului pe valea superioară a Mureșului, cu o lungime de 40 km și o lățime maximă de 25 km; Depresiunea Ciucului este situată în partea centrală a Carpaților Orientali, drenată de cursul superior al Oltului și al afluenților săi și se întinde pe o lungime de peste 50 km și o lățime de 10 km; Depresiunea Cașin se află în vestul Munților Ciuc, la limita cu Munții Bodoc și are o lungime de aproximativ 20 km.
Clima prezintă diferențieri importante în funcție de înălțime, văi, depresiuni, curenți.
În Harghita întâlnim două tipuri de climă: În dealurile subcarpatice există climă continental moderată, cu veri calde, bogate în precipitații și ierni friguroase, uneori și viscolite. Temperatura medie vara, în luna iulie, este de 18 grade Celsius, iar iarna, în luna ianuarie, este de -5,5 grade. Specifică zonelor înalte în care verile sunt scurte, răcoroase și bogate în precipitații, iar iernile geroase, viscolite și cu un strat de zăpadă gros și stabil o perioadă îndelugată este clima montană. Media temperaturilor este de 10 grade vara și -8 grade Celsius iarna.
Localitatea Mădăraș este situată în partea centrală a Județului Harghita, în Depresiunea Ciucului, pe valea Pârâului Mădăraș, la poalele estice ale Munților Harghitei și la cele vestice ale Munților Ciucului. Accesul rutier spre Mădăraș se face pe drumul european E578 (DN12) dinspre Gheorgheni și tot pe E578 (DN12) din Miercurea Ciuc, la 17 kilometri.
Alte localități care permit accesul spre Mădăraș sunt: Harghita-Băi (20 km), Izvorul Mureşului (22 km), Tuşnad Băi (38 km), Lacu Roşu (41 km), Sovata (44 km).
Zona se regăsește între Odorheiul Secuiesc și Gheorghieni. Căile de acces spre Mădăraș sunt Bacău-Miercurea Ciuc-Harghita Băi-Gheorghieni. Se continuă drumul spre Odorheiul Secuiesc și la Subcetate (o biserică mare) se face stânga; este și un indicator mare pe care scrie Harghita Mădăraș. Se poate ajunge și prin Piatra Neamț-Lacul Roșu-Gheorghieni-Pasul Strâmba – spre Odorheiul Secuiesc, unde se ajunge la aceeași intersecție.
Pentru accesul la Pârtiile de ski și snowboard Mădăraș trebuie obligatoriu să ai mașina dotată cu pneuri de iarnă și lanțuri (e de preferat automobil 4×4). La poalele versantului este o barieră cu taxa de 7 lei pentru acces cu mașina, doar dacă e echipată cu lanțuri antiderapaj, (drumul are 9-11 km și iarna sunt condiții grele de condus).
În apropierea pârtiilor se află vile, pensiuni și cabane. Cazarea costă în jur de 100-120 ron pentru 2 persoane.Pârtia Sugo este o pârtie roșie cu nivel de dificultate mediu și lungimea de 750 de metri. Are altitudinea de plecare la 1610 metri și are o înclinație de 28%. Se desfășoară pe lățimea medie de 25 de metri, ocupă o suprafață de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 1475 de metri. Pârtia Sugo are o capacitate de aproximativ 900 de persoane, este deservită de 3 instalații de transport pe cablu (teleski și baby-ski), un teleski monopost și două baby-ski. Capătul ei se continuă cu Pârtia Sugo Ocike sau Baby Sugo, dedicată începătorilor.
Pârtia Baby Sugo sau Pârtia Sugo Ocike (Pârtia de Începători) este o pârtie albastră cu un grad de dificultate mic, care are o lungime de 200 de metri și o difereță de nivel de 20 de metri. Este deservită de un baby-ski.
Pârtia Kicsi Mihaly (sau Pârtia Mihai Mic) este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate, ce are lungimea de 300 de metri. Are altitudinea de plecare la 1624 de metri și lățimea medie de 30 de metri. Pârtia se întinde pe o suprafață de 1 hectar și are capacitatea de 200 de persoane, fiind dotată cu un baby-ski.
Pârtia Nagy Mihaly (sau Pârtia Mihai Mare) este o pârtie neagră cu un grad mare de dificultate și o lungime de 800 de metri. Are altitudinea de pornire la 1679 de metri, are o înclinație de 39% și lățimea medie de 40 de metri. Acoperă o suprafață de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 1473 de metri. Pârtia Nagy Mihaly are o capacitate de aproximativ 400 de persoane și este dotată cu baby ski.
Pârtia Csillasg Osveny este o pârtie albastră cu grad mic de dificultate și are lungimea de 600 de metri. Are altitudinea de plecare la 1679 de metri, are o diferență de nivel de 80 de metri și se întinde până la Pârtia Baby Sugo (Sugo Ocike). Pârtia Nagy Csillasg Osveny are o capacitate de aproximativ 400 de persoane și este dotată cu baby ski.
Pârtia Hadak Útja este o pârtie albastră, cu o diferență de nivel de 20 de metri și lungimea de 400 de metri.
Programul Pârtiilor de la Mădăraș pe sezonul 2014-2015 este:
Camere web de la Mădăraș Șugo găsești aici (click) sau/și aici (click).
Preturile abonamentelor (skipass) pentru sezonul de ski și snowboard 2014-2015, din stațiunea Mădăraș sunt:
Preturile pentru echipamente de închiriat pentru sezonul de ski și snowboard 2014-2015, din stațiunea Mădăraș sunt:
Teleschi: 0745-522.163, 0788-155.878
La Mădăraș există un fun-park foarte bine întreținut. Aici se desfășoară și concursul anual Snow On Fire