Pârtiile Șuior sunt probabil printre cele mai căutate din Județul Maramureș. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Șuior poți găsi informații și detalii folositoare despre amplasarea geografica, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video etc.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Maramureș se găsesc la Șuior, Mogoșa, Izvoare, Borșa și Cavnic.
Maramureș este un județ în regiunea Transilvania din România. Din punct de vedere al culturii tradiționale, actualul județ este alcătuit din patru zone (etno-folclorice) distincte: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Maramureșului (jumătatea de nord-est a Maramureșului Istoric) și Țara Codrului (partea de sud-vest), la care se adaugă Zona Metropolitană Baia Mare. Județul Maramureș este situat în partea de nord a țării, fiind delimitat de județele Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava, la nord având frontiera cu Ucraina. Județul are un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic. Zona montană, aparținând Carpaților Orientali, reprezintă 43% din suprafața județului, zona colinară (dealuri, podișuri și piemonturi) circa 30%, iar zona joasă (depresiuni, lunci și terase), restul de 27%. Principalele unități montane sunt: Munții Rodnei (cei mai înalți), Munții Maramureșului și lanțul vulcanic Igniș-Gutâi-Țibleș. Rețeaua hidrografică este reprezentată de principalele râuri: Tisa, Vișeu, Iza, Lăpuș și Someș. Relieful este predominant muntos, în general accidentat, înălțimile variind între 200 m în depresiuni și 2300 m pe culmile munților. Are aspectul unui larg amfiteatru natural. Depresiunea Maramureșului este înconjurată de munți în totalitate, la sud-vestul ei aflându-se Munții vulcanici Oaș, Gutâi și Țibleș, la est Munții Maramureșului și la sud-est Munții Rodnei (cu Vf. Pietrosu-2303 m), cu creste ascuțite și prelungi, abrupturi impunătoare și văi pitorești. Clima este diferențiată, în funcție de diversitatea formelor de relief, temperat continentală, cu vânturi din direcția sud-vest și sud-est; 275 de zile din an au valori pozitive de temperatură. Precipitațiile atmosferice sunt printre cele mai ridicate din țară.
Pârtia Șuior 1 este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și are o lungime de 1500 de metri. Altitudinea de plecare se află la 971 de metri, are diferența de nivel de 206 metri și înclinația de 30%. Se desfășoară pe lățimea medie de 60 de metri, ocupă suprafața de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 665 metri. Pârtia Șuior 1 are o capacitate de până la 1500 de persoane, este dotată cu instalație de producere a zăpezii și cu instalație nocturnă.
Pârtia Șuior 2 este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și are o lungime de 1200 de metri. Are altitudinea de plecare la 971 de metri, o diferență de nivel de 206 metri și o înclinație de 30%. Se desfășoară pe o lățime de 60 de metri, ocupă suprafața de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 665 metri. Pârtia Șuior 2 are o capacitate de până la 1500 de persoane și este dotată cu instalație de producere a zăpezii.
Pârtia Șuior 3 este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și are o lungime de 900 de metri. Are altitudinea de plecare la 971 de metri, diferența de nivel de 206 metri, iar înclinația de 30%. Se desfășoară pe o lățime de 60 de metri, ocupă suprafața de 2 hectare și are altitudinea de sosire la 665 metri. Pârtia Șuior 3 are o capacitate de până la 1500 de persoane și este dotată cu instalație de producere a zăpezii și instalație nocturnă. Cele 3 pârtii sunt deservite de un telescaun cu capacitatea de 1200 persoane/oră. Accesul la telescaun se face pe bază de TAG-uri (transponder de radiofrecvență), acest sistem aducând un spor de confort turiștilor skiori sau boarderi care nu mai sunt nevoiți să aștepte mult timp pentru urcare.
Pârtia Șuior 4 Începători este o pârtie albastră cu un nivel mic de dificultate și are o lungime de 100 de metri. Are punctul de plecare la altitudinea de 970 de metri și este dotată cu baby-ski.
Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) din Stațiunea Șuior, pentru sezonul 2014-2015:
Tarifele instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) în Stațiunea Șuior, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Există și un centru de închiriere echipament sportiv unde turiștii pot găsi echipamente de ski și snowboard
Adresa: Baia Sprie, str. George Cosbuc, nr. 121, Maramureș, Romania; Tel.: +40262262080, +40262261485; Fax: +40262261484; Mail: contact@suior.ro.
Complexul are și o pârtie de tubbing de 100 de metri lungime.