Stațiunea Cavnic oferă nu mai puțin de 9 pârtii pentru sezonul de iarnă, pe un domeniu schiabil ce aparține de Județul Maramureș. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Stațiunea Cavnic poți găsi informații și detalii folositoare despre amplasarea geografica, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video ș.a.m.d.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Maramureș se găsesc la Șuior, Mogoșa, Izvoare, Borșa și Cavnic.
Orașul Cavnic (numit de localnici și Capnic) este un oraș minier în Județul Maramureș, situat într-o zonă muntoasă, la poalele Munților Gutâi, pe cursul superior al Râului Cavnic, la o altitudine între 550 și 1050 de metri, la 32 km est de Municipiul Baia Mare.
Cavnic a fost pentru prima dată atestat documentar ca sat în 1336, cu numele de Capnic. Numele său derivă de la numele râului, care la rândul său provine din cuvântul de origine slavă „kopaonik”, care înseamnă „a săpa”.
Activitatea turistică în Cavnic a început să se dezvolte abia în 2002, când a fost inaugurată pârtia de ski și snowboard din zonă, Icoana.
Maramureș este un județ în regiunea Transilvania din România. Din punct de vedere al culturii tradiționale, actualul județ este alcătuit din patru zone (etno-folclorice) distincte: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Maramureșului (jumătatea de nord-est a Maramureșului Istoric) și Țara Codrului (partea de sud-vest), la care se adaugă Zona Metropolitană Baia Mare.
Județul Maramureș este situat în partea de nord a țării, fiind delimitat de județele Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava, la nord având frontiera cu Ucraina.
Județul are un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic. Zona montană, aparținând Carpaților Orientali, reprezintă 43% din suprafața județului, zona colinară (dealuri, podișuri și piemonturi) circa 30%, iar zona joasă (depresiuni, lunci și terase), restul de 27%. Principalele unități montane sunt: Munții Rodnei (cei mai înalți), Munții Maramureșului și lanțul vulcanic Igniș-Gutâi-Țibleș. Rețeaua hidrografică este reprezentată de principalele râuri: Tisa, Vișeu, Iza, Lăpuș și Someș.
Relieful este predominant muntos, în general accidentat, înălțimile variind între 200 m în depresiuni și 2300 m pe culmile munților. Are aspectul unui larg amfiteatru natural. Depresiunea Maramureșului este înconjurată de munți în totalitate, la sud-vestul ei aflându-se Munții vulcanici Oaș, Gutâi și Țibleș, la est Munții Maramureșului și la sud-est Munții Rodnei (cu Vf. Pietrosu-2303 m), cu creste ascuțite și prelungi, abrupturi impunătoare și văi pitorești.
Clima este diferențiată, în funcție de diversitatea formelor de relief, temperat continentală, cu vânturi din direcția sud-vest și sud-est; 275 de zile din an au valori pozitive de temperatură. Precipitațiile atmosferice sunt printre cele mai ridicate din țară.
În 2001 și 2003 s-au amenajat două pârtii de ski, la „Icoana” și “Roata“, moteluri, case de oaspeți și un hotel, într-un demers de a dezvolta potențialul turistic al zonei.
DJ184: Baia Sprie – Cavnic (20 km) , DJ109F: Sighetu Marmației – Cavnic (45 km) , DJ109F: Cavnic – Băiuț (20 km).
Distanța față de drumul european E58 este de 30 km. Distanța față de drumul național DN18 este de 20 km.
Din Baia Mare se poate ajunge cu maşina pe drumul naţional DN18 până în Baia Sprie, apoi pe drumul judeţean ce leagă Baia Sprie de Cavnic, traversând Satele Sisești, Dănești și Surdești. Dinspre Cluj se poate ajunge mai repede prin Târgu Lăpuș, dinspre Sighetu Marmației prin Ocna Șugatag, iar dinspre Bistrița, pe Valea Izei.
Cea mai apropiată cale ferată se află în Baia Mare: la 35 de km. Transportul urban este asigurat de URBIS S.A. Baia Mare, iar cel interurban de AZUR S.A. Baia Mare.
Pe lângă hotelurile și pensiunile din stațiune, mai poți găsi cazare în Stațiunea Ocna Șugatag, situată la o distanță de aproximativ 12 km, și în pensiunile din Orașul Cavnic. Centrul orașului este la aproximativ 6 km distanță față de pârtie.Pârtia Roata 1 este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și are lungimea de 920 de metri. Are o înclinație de 24% și este deservită de instalația de transport pe cablu Teleski Roata 1. Pârtia este dotată cu nocturnă.
Pârtia Roata 2 este o pârtie albastră cu nivel mic de dificultate și are lungimea de 1030 de metri. Are o înclinație de 14%, este deservită de instalația de transport pe cablu Teleski Roata 2 și este dotată cu nocturnă.
Pârtia Roata 3 (sau Rainer 1) este o pârtie neagră cu un nivel avansat de dificultate și are lungimea de 800 de metri. Are înclinația de 33% și este deservită de instalația de transport pe cablu Teleski Roata 3.
Pârtia Roata 4 (sau Rainer 2) este o pârtie neagră cu un nivel avansat de dificultate și are lungimea de 1000 de metri. Are o înclinație de 33% și este deservită de instalația de transport pe cablu Teleski Roata 3.
Pârtia Albastră Roata 5 este o pârtie albastră-roșie cu un nivel mic-mediu de dificultate și are lungimea de 2250 de metri. Are înclinații cuprinse între 24% – 14% și este deservită de instalațiile de transport pe cablu Teleski Roata 1 și Teleski Roata 2.
Pârtia Albastră de la Roata 2 este o pârtie albastră cu un nivel mic de dificultate. Are lungimea de 160 de metri și înclinația de 14%.
Pârtia Rainer-Roata 1 este o pârtie albastră cu un nivel mic de dificultate. Are lungimea de 140 de metri și înclinație de 14%. Pârtia Rainer-Roata 1 este o pârtie de legătură între Pârtia Roata 3 (Rainer 1) și Pârtia Roata 1.
Pârtia Icoana 1 este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și are lungimea de 800 de metri. Are o lățime de 30 de metri, diferența de nivel este de 154 de metri, iar înclinația este de 20%. Pârtia este deservită de 1 teleski cu linie dublă și este dotată cu nocturnă.
Pârtia Icoana 2 este o pârtie roșie cu nivel mediu de dificultate și are lungimea de 700 de metri. Are o lățime de 48 de metri, o diferență medie de nivel de 154 de metri și înclinația de 22%. Pârtia este deservită de 1 teleski cu linie dublă și este dotată cu nocturnă.
Partia Icoana 3 este o pârtie albastră cu nivel mic de dificultate și cu lungimea de 120 de metri. Pârtia are o lățime de 20 de metri, o diferență de nivel de 12 de metri și o înclinație de 10%.
Orarul Pârtiilor de ski și snowboard din Cavnic diferă la Pârtiile Roata și Pârtiile Icoana.
Programul de funcționare al instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) din Stațiunea Cavnic, pentru sezonul 2014-2015:
Tarifele instalațiilor de transport pe cablu (telefericelor) în Stațiunea Cavnic, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
Prețurile pentru închirierea echipamentelor de ski și snowboard la Cavnic, pentru sezonul 2014-2015 sunt:
ATENȚIE: Pe fiecare instalație se punctează separat. Este interzisă păstrarea cartelelor magnetice lângă telefoanele mobile, existând riscul demagnetizării. Cartelele demagnetizate sau nefolosite în întregime nu se schimbă. Reducerea se acordă la minim 3 abonamente (2 adulți și un copil) sau la copiii sub 14 ani, studenți până la 25 ani cu carnet de student și pensionari cu cuponul de pensie. Se recomandă accesul pe Banda magică și Baby-ski doar prin folosirea cartelelor pe oră, deoarece au aceeași modalitate de acces ca și pe teleski. Transportul pe cablu nu se pornește fără minimum 20 de persoane per instalație.
La Cavnic Icoana mai există 1 pârtie de săniuș și 2 pârtii de tubbing la baza pârtiei.
Pentru informații despre pârtiile Icoana Cavnic poți vorbi cu Cristian Costin (persoană de contact) la numerele de telefon: 0748.050.533 și 0744.894.399.