Pârtiile din Semenic aparțin de Caraș-Severin. În articolul complet prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Pârtiile din Semenic poți găsi informații și detalii folositoare despre amplasarea geografică, scurt istoric, acces, cazare, pârtii, teleferice, program, prețuri, ponturi, starea vremii, galerie foto, video ș.a.m.d.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Caraş-Severin se găsesc la Semenic, Gărâna și la Muntele Mic.
Stațiunea Semenic este înconjurată de cele trei vârfuri ale Munților Semenic, numai bune de escaladat (dar nu iarna): Piatra Gozna (1447 m), Semenic (1446 m), Piatra Nedeia (1437 m).
Temperatura medie anuală variază în funcție de altitudine, înregistrându-se astfel 10-11 grade Celsius în zona deluroasă și de câmpie și 4-9 grade la munte. Clima este de tip continental-moderat cu influențe submediteraneene. Precipitațiile cresc de la 700 mm/mp în zonele joase la 1400 mm/mp în Munții Țarcu și Godeanu.
Staţiunea Semenic oferă iubitorilor sporturilor de iarnă un sezon ceva mai lung decât media anuală în ţară, din noiembrie până în aprilie, stratul de zăpadă atingând în medie 60-80 cm. Aici se găsesc amenajate pârtii de schi și snowboard cu diferite grade de dificultate, teleski şi telescaun.
Semenicul devine tot mai atractiv pentru amatorii de distracție pe munte. Opt pârtii din această zonă a Banatului Montan au fost omologate oficial. Ultimele demersuri s-au întreprins în luna decembrie a anului trecut, când specialiştii din Caraş-Severin au fost la Bucureşti să prezinte documentaţia, iar o comisie a fost prezentă în judeţ, unde a verificat pe teren cum stau lucrurile.
Caraș-Severin este un județ ce se află în regiunile Banat și Transilvania din România, ce are ca reședință Orașul Industrial Reșița. Situat în partea de sud-vest a României, județul Caraș-Severin ocupă locul al treilea ca mărime între județele țării și cuprinde 2 municipii, 6 orașe și 69 de comune cu 188 de sate.
Limitele Caraș-Severinului sunt în cea mai mare parte convenționale. Se învecinează cu Județele Timiș în nord și nord-vest, Hunedoara și Gorj în est, Mehedinți în est și sud-est, iar Dunărea formează în partea de sud și sud-vest graniță cu Serbia.
Din punct de vedere geografic, în județul Caraș-Severin se află toate cele trei trepte clasice, predominând însă relieful muntos care ocupă 65% din teritoriu, fiind reprezentat de Munții Banatului, Munții Țarcu, Munții Godeanu și Munții Cernei. De aceea, el poate fi considerat ca fiind un județ de munte. Relieful muntos crește în altitudine de la vest spre est, culminând în Munții Godeanului cu înălțimi de 1600-2200 m, ce se ridică cu mult deasupra părții sudice a Munților Poiana Ruscă și a Munților Semenic, Almăj, Locvei, Aninei și Dognecei, care au înălțimi cuprinse între 600 și 1400 m. Acești munți sunt separați de culoarele depresionare Bistra și Timiș-Cerna. Spre vest se întind Dealurile Oraviței, Doclinului și Sacoș-Zagujeni, precum și o porțiune restrânsă a Câmpiei Timișului. Cea mai mică altitudine a județului se găsește în zona localității Drencova, fiind de circa 76 m, iar maximul se înregistrează în Vârful Gugu din munții Godeanu, 2291 m.
Proiectul Stațiunea Semenic vizează amenajarea unei telecabine care să lege Văliug de Semenic și apoi a unui telescaun care să lege Semenic de Gărâna.
Proiectul cuprinde toate utilajele, amenajările și facilitățile existente acum în orice stațiune de acest fel din Austria, locul de unde s-au inspirat inițiatorii, de la mașini de produs zăpadă, școli de ski, instalații nocturne, până la pârtii de plastic pentru mersul la săniuș vara. Pentru mașinile de produs zăpadă se va amenaja și un lac artificial.
Comuna Brebu Nou, cea de care aparţine Localitatea Gărâna, vine cu terenul, iar întreprinzătorul Daniel Cizmaş, care administrează şi pârtia Crucea de Brazi de pe muntele Semenic, cu banii.
Întreaga investiţie de la Gărâna s-a ridicat la aproximativ 100.000 de euro. Cele 3 pârtii de aici vor fi deservite de un skilift. Lungimea lor este de 500, 600, respectiv 650 de metri, iar dificultatea acestora este medie. Pe toate cele trei pârtii sunt tunuri de zăpadă, astfel că se poate practica schiul sau snowboardul pe toată perioada iernii.
Accesul la Semenic se face fie pe căi rutiere, fie pe căi ferate.
Turiștii care se deplasează cu autoturismele au acces dinspre București pe Drumul European 70, apoi pe DN6 înspre Orșova – Mehadia – Domașnea – Caransebeș. Din acest punct există 2 posibilități de a ajunge la Semenic: DN57B înspre Iablanița – Bozovici – Valea Minișului – Anina – Reșița și DJ581, Grădinari – Goruia – Lupac – Reșița. De aici există ruta Reșița – Cuptoare – Valiug – Pasul Prislop – Semenic.
Dinspre București, Satu Mare sau Cluj-Napoca există linie de tren cu coborâre la stația Caransebeș.
Din Reșița există microbuze care duc până în stațiune (35 km distanță).
În zona Semenic există o multitudine de unități de CAZARE, de la hoteluri, la pensiuni, vile și cabane. Aproximativ 400 de locuri de cazare sunt disponibile numai în cabanele Gozna, Nedeea și Semenic. Prețurile sunt variate și pornesc de la 120 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, la vilele de doua stele, și ajung până la 200 de lei pe noapte pentru apartamente. Este posibilă și cazarea la cort.
Pârtia Crucea de Brazi este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și lungimea de 700 de metri. Altitudinea de plecare este la 1400 m, are o înclinație de 21% și o diferență de nivel de 120 m. Se desfășoară pe o lățime medie de 40 m, are o suprafață de 3 ha și are altitudinea de sosire la 1280 m. Capacitatea Pârtiei Crucea de Brazi este de 500 – 550 de persoane și este dotată cu teleski monopost.
Din același loc pleacă și Pârtia Crucea de Brazi 2 sau Pârtia Crucea de Brazi Variantă și este tot o pârtie roșie cu nivel de dificultate mediu. Are o lungime de 530 m și altitudinea de plecare este tot la 1400 m. Pârtia Crucea de Brazi 2 are o înclinație de 21% și o diferență de nivel de 130 m. Se desfășoară pe o lățime medie de 40 m, are o suprafață totală de 3 hectare, iar altitudinea de sosire este la 1270 m. Capacitate Pârtiei Crucea de Brazi este până la 550 de persoane și este dotată cu teleski monopost.
Pârtia Uriaşul este o pârtie albastră cu un nivel scăzut de dificultate și o lungime de 1200 m. Altitudinea de plecare este la 1435 m, are un grad de înclinație de 17% și o diferență de nivel de 248 m. Pârtia are o lățime de 70 m, se întinde pe aproape 8.5 hectare și are altitudinea de sosire la 1187 m. Este cea mai lungă pârtie omologată de pe Semenic. Teleskiul de aici de tip monopost poate transporta 800 de persoane pe oră.
Pârtia Idioților este o pârtie albastră cu un nivel mic de dificultate, cu lungimea de 350 de metri. Are altitudinea de plecare la 1370 m, o înclinație de 17% și o diferență de nivel de 39 m. Pârtia are lățimea medie de 50 m, se întinde pe o suprafață 1.7 hectare și are altitudinea de sosire la 1331 m. Este deservită de un babyski.
Pârtia Casa Baraj este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate, ce se întinde pe lungimea de 500 de metri. Are altitudinea de plecare la 1400 m, o înclinație de 23% și o diferență de nivel de 101 m. Se desfășoară pe lățimea medie de 60 m, ocupă o suprafață de 3 ha și are altitudinea de sosire la 1299 m. Pârtia este deservită de teleski monopost, este dotată cu nocturnă și are capacitatea de 800-1000 de persoane.
Pârtia Slalom Special 1 este o pârtie neagră cu nivel ridicat de dificultate și are o lungime de 800 m. Are o altitudine de plecare la 1364 m, o diferență de nivel de 180 m și o altitudine de sosire la 1184 m. Este destinată skiorilor și snowboarderilor experți și este deservită de teleski.
Pârtia Slalom Special 2 este o pârtie neagră cu nivel de dificultate ridicat și are o lungime de 550 m. Are o altitudine de plecare la 1364 m, o diferență de nivel de 180 m și o altitudine de sosire la 1184 m. Este destinată skiorilor și snowboarderilor experți și este deservită de teleski.
Pârtia Semenic-Văliug este o pârtie roșie cu un nivel mediu de dificultate și are o lungime de 5.8 km. Altitudinea de plecare este la 1450 m și leagă Stațiunea Semenic de Casa Baraj din comuna Văliug. Este una din cele mai lungi pârtii din țară. Din păcate ea nu este omologată încă, ceea ce înseamnă că skiorii și snowboarderii se folosesc de ea pe propria răspundere.
În zona Semenic mai există o pârtie privată, Goznuța. Este o pârtie roșie cu nivel mediu de dificultate și are o lungime de 700 de metri. Are altitudinea de plecare de la 1430 de metri, o diferență de nivel de 130 de metri și altitudinea de sosire la 1300 m. Nu este dotată cu tunuri de zăpadă, dar are nocturnă și este deservită de un teleski.
În 2013, pe 1 decembrie s-au dat în folosință și pârtiile de ski și snowboard de la Gărâna. Pârtia Gărâna 1, Pârtia Gărâna 2 și Pârtia Gărâna 3 au ca lungime 500 m, 600 m și respectiv 650 m. Pe toate cele 3 există deja tunuri de zăpadă, astfel că se va putea skia sau practica snowboard pe toată perioada iernii. Cele 3 pârtii de dificultate medie sunt deservite de un skilift.
Programul de funcționare al telefericelor (instalații de transport pe cablu) este de la 09.30 până la 16.30, iar pentru pârtiile cu nocturnă (Pârtia Goznuța și Pârtia Casa Baraj) programul este de la 18.30 la 22.30.
Prețurile 2012-2013 pentru pârtiile din Semenic sunt: de luni până vineri, un ski-pass pe o zi costă 70 de lei, iar în weekend prețul scade la 50 de lei. 40 de lei plătești pentru patru ore, o urcare adult te costă 5 lei (3,5 lei pentru copil), pentru 5 urcări plătești 20 de lei sau poți lua 10 urcări cu 40 de lei.
Copiii sub 6 ani beneficiază de gratuitate. Ski-pass-urile sunt valabile pe: Pârtia Crucea de Brazi 1 și Pârtia Crucea de Brazi 2, Pârtia Goznuța, Casa Baraj, Pârtia Uriașul, Pârtia Slalom Special 1 și Pârtia Slalom Special 2, excepție făcând Pârtia Idioților. Abonamentele (ski-pass-urile) sunt valabile și pentru autobuzul ce asigură transportul de la Văliug pe Semenic pentru Pârtia Semenic-Văliug.
În zonă nu există centru de închiriat echipament de ski și snowboard.