Singura pârtie de schi și snowboard din Județul Arad, care se găsește în Stațiunea Moneasa, a fost închisă. Există un proiect prin care se dorește deschiderea unei noi pârtii mai lungi, ce va fi dotată cu tunuri de producere a zăpezii artificiale. În articolul prezentat pe ski-si-snowboard.ro despre Moneasa, poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, stratul de zăpadă, web-cam, galerie foto, video și mult mai multe informații folositoare.
Singura pârtie de ski și snowboard din Județul Arad se găsește la Moneasa.
Localitatea Moneasa este situată la poalele Munților Codru-Moma, la o altitudine de 280 m, la o distanță de 102 km față de Municipiul Arad și 20 de km față de Orașul Sebiș. Moneasa este o veche stațiune balneo-climaterică, ce aparține de Județul Arad, Crișana, România. Este reședința Comunei Moneasa și este străbătută de cursul superior al Râului Moneasa.
Prima atestare documentară a Localității Moneasa datează din anul 1597, însă au fost descoperite urme ale locuirii zonei din timpuri mult îndepartate.
Stațiunea balneo-climaterică Moneasa este renumită pentru apele minerale care erau cunoscute încă de pe vremea romanilor. Apele minerale de la Moneasa cuprind ape calcice, bicarbonatate, magneziene, oligominerale, sodice și mezotermale. Alături de acestea, climatul temperat continental cu veri moderate termic și ierni blânde, precum și aerul puternic ionizat, constituie un factor de cură important. Stațiunea nu este, însă, una exclusiv de tratament, aici existând și posibilități de petrecere a timpului liber prin intermediul facilităților oferite de sălile de teatru și cinema, bazinele cu ape minerale, plimbările cu barca pe lacul de agrement din vecinatatea hotelului Moneasa, sau terenurile de sport.
Din punct de vedere administrativ, teritoriul Județului Arad este delimitat de Județele Bihor în nord, Hunedoara și Alba în est, Timiș în partea de sud și granița de stat cu Ungaria în vest.
Crișana este o provincie istorică situată în zilele noastre pe teritoriile României și Ungariei, având ca delimitări naturale Râul Tisa la vest, Munții Apuseni la est, Râul Mureș la sud și Râul Someș la nord. Ținutul Crișanei a fost împărțit între România și Ungaria în anul 1920. În partea din România, Crișana este compusă din Județul Bihor și cea mai mare parte a Județului Arad, iar pe teritoriul Ungariei, din Comitatul Bichis și Comitatul Biharia. Capitala tradițională a provinciei este Oradea. Alte orașe importante ale acestei regiuni sunt: Arad, Salonta, Beiuș, Debrețin, Bichisciaba și Giula.
Peisajul natural al Județului Arad se caracterizează prin existența unui relief variat, proporționat și etajat de la est spre vest, un climat continental temperat cu influențe oceanice, o rețea hidrografică bogată, dominată de cele doua artere, Mureș și Crișul Alb, o vegetație zonală specifică, puternic transformată, și un înveliș de soluri cu fertilitate ridicată.
Câmpia Aradului este situată între Munții Zarandului și albiile Ierului și Mureșului Mort, în continuarea Câmpiei Crișurilor, la sud de linia localităților Pâncota, Caporal Alexa, Olari, Șimand și Sânmartin, până în Valea Mureșului, între Păuliș și Pecica. Spre rama muntoasă are altitudini de aproape 120 m, iar în vest puțin peste 100 m. La poalele Munților Zărandului se distinge o fâșie de câmpie piemontană care nu ajunge pană la Mureș și care trece treptat într-o fâșie ceva mai joasă (puțin peste 100 m) cu caractere de câmpie de divagare, vizibilă la Curtici. Ca urmare a extinderii conului de dejecție al Mureșului, Câmpia Aradului este formată din pietrișuri, nisipuri și argile. La est de Arad apar loessuri și depozite loessoide, iar în împrejurimile Localității Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate. În cuprinsul câmpiei de divagare sunt frecvente albii și meandre părăsite, grinduri, lacoviști și sărături.
Clima orașului este continental-moderată, cu slabe influențe mediteraneene, vara înregistrându-se o temperatură medie de 21 °C și iarna o temperatură medie de -1 °C.
Autorităţile locale din Moneasa au depus un proiect de finanţare la Ministerul Turismului, proiect în care cer 1,3 milioane de euro pentru realizarea unei pârtii de schi și snowboard. Acest lucru s-a întâmplat după ce pe vechea pârtie au fost construite mai multe vile şi o pensiune turistică. Potrivit declaraţiilor lui Ioan Herbei, primarul din Moneasa, staţiunea trăieşte cu ajutorul programelor guvernamentale prin care aici sunt trimişi la tratamente pensionarii, iar tinerii sunt aproape inexistenţi pentru că singura pârtie de ski și snowboard nu mai poate fi folosită. Asta pentru că terenul pe care funcţiona pârtia a fost retrocedat, iar pe terenul cu pricina au fost ridicate mai multe imobile. „Am pierdut cel puţin 10.000 de turişti pe an din cauza dispariţiei pârtiei, iar tinerii care aleg staţiunea noastră sunt tot mai puţini”, a declarat Herbei.
Primarul din localitate spune că este vorba despre realizarea unei noi pârtii de ski și snowboard, lungă de 800 de metri, ce urmează să fie amenajată în nordul staţiunii. „Costurile acestei noi pârtii ar fi de 1,3 milioane de euro. În această sumă sunt incluse şi tunurile pentru zăpadă artificială”, a explicat Ioan Herbei, conform site-ului caon.ro, din data de 25 martie 2014.
http://www.caon.ro/o-noua-partie-pentru-moneasa/1398778 25. martie 2014 18:20
Dacă nu ai posibilitatea să ajungi cu mașina personală, se poate ajunge la Moneasa și cu trenul, în Gara Sebiș, pe linia Arad – Brad. De la gară sunt microbuze care duc în Stațiunea Moneasa.
Fiind o stațiune balneo-climaterică cu o lungă istorie, în Moneasa se găsesc foarte multe posibilități de CAZARE!Pârtia Nouă este momentan în stadiul de proiect și este preconizată a avea o lungime de 800 de metri și va fi dotată cu teleski și tunuri de producere a zăpezii artificiale!