Stațiunea Arieșeni-Vârtop din Județul Alba are 2 pârtii de ski și snowboard. Poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, hartă, starea vremii, camere web și mai multe informații pe ski-si-snowboard.ro.
Pârtii de ski și snowboard din Județul Alba se găsesc în Arieșeni – Vârtop, Gârda de Sus – Domeniul Schiabil Ghețarul și Domeniul Schiabil Șureanu.
Comuna Arieșeni se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de 950 m, reprezentând un punct de plecare în traseele de escaladă și drumeție din Munții Apuseni. Pe timp de iarnă, aceste locuri sunt asaltate de turiști din județele învecinate și din toată țara, care vin aici pentru practicarea sporturilor de iarnă, pentru pârtiile de ski și snowboard Arieșeni-Vârtop, pentru relaxare și pentru peisajele calde ale Apusenilor.
Descoperirile arheologice din Județul Alba datează din perioada neolitică, cunoscută sub numele de „Cultura Petrești”. Denumirea regiunii provine din cuvântul latin albus, -a, -um, însemnând alb.
Alba este un județ al României situat în Transilvania. Reședința lui este Municipiul Alba Iulia. Se învecinează cu județele Cluj și Mureș la nord, Sibiu la est, Hunedoara la sud-vest și Arad și Bihor la nord-est. Județul este compus din 4 municipii, 7 orașe și 67 de comune (2007).
Munții Apuseni se află în vest și nord-vest, fiind caracterizați printr-o structură geologică complexă cu resurse de minereuri neferoase (cupru, plumb, zinc) și metale prețioase (aur, argint). Solul fertil al regiunii a determinat apariția așezărilor omenești, încă din trecutul îndepărtat. Valea Mureșului, cu afluenții săi, Arieș, Sebeș, Cugir și regiunile învecinate au constituit zone agricole favorabile creșterii animalelor, exploatării forestiere, îndeosebi agriculturii (cereale, legume și fructe) și viticulturii.
Poziționarea Văii Mureșului cu afluenții săi a înlesnit construirea de drumuri rutiere și feroviare, favorizând un trafic intens. Dacă în nord-vest și vest sunt Munții Apuseni, Munții Sebeșului se află în sudul județului, iar 25% din suprafața județului este ocupată de Podișul Târnavelor, cu podgorii renumite și resurse de gaze naturale.
Predomină regiunile înalte de podiș, deal și munte, în est cu Munții Metaliferi (M.Trascăului cu “Muntele Mare“), în sud, Munții Șureanu, în nord-vest, Munții Bihorului și Munții Parâng.
Județul Alba este acoperit la est de Podișul Târnavelor și Podișul Secașelor, iar la vest de Munții Apuseni. Munții Șureanu, străbătuți de Valea Sebeșului limitează sudul județului, precum și o mică parte din Munții Cindrelului. Nordul și nord-vestul sunt străjuite de Muntele Mare și Munții Bihor. Culoarul Mureșului separă Munții Apuseni de Podișul Târnavelor (400-500 m altitudine).
Durata medie a sezonului de ski și snowboard în aceasta regiune se întinde din luna decembrie până în martie-aprilie. Cele mai renumite pârtii de ski și snowboard din această zonă sunt pârtiile Vârtop, foarte bine îngrijite și dotate cu teleski şi utilaje de întreţinere a zăpezii.
Pârtiile Vârtop sunt în proprietatea Primăriei Arieșeni, doar terenul de sub stâlpii de teleski este concesionat, însă autoritățile locale intenționează ca în viitorul apropiat să mai amenajeze patru pârtii.
Prin Judeṭul Alba trec două importante drumuri naṭionale europene, E81 (DN1), care face legătura între sudul României și nord vestul țării și E68 (DN7), care asigurǎ tranzitul dintre sudul și vestul Transilvaniei. În viitorul apropiat se prevede construirea unei autostrăzi (parte din coridorul IV de transport rutier) care sǎ lege România cu Ungaria.
La 10 kilometri de Stațiunea Turistică Arieșeni se află pârtiile de ski și snowboard din zonă. Venind din Arieșeni, urmează DN75 înspre Vârtop și după ce treci în județul Bihor, pe partea stângă o sa vezi o mică bisericuță, urmează drumul ce trece pe lângă această bisericuță încă 400 de metri și o să ajungi la baza pârtiilor deservite de telescaun.
Dacă dorești să ajungi cu trenul în Județul Alba, la Pârtiile Arieșeni-Vârtop, trebuie să știi că acesta este traversat la sud de magistrala 200, ce face legătura între municipiul Brașov și Județul Arad și este parte din coridorul IV European, pe sectorul cuprins între Coșlariu și Șibot. Județul Alba mai este traversat de magistrala 300, București – Brașov – Blaj – Războieni – Cluj – Oradea, dar și de calea ferată Războieni – Târgu Mureș – Deda și Alba Iulia – Zlatna.
În sezonul de ski și snowboard se efectuează transport Oradea – Arieșeni Vârtop – Oradea în fiecare sâmbătă și duminică cu un microbuz de 8+1 locuri, 50 lei/pers.
Plecarea spre Arieșeni-Vârtop se face din Oradea, parcarea de la Vulturul Negru la ora 8.00 dimineața. Sosirea este vis-a-vis de pârtia de ski Arieșeni-Vârtop.
Din același loc se face și plecarea spre Oradea, de la pârtia Arieșeni-Vârtop, la ora 17:00.
Pentru grupuri organizate există disponibilitate și în cursul săptămânii. Transportul se face pe bază de rezervare la numerele de telefon 0727606153 și 0722606597.
CAZAREA în apropierea pârtiei se poate face în vile, pensiuni, cabane și chiar hoteluri din zonele: Arieșeni, Vârtop, Garda, Albac, Campani Bihor, Chișcău și Nucet.
Consiliul Local Arieșeni va concesiona 50 de hectare de teren investitorilor care intenționează să construiască hoteluri și vile în apropierea pârtiei.
Pârtiile de ski și snowboard Vârtop sunt asaltate de turiști mai ales la sfârșit de săptămână, atunci când funcţionează și instalația de iluminare nocturnă.
Pârtia Vârtopu Mare este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate, cu lungimea de 1 km. Pleacă de la altitudinea de 1380 de metri, are un grad de înclinație de 30% și o diferență de nivel de 230 de metri. Se desfășoară pe o lățime de 120 de metri, are o suprafață totală de 10 hectare și se termină la altitudinea de 1150 de metri. Capacitatea de persoane pe pârtie în același timp este de aproximativ 900. Pârtia este dotată cu nocturnă și cu teleski cu agățători ficși.
Pârtia Vârtopu Mic este o pârtie roșie cu grad mediu de dificultate, cu lungimea de doar 430 de metri. Pleacă de la altitudinea de 1250 de metri, are un grad de înclinație de 24% și o diferența de nivel de 100 de metri. Se desfășoară pe o lățime de 40 de metri, are o suprafață de 2 hectare și se termină la altitudinea de 1150 de metri. Capacitatea de persoane pe pârtie este de 650 de persoane. Pârtia Vârtopu Mic este dotată cu nocturnă și cu teleski cu agățători mobili.
Lângă cele 2 pârtii de la Vârtop, mai există alte 2 la Piatra Grăitoare (ce aparțin de județul Bihor), la câteva sute de metri de acestea. Există și legături între ele prin pădure!!!
Programul pârtiilor de ski și snowboard de la Arieșeni-Vârtop este de luni până duminică între 08.00 – 21.00.
Pentru a putea vedea imagini live ale camerelor web de pe pârtiile ce aparțin de Arieșeni-Vârtop accesați linkul ACESTA.
Tarifele pentru instalațiile de transport pe cablu la Arieșeni-Vârtop pe sezonul 2014-2015:
Pentru închirieri echipament de ski și snowboard la baza pârtiilor Vârtopu Mic și Vârtopu Mare:
Ziua de ski și snowboard începe la ora 8.00 și se termină la ora 21.00.
Siguranța schiorilor și snowboarderilor este supravegheată cu ajutorul a 8 camere de luat vederi, iar pârtiile sunt dotate și cu instalație de sonorizare pe toată lungimea lor.
Există, de asemenea, echipe ale Jandarmeriei prezente permanent și Serviciu de Salvamont fix la baza pârtiei. Un Heliport este montat în vârful Pârtiei Vârtopu Mare (teren special amenajat pe post de aeroport cu dimensiuni reduse, folosit pentru decolarea și aterizarea elicopterelor).
ATENȚIE! Accesul cu sănii nu este permis pe pârtie, pentru ele fiind amenajată o pantă mai mică.