Stiluri de snowboarding. Freestyle, freeride și alpine/cursă

Stiluri-de-Snowboarding-Freestyle-freeride-si-alpine-cursa-ski-si-snowboard-ro

În esență, există trei stiluri de snowboarding: freestyle, freeride și alpine/cursă.

Stilul ales de tine va influența tipul de teren pe care te vei da și cel mai important, tipul de echipament de care ai nevoie pentru a-ți folosi cât mai bine. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de alegerea plăcii, bocancilor și legăturilor de snowboard.

Stiluri de snowboarding: freestyle

Probabil cel mai frumos dintre cele trei stiluri de snowboarding este freestyle. Boarderii sunt în trend cu moda și au o atitudine debordantă. Acest stil implică o varietate de trucuri și sărituri în parcuri sau pârtii special construite, șine și halfpipes (rampe în formă de U mari și adânci).

Dinamicitatea și acrobațiile reușite de rideri la concursurile de freestyle snowboarding atrag foarte mulți oameni, sunt cele mai populare și aduc și publicitate, în comparație cu celelalte stiluri de snowboarding. Este stilul pe care l-ai întâlnit cel mai des în mass-media, în afișe, reviste, clipuri video, filme, etc.

Pentru freestyle snowboarding se folosesc bocancii de snowboard, care sunt moi, legăturile de snowboard care, de asemenea, sunt moi și ele, iar plăcile de snowboard sunt făcute special mai scurte. Au flex ridicat pentru a facilita săriturile în aer, rotirile și aterizările. Aceste plăci de snowboard sunt construite îngemănate coadă-vârf (identically shaped twin-tipped nose and tail) pentru a permite riderilor să se miște înainte și înapoi cu ușurință și să poată ateriza cu fața sau cu spatele oricând, în condiții normale.

Stiluri de snowboarding: freeride

Freeride este o formă mai generală de snowboarding care combină o varietate de elemente și discipline. Este practicat de riderii cu spirit de explorare a domeniilor cu zăpadă afânată, copaci, stânci abrupte și tot ce are muntele de oferit.

În general, plăcile de snowboard pentru freeride sunt mai lungi decât plăcile de snowboard de freestyle, cu o sculptură mai proeminentă a muchiilor pentru rezultate mai bune pe munte.

Bocancii de snowboard pentru freeride sunt tot moi (ca cei de freestyle), deși riderii ar putea prefera o rigiditate puțin crescută pentru răspunsuri mult mai bune la comenzi.

Stiluri de snowboarding: alpine/cursă

Stilul de snowboarding alpine/cursă pune, în principal, accentul pe viteză. Riderii se întrec pe teren deschis, larg sau pârtii special amenajate. Din acest motiv, plăcile de snowboard de curse sunt înguste și rigide, cu nasul mic (partea din față a bordului) și cu o micuță coadă sau chiar fără coadă (partea din spate a boardului), pentru că acestea sunt proiectate să se deplaseze numai în direcția înainte.

Deoarece marja de eroare este foarte mică, acest stil de snowboarding este indicat numai pentru riderii avansați, care au o tehnică superioară. O formă mai puțin extremă de cursă de snowboarding este freecarve, care utilizează plăci de snowboard puțin mai scurte, mai late și mai flexibile, pentru a combina cursa de carving cu versatilitatea de freeride.

Competițiile de acest tip se numesc, de obicei, slalomuri gigant, unde boarderii sunt obligați să execute o varietate de viraje strânse, pentru a parcurge un traseu special conceput și marcat de poli (stegulețe), pe o pârtie special amenajată.

Bocancii și legăturile făcute pentru alpine/curse sunt dure și rigide, foarte asemănătoare clăparilor de ski. Acestea sunt concepute pentru a proteja cât mai mult posibil picioarele și gleznele la viteze mari de carving, oferind în același timp un control mare și o stabilitate foarte bună tot timpul.

Care stil de snowboarding este bun pentru începători?

Dacă ești începător, Echipa SSS recomandă ca bocancii și legăturile de snowboard să fie moi și placa de snowboard să fie construită fie pentru freeride, fie pentru freestyle. Acestea îți vor oferi suficientă flexibilitate și o marja de eroare mare, astfel încât să poți învăța snowboardingul cu ușurință și fără prea mult disconfort.

După o serie de sesiuni de snowboard și după ce ai parcurs cursurile de bază, o să știi singur ce stil ți se potrivește cel mai bine.

Te dai? Comenteazã!