Istoria snowboardului și snowboardingului

tom-burt-avalanche-istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

După câteva cercetări în mediul online, echipa SSS a aflat lucruri interesante despre istoria snowboardului.

Istoria snowboardului și snowboardingului – începuturi încețoșate

bunicul-istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În prima parte a secolului XX au apărut câteva proiecte cu sănii construite pe principiul snowboardului. Succesul l-a avut cel realizat de M.J. “Jack” Burchett, în anul 1929. Acesta a tăiat o bucată de furnir pe care și-a prins picioarele, ajutat de o frânghie de rufe, iar cu frâiele de cal a prins vârful plăcii (pentru a-și ține echilibrul mai bine și pentru a putea ridica vârful plăcii în curbe), construind astfel primul model de placă din istroria snowboardului.

22-jack-burchett-snowboard-primul

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Până să fie făcut următorul pas în istoria snowboardului au trecut peste 30 de ani când, Tom Sims, elev în clasa a VIII-a, a construit un Ski Board (denumirea inițială dată de fondator), ca proiect la ora de atelier.

istoria-snowboardingului-snowboardului-Tom-Sims-pionierii-placa-ski-si-snowboard.ro

Tom Sims>>>Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Tom Sims este adesea creditat pentru construirea primului snowboard când, în 1963 a modificat un skateboard pentru a aluneca pe zăpadă, Aceasta a fost o idee influențată în mare parte datorită experienței sale în surf.

33-tom-sims-ski-board-primul-ski-si-snowboard.ro-boarder-rider-placa

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Multe versiuni ale snowboard-ului au fost făcute cu până la 100 de ani înainte de primul model comercial fabricat, dar se crede că primul exemplar a fost inventat și fabricat în Utah la începutul anilor 1970. Există, de asemenea, surse care susțin că primul snowboard Snurfer a fost proiectat de catre Sherman Poppen pentru fiica sa, în 1965, în Muskegon, Michigan.

istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În istoria snowboardului este cunoscut faptul că acest sport, dar și echipamentul de snowboard au fost dezvoltate independent de către trei americani: Tom Sims, Jake Burton Carpenter și Dimitrije Milovich.

Istoria snowboardului și snowboardingului – apariția snurfului

În anul 1965, Sherman Poppen inventează snurferul. Fascinat de surfing, deși nu îl încercase niciodată, Poppen privește dealul înzăpezit din spatele casei sale din Muskegon, Michigan și are o revelație: “Soția mea era însărcinată și m-a rugat să fac ceva să le scot pe cele două fiice afară din casă. Când am văzut dealul, m-am gândit: De ce nu?“. Aducându-și aminte de încercările fiicei sale, Wendy, de a sta în picioare pe sanie, Poppen prinde două schiuri între ele cu șuruburi și leagă o frânghie de vârfuri pentru menținerea echilibrului. După câteva zile, toți copiii din vecini se rugau de domnul Poppen, vrând să se dea pe ceea ce doamna Poppen numise “Snurfer” – o combinație între cuvintele “snow” și “surf“.

993-Sherman-Poppen-inventatorul-primului-snurfer-ski-si-snowboard.ro-istoria-snowboardingului

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Prototipul avea 1,20 metri lungime, asemănător surfului de apă, făcut dintr-o scândură subţire, fără canturi, fără legături, cu numai două desene pe partea superioară a plăcii (arătau locul de poziţionare a picioarelor), cu scândura ce era legată cu o sfoara de vârful uşor ridicat. Virajele depindeau de noroc, dar şi aşa utilizarea acesteia era spectaculoasă.

Șase luni mai târziu, Poppen oferă licența companiei “Brunswick” și în următorii zece ani, peste un milion de bucăți făcute din plastic se vând în secțiunile sport ale lanțurilor de magazine și în magazinele de jucării.

the-snurfer-rider-brunswick-companie-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Preţul de numai 20 de dolari al unei plăci de snurf a permis multora să-şi achiziţioneze una, surfiştii considerând-o o experienţă incitantă.

Deși nu a fost decât o jucărie, Snurfer-ul are câteva merite ce trebuie recunoscute. Sherman Poppen a organizat competiții care au deschis drumul spre ceea ce avea să se întâmple.

Istoria snowboardului și snowboardingului – primele plăci de snowboard

old-boards-istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Pe parcursul anilor 1970 și 1980, când snowboardul a început să devină mai popular, pionieri cum ar fi Dimitrije Milovich, Sonny Sini, Jake Burton Carpenter (fondator al Burton Snowboards din Londonderry, Vermont), Tom Sims (fondator al Sims Snowboards), Chuck Barfoot (fondator al Snowboards Barfoot) și Mike Olson (fondator al Gnu Snowboards), au venit cu noi modele pentru plăci și mecanisme care să dezvolte încet, încet snowboardul și alte echipamente conexe pe care le cunoaștem astăzi.

Printre dezvoltatori se numără și părintele snowboardului, Jake Burton Carpanter, care la sfârșitul anilor 1960 și mai târziu, a descoperit că tehnologia din schiuri poate îmbunătăți snowboardul.

snurfer-istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Se pare ca Jake Burton Carpenter, fondatorul celei mai mari companii de snowboard din lume, “Burton Snowboards“, își aduce aminte că prima aventura pe zăpadă a fost pe Snurfer. La fel și Dimitri Milovich, ce a înființat “Winterstick Snowboards” la sfârșitul anilor 70 și Chris Sanders cu “Avalanche Snowboards“, înființată  la începutul anilor ’80.

În anul 1968 a avut loc primul eveniment de snurf, “Snurfing contest”, considerat concursul de pionierat al Boardercrossului de astăzi, participanţii pornind toţi în același timp, învingătorul fiind cel ajuns primul la sosire.

Backhill-istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Dimitrije Milovich, un surfer de pe coasta de est a avut ideea de alunecare pe tăvile de la cantină. După această experiență a început să dezvolte desene și modele de snowboard. În 1975, el a înființat o companie numită Winterstick, care a fost menționată de revista Newsweek. La proiectare s-a bazat pe designul plăcii de surf, dar a lucrat la fel ca la schiuri. În primăvara anului 1976, skateboarderii Welsh Jon Roberts și Pete Matthews au dezvoltat o punte de placaj cu legături pentru utilizarea plăcii cu piciorul, la tabăra de școală Ogmore-by-Sea, Țara Galilor, Marea Britanie. În continuare, puntea a fost mult mai scurtă decât cea a plăcii de snowboard curentă. Marginile teșite și convexe și poliuretanul lăcuit de jos în sus pe placă au condus la o rapidă alunecare la vale, cu o capacitate limitată de cotitură.

Istoria snowboardului și snowboardingului – primele companii de snowboard

88-snowboard_backhill-ski-si-snowboard-istoria-snowboard-ingului

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

După mai bine de 9 ani, în anul 1977, Jack Burton Carpanter înfiinţează propria întreprindere, “Burton Boards”, în Londonderry (Vermont), având ca obiect de activitate confecţionarea Snow-urilor. El dotează snurful cu legături de schi nautic, îl botează Back Hill, dar nu foloseşte încă binecunoscutele canturi metalice.

După apariția modelelor lui Shermann şi Burton, considerate o afacere profitabilă, au încercat și alţii să aducă inovaţii la construcţia plăcilor. Ca urmare, s-a născut Winterstick-ul lui Dimitri Milowich şi “banana zburătoare” a lui Bob Weler.

jeff-davis-veteran-istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Sonny Sini a proiectat “cizma și cârligul” și designul snowboard-ului în 1979, care a utilizat una din fibrele de carbon pentru un design elegant. El a lucrat în continuare la dezvoltarea unui sistem de legare a board-ului cu un specializat set de bocanci, pentru a se “înfige” pe snowboard. Desenele și modelele sale au fost ulterior abandonate, deoarece nu au permis riderului să se desprindă cu ușurință din legături, în timpul folosirii. El nu a avut șansa de a-și înregistra drepturile de autor ale desenelor și modelelor sale, deoarece la scurt timp de la concepția lor a murit, după ce a căzut din elicopter.

În 1979, pentru prima dată s-a desfășurat Campionatul Mondial de Snurfing și a avut loc la Parcul Pando lângă Grand Rapids, Michigan. Jake Burton Carpenter a venit din Vermont pentru a concura cu un snowboard de design propriu. Au fost multe proteste din partea concurenților despre faptul că Jake intra în concurs cu un non-board snurfer, dar Paul Graves, snurfer de top, și alții au susținut că ar trebui să i se permită lui Jake să concureze. O nouă divizie a fost creată și câștigată de acesta, ca operator unic. Cursă a fost considerată primul concurs de snowboard și stă la baza snowboarding-ului competitiv de astăzi.

Istoria snowboardului și snowboardingului – apariția snowboardului

Începutul anilor ’80 aduce modificări substanţiale la construcţia plăcii, împrumutând cât mai mult din tehnologia fabricării schiurilor. Se înlocuieşte astfel simpla placă din lemn, apărând construcţia lamelată tip sandwich, cu canturi de oţel pe muchiile boardului. Legăturile erau încă moi, de tip surf. Ulterior se vor perfecţiona.

Primul eveniment de snowboard competitiv a fost un mic concurs in Leadville, Colorado, în anul 1981.

În următorul an, în 1982, a fost susținut primul Campionat Național de Snowboard la Sucide Six, în Woodstock, Vermont.

Tom-Sims-concurs-snurf-ski-si-snowboard.ro,

Tom Sims, photo Bud-Fawcett, Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În 1983, primul Campionat Mondial a avut loc la Soda Springs, California. Tom Sims, fondator al Sims Snowboards, a organizat evenimentul cu ajutorul lui Mike Chantry, un instructor de snowboard de la Soda Springs. Acesta a fost primul concurs de snowboard compus din 3 probe: slalom, coborâre şi half-pipe.

Popularitatea tot mai mare a snowboardingului se reflectă în recunoașterea sa ca sport oficial, în 1985; prima Cupă Mondială a avut loc în Zürs, Austria.

În același an se desfășoară și Primul Campionat Mondial în SUA (Breckenridge), iar după încă doi ani, în 1987, se desfăşoară pentru prima dată Cupa Mondială.

tom-burt-avalanche-istoria-snowboard-ingului-ski-si-snowboard

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

După această dată, sportivii încep să se specializeze pe proba alpină, pe de o parte, iar pe de altă parte, pe proba de half-pipe, cu procedee împrumutate din skateboard. De altfel, prin dimensiunile şi forma plăcii, snowboardul se aseamănă cu skateboardul. La probele alpine, în timpul competiţiilor se putea observa uşor provenienţa (pe continente) competitorilor, cei din Europa luând startul în clăpari de schi.

Istoria snowboardului și snowboardingului – primele competiții oficiale

1985-antenament-snurfer-freeride-freestyle-halfpipe-natural

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În 1985, Campionatele Mondiale de Snowboard au fost lansate în Lake Tahoe, California. Acum, FIS organizează campionate mondiale anual, iar ISF organizează un concurs numit tot campionat mondial, ținut bianual.

1986-sims-tom-antrenament-snurfer

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În 1986, europenii au început să organizeze evenimente regionale. Federația Internațională de Snowboard a organizat primele Campionate Mondiale în 1993.

În 1986-1987 încep să apară reviste de specialitate, filme de snowboard, corolarul acestei activităţi fiind un film al companiei Fall-Line Films, în care se prezintă sărituri profesionale şi teritorii (pârtii) pentru snowboard extrem. Este perioada în care se pun bazele tehnice şi metodice ale celui mai preferat şi satisfăcător stil, Free Ride-ul (plimbarea), pentru marea masă a practicanţilor (Steve Graham şi Damien Sanders).

1987-tom-simt-antrenament-snurfer-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Trei factori au ajutat la popularizarea snowboardingului în anii 1980. Întâi, materialele și tehnologia împrumutate de la fabricarea schiurilor făceau mersul cu snowboardul mai ușor. De exemplu, fabricanții au adaugat margini metalice, făcând astfel snowboard-ul mai subțire la mijloc, facilitând luarea virajelor. Al doilea, o revenire a skateboardului în anii 1980, când practicanții l-au luat ca alternativă pentru iarnă. Al treilea a fost deschiderea pârtiilor de ski pentru snowboarderi. Snowboard International Association (ISA) a fost fondat în 1994 pentru a oferi concursurilor o lege universală. În plus, United States of America Snowboard Association (USASA) prevede instruirea și organizarea concursurilor de snowboard în SUA. Astăzi, evenimentele de mare profil ale snowboarding-ului, cum ar fi: Jocurile Olimpice, Iarna X-Jocuri, US Open și alte evenimente sunt difuzate la nivel mondial. Multe stațiuni alpine au parcuri cu teren pentru snowboarding.

2005-freeride-freestyle-munte-zapada-powder-distractie-spirit-liber-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

În 1983, mai puțin de 10% din stațiunile de ski din Statele Unite și Europa au acceptat snowboarderi pe pârtii, iar în 1997 doar câteva îi interziceau.

Inițial, zonele de ski au adoptat acest sport într-un ritm mult mai lent decât în cazul celorlalte sporturi de iarnă publice. Într-adevăr, pentru mulți ani au existat animozitați între skiori și snowboarderi, care au condus la concursuri între cele două sporturi. Primii snowboarderi au fost interziși pe piste de administratorii parcurilor.

În 1985, 10% din zonele de ski din SUA au permis snowboardingul, cu o proporție similară și în Europa. Cu echipamente și abilități îmbunătățite treptat, acesta a devenit acceptat. În 1990, cele mai mari domenii de ski au pante separate pentru snowboard. Acum, aproximativ 97% din toate zonele de ski din America de Nord și Europa sunt și pentru snowboarding și toate stațiunile mari au și fun-park-uri și zone special amenajate pentru freestyle.

2004-shaun-white-half-pipe-ski-si-snowboard.ro

Click pe imagine pentru afișarea ei în întregime

Un an excelent pentru snowboard a fost 2004, cu 6,6 milioane de participanți la evenimente (concurenți, organizatori si spectatori). Un purtător de cuvânt al industriei a spus că cei mai mulți snowboarderi au vârste cuprinse între 18-24 de ani și că femeile constituie 25% din participanți.

Deși este în mare parte acceptat ca sport, mai sunt încă stațiuni care nu permit accesul snowboarderilor, cum ar fi: Alta Ski Area, Deer Valley și Vermont’s Mad River Glen.

Filmul documentar Istoria Snowboardului (We Ride: The Story of Snowboarding)

Crăciunul anului 1965, Michigan. În garajul unei case dintr-o suburbie, un bărbat se hotărăște să lege două skiuri unul de celălalt, așa încât fiica lui mai mică să se poată bucura de zăpadă în iarna aceea. Și astfel a început totul – snowboardul, un sport cu milioane de fani în toate colțurile lumii avea piatra de temelie pusă.

Documentarul “Istoria snowboardului” (“We Ride: The Story of Snowboarding”) este primul film de acest gen. O incursiune cinematografică în istoria acestui sport, de la originile sale, în anii ’60, pâna la boom-ul din ’90 și acceptarea sa ca sport de sine stătător, trecând prin revoluția adusă de Jack Burton în lumea snowboardingului.

Narat de Jason Lee, documentarul  aduce în fața telespectatorilor zeci de tineri pasionați de snowboard gata să împărtășească celor asemenea lor, dar și neinițiaților, cele mai incitante detalii legate de acest sport.

Scris și regizat de Jon Drever și Orlando von Einsiedelm, documentarul are în distribuție legende ale snowboardului ca Danny Davis, Terje Haakonsen și Jason Lee.

Filmul First Descent (The Story Of The Snowboarding Revolution)

Am hotărât să includem aici și acest film pentru că are destul de multe imagini vechi cu începuturile snowboardului și interviuri/mărturisiri ale pionerilor acestui sport.

First Descent este un film documentar despre snowboarding, apărut în anul 2005.

Snowboarderii care apar în acest film sunt foarte cunoscuți în această industrie: Shawn Farmer, Nick Perata, Terje Haakonsen, Hannah Teter și Shaun White, iar invitatul surpriză este nimeni altul decât Travis Rice.

În First Descent regăsim 3 generații de snowboarderi, filmul scoțând la iveală progresul rapid al acestei industrii și mișcări de-a lungul a 2 decenii și jumătate.

Majoritatea scenelor sunt filmate în Alaska, în regiuni izolate (back country), pe piscuri de munte, în care s-a ajuns cu ajutorul elicopterului (helli ski).

Te dai? Comenteazã!